Karamelové rezy (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Postup prípravy je velmi jednoduchý.
Postup
- Na karamelový krém budeme potrebovať tieto suroviny:
Smotana na šľahanie 600 ml, čokoláda biela 300 g, cukor kryštálový
8 PL,
- Najprv skaramelizujeme cukor.Do nádoby pridáme 2 PL kryštálového
cukru.Keď sa nám začne roztápať tak ho premiešame, aby nám cukor veľmi nestmavol.
- Do rozpusteného cukru(karamelu) pridáme ďaļšie 2 PL cukru.Takto pokračujeme až po ôsmu polievkovú lyžicu cukru.Ja som pri pridávaní cukru nádobu z variča stiahol zakaždým dole a miešal som karamel aj na pracovnej doske, tým som dosiahol istotu, že mi karamel nesčernie.
- Keď je karamel hotový, tak potom naň nalejemen 600 ml smotany
na šľahanie.Automaticky karamel stuhne od studenej smotany a preto ho musíme uvoľniť od spodku nádoby napr.varechou, alebo lyžicou.Ďalej je už iba potrebné túto zmes miešať do celkového rozpustenia stvrdnutého karamelu.Túto činnosť robíme na malom stupni ohrievania.
- Pre istotu si karamelovú zmes potom scedíme cez sitko.Na moje veľké počudovanie ,ten kúsok čo vidíte bol prilepený iba na lyžici.
- Do karamelovej hmoty pridáme na kocky polámanú čokoládu a za neustáleho miešania privedieme zmes k varu.Ako nám začne hmota bublať, tak potom dielo z variča ihneď odstavíme.
- Pokračujeme šokovým schladením karamelovej zmesy.
Po ochladení ju dáme na 3 hodiny do chladničky.
- Po troch hodinách odpočinku v chladnićke je karamelové dielo síce studené,no nie je také husté ako sme to zvyknutý vidieť pri krému z horkej čokolády.
- Ďalej karamelové dielo vyšľaháme v hustú penu (krém).
Keď sa nám budú počas sľahania robiť akože brázdy tak je už krém
hotový.
- A teraz si prosím pekne spravíme orechové piškótové cesto.Budeme potrebovať tieto suroviny:
Múku hladkú 180 g, cukor kryštálový 180 g,orechy vlašské 120 g, vajcia 6 kusov (použil som veľkosť vajec L - XL.)
- Oddelíme si žĺtky od bielkov.
- Šľahačom si speníme 6 ks bielkov a potom k nim pridáme 180 g
kryštálového cukru.
- Na tomto obrázku máte možnosť vidieť penu z bielkov.
- Potom k pene z bielkov krátko prišľaháme 6 ks vaječných žĺtkov.
Šlaháme, len krátko a na najnižšej rýchlosti prístroja.
- Ako som písal horevyššie,, len krátko" aby nám pena nespadla.
- K tejto takpovediac penovej hmote z vajec naraz pridáme múku 180g a tiež aj pomleté orechy vlašské 120 g.Dielo opatrne a jemne premiešame.Ako to máte možnosť vidieť na obrázku túto časť prípravy cesta robím už, len ručne s metličkou zo šľahača.
- Surové cesto by malo vipadať zhruba asi takto.Je husté no zároveñ
aj ľahké od peny z vajec.
- Cesto potom vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Piekol som ho pri 160 C /40 min.(stred el.rúry, horný a spodný ohrev)Po 15 min.som ho zakryl papierom na pečenie.28 x 23 cm je vnútorný obvod plechu v ktorom som cesto piekol.
- Piškótu som nechal trochu vychladnúť a potom som z nej stiahol papier.
- Piškótové cesto natrieme karamelovým krémom a uskladníme ho do
chladničky.
- Po vybratí z chladničky nám zostáva už, len na zákusok nastrúhať nejakú čokoládu podľa svojej chute resp.vyzdobiť si ho podľa svojho uváženia.