Karamelové rezy (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Postup prípravy je velmi jednoduchý.

Suroviny

Postup

  1. Na karamelový krém budeme potrebovať tieto suroviny: Smotana na šľahanie 600 ml, čokoláda biela 300 g, cukor kryštálový 8 PL,
  2. Najprv skaramelizujeme cukor.Do nádoby pridáme 2 PL kryštálového cukru.Keď sa nám začne roztápať tak ho premiešame, aby nám cukor veľmi nestmavol.
  3. Do rozpusteného cukru(karamelu) pridáme ďaļšie 2 PL cukru.Takto pokračujeme až po ôsmu polievkovú lyžicu cukru.Ja som pri pridávaní cukru nádobu z variča stiahol zakaždým dole a miešal som karamel aj na pracovnej doske, tým som dosiahol istotu, že mi karamel nesčernie.
  4. Keď je karamel hotový, tak potom naň nalejemen 600 ml smotany na šľahanie.Automaticky karamel stuhne od studenej smotany a preto ho musíme uvoľniť od spodku nádoby napr.varechou, alebo lyžicou.Ďalej je už iba potrebné túto zmes miešať do celkového rozpustenia stvrdnutého karamelu.Túto činnosť robíme na malom stupni ohrievania.
  5. Pre istotu si karamelovú zmes potom scedíme cez sitko.Na moje veľké počudovanie ,ten kúsok čo vidíte bol prilepený iba na lyžici.
  6. Do karamelovej hmoty pridáme na kocky polámanú čokoládu a za neustáleho miešania privedieme zmes k varu.Ako nám začne hmota bublať, tak potom dielo z variča ihneď odstavíme.
  7. Pokračujeme šokovým schladením karamelovej zmesy. Po ochladení ju dáme na 3 hodiny do chladničky.
  8. Po troch hodinách odpočinku v chladnićke je karamelové dielo síce studené,no nie je také husté ako sme to zvyknutý vidieť pri krému z horkej čokolády.
  9. Ďalej karamelové dielo vyšľaháme v hustú penu (krém). Keď sa nám budú počas sľahania robiť akože brázdy tak je už krém hotový.
  10. A teraz si prosím pekne spravíme orechové piškótové cesto.Budeme potrebovať tieto suroviny: Múku hladkú 180 g, cukor kryštálový 180 g,orechy vlašské 120 g, vajcia 6 kusov (použil som veľkosť vajec L - XL.)
  11. Oddelíme si žĺtky od bielkov.
  12. Šľahačom si speníme 6 ks bielkov a potom k nim pridáme 180 g kryštálového cukru.
  13. Na tomto obrázku máte možnosť vidieť penu z bielkov.
  14. Potom k pene z bielkov krátko prišľaháme 6 ks vaječných žĺtkov. Šlaháme, len krátko a na najnižšej rýchlosti prístroja.
  15. Ako som písal horevyššie,, len krátko" aby nám pena nespadla.
  16. K tejto takpovediac penovej hmote z vajec naraz pridáme múku 180g a tiež aj pomleté orechy vlašské 120 g.Dielo opatrne a jemne premiešame.Ako to máte možnosť vidieť na obrázku túto časť prípravy cesta robím už, len ručne s metličkou zo šľahača.
  17. Surové cesto by malo vipadať zhruba asi takto.Je husté no zároveñ aj ľahké od peny z vajec.
  18. Cesto potom vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Piekol som ho pri 160 C /40 min.(stred el.rúry, horný a spodný ohrev)Po 15 min.som ho zakryl papierom na pečenie.28 x 23 cm je vnútorný obvod plechu v ktorom som cesto piekol.
  19. Piškótu som nechal trochu vychladnúť a potom som z nej stiahol papier.
  20. Piškótové cesto natrieme karamelovým krémom a uskladníme ho do chladničky.
  21. Po vybratí z chladničky nám zostáva už, len na zákusok nastrúhať nejakú čokoládu podľa svojej chute resp.vyzdobiť si ho podľa svojho uváženia.