Karamelová torta s čokoládovými hoblinkami

bibia1 - fotkabibia1, 29. októbra 2012
Karamelová torta s čokoládovými hoblinkami
Foto: bibia1

k synovým narodeninám :)

30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
160 g
200 g
1 ks
1+1 dcl horúca + olej
1 PL
Krém:
2 ks
375 g
z 1 ks
1 PL
:
 na zdobenie
1 ks
2 ks
1 ks - mirabelkový




Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame s cukrom do penista, pridáme vodu, olej, postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva, vymiešame hladkú hmotu. Z bielkov vymiešame tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame k žĺtkovej hmote.

  2. 2

    2/3 vylejeme do vymastenej a papierom vystlanej formy na pečenie 26 cm. Do 1/3 hmoty pridáme kakao, dobre premiešame a vmiešame do 2/3 bledej piškóty a dáme do vyhriatej rúry piecť na 180 st., kým nie je korpus upečený - test so špajdlou, a torta sa krásne oddeľuje od formy.

  3. 3

    Zatiaľ si vyšľaháme salco s maslom do hladkého krému, pridáme šťavu z citróna a lyžicu rumu. Všetko spolu premiešame a dáme do chladničky zachladiť.

  4. 4

    Korpus vyklopíme z formy, stiahneme papier a necháme vychladnúť. Po vychladnutí korpus prekrojíme, aby sme mali 3 časti.

  5. 5

    1. plát natrieme džemom, naň karamelovú plnku, poukladáme Indiánky, natrieme krémom. Položíme 2. plát, tiež natrieme džemom, naň karamelovú plnku, poukladáme Indiánky, natrieme krémom.

    Karamelová torta s čokoládovými hoblinkami  - obrázok 5
  6. 6

    Založíme 3. plát a nahrubo natrieme krémom. Aj boky potrieme krémom. Teraz si zavoláme pomocníkov a ich úlohou bude opatrne vyberať trubičky z vrecúška - sú veľmi drobivé a boky torty obložíme trubičkami.

    Karamelová torta s čokoládovými hoblinkami  - obrázok 6
  7. 7

    Vybalíme čokoládu a dávame pozor, aby nám ju pomocníci nezjedli :). Obrátime ju kocečkami nadol a ostrým nožíkom po celej dĺžke čokolády robíme hoblinky, ktorými posypeme vrch torty.

    Karamelová torta s čokoládovými hoblinkami  - obrázok 7
  8. 8

    Ešte foto na reze :) Sladkú chuť.

    Karamelová torta s čokoládovými hoblinkami  - obrázok 8
  9. 9

    Ružičku som robila z rozpustenej čokolády. Tú som vyliala na tenkú podložku veľmi na tenko a ostrým nožíkom som robila lupene a skladala do tvaru ruže.

    Karamelová torta s čokoládovými hoblinkami  - obrázok 9

Diskusia k receptu

mojack
trubičky okolo torty použivam aj ja -moja bola na Veľku noc a vrch zdobili čokoladove a cukrikove vajíčka.Su aj plnené trubičky..
marijanka712
krásna , ale aj vynikajúco vypadá v reze a o tej chuti ani nehovorí to musí byť dobrotka , ktorá iste sa rýchlo zjedla
bibia1
ďakujem všetkým za milé komenty a za gratuláciu pre Matúška
torta bola fakt výborná, lepšiu som ešte nespravila a veru ani kúštik neostal
salinka
Krásna torta, aj pomocníčka:-) Dodatočne tiež prajem všetko najlepšie:-))
cica2
verím, že Matúška tortička veľmi potešila, je nádherná a s karamelom aj výborná, kedže ľúbim karamel :-) Prajem oslávencovi ešte raz, všetko najlepšie a najkrajšie, pozdravujem a pozdrav odovzdaj aj princezničke, cmuk :-)
1x bibia1
danda3
Prekrásna tortička, určite aj veľmi chutná podľa zloženia.♥
laurusiq
Nemám veľa skúsenosti s tortami, vlastne to bude len moja druhá torta, ktorú sa chystám upiecť tak mám zopár otázok ;) Ked mám pridať olej do korpusu tak aké množstvo(to som nepochopila)? Kakaovú hmotu mám iba naliať alebo aj premiešať v bielej hmote? Krém na 1. a 2. plate pridávate hrubšiu vrstvu alebo stačí len taká tenšia pretože rozmýšľam či ten krém potom vyjde na celú tortu :) ak tak ešte nejaké rady by som prijala (mám 18r.,veľa skúsenosti s pečením ešte nemám ale strašne ma to baví) ;)
bibia1
Ahoj @laurusig - dúfam, že sa ti podarí
-olej ako i vodu po 1 dcl
-kakaovú hmotu keď naleješ, tak trošku premiešaj, ako keď robíš bábovku
-krému je dosť, neboj sa toho - kľudne daj aj hrubšiu vrstvu, mne krém ešte zostal, ním som natrela piškótky, zlepila a obliala čokoládou
-kľudne, ak nebudeš ešte niečomu rozumieť, tak sa pýtaj
-daj vedieť, ako sa ti vydarila
laurusiq
Dakujem za rady. Zajtra sa ju chystám upiecť tak potom dám vedieť. :)
labuska
bibia1joj velmi pekne dakujem za recept... pripomenulo mi to detstvo... mamina nám na narodeniny robievala karamelovu... ukladám a upečiem tie trubičky vyzeraju super... maju bytr neplnene?držia dobre? neodpadávaju od torty?
bibia1
@labuska som rada, že ťa receptík potešil, budem rada, ak vyskúšaš a bude vám chutiť.
Moje trubičky boli neplnené, na torte držali dobre, ten krém ich prilepil a bola celú noc v chladničke až do 15. na druhý deň, kým neprišli hostia, a ani jedna trubička nepadla za obeť pred krájaním - takže sa toho neboj
Nech sa podarí.
mirage
Vyzerá super a idem ju robiť preto by som sa chcela spýtať či to salko sa nemusí variť? Ďakujem :)
bibia1
ahoj,
som rada, že sa ti páči, nech sa vydarí.
ak zoženieš salko karamelové, tak to už variť nemusíš - je to veľká výhoda
babek
torta vyzera fakt úžasne preto sme sa rozhodli ju upiecť dcére na narodeniny...len by som ešte chcela radu aké trubičky kupuješ?.... :-)
bibia1
tieto sú neplnené, ale môžu byť aj plnené - ale aká firma ich vyrába ti nepomôžem, u nás sa dajú kúpiť, také asi 10-11 cm, sú v priesvitnom veľkom vrecku - je ich tam kopuuuu
nech sa vám vydarí
babek
dakujem ...budem hľadať priesvitné vrecká... :-) myslím že tie čo dostať v lidli sú kratšie....no budeme maturovať... :-))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia