Kapustový šalát
Kapustový šalát

Kapustový šalát

beamajor - bez fotkybeamajor, 21. februára 2020
Kapustový šalát
Foto: beamajor

Výborný rýchly šalát. V pôvodnom recepte bola aj paprika - na túto dávku 2,5 kg. Ja som nedávala, pretože som šalát robila v januári a nechcela som dávať papriku z exotiky za 5€/kg, a nechýbala :)

120 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

5 kg
2 kg
500 g
1 l
800 g
1 bal. (100 g)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetko si narežeme. Očistenú mrkvu som dala rozsekať do mixéra, aby neboli rezance ale nasekané kúsky. Nerozvaria sa a sú chrumkavé. Cibuľu som rozsekala úplne na jemno, s manželom nemáme radi cibuľu, ale chuť som som chcela zachovať :)

  2. 2

    Zeleninu zmiešame s octom, cukrom, Dekom.

  3. 3

    Necháme 1 deň postáť.

  4. 4

    Nadávkujeme do fliaš a sterilizujeme :)

  5. 5

    Keďže som nedávala papriku, tak som zvýšila množstvo kapusty a mrkvy, aby tá hmotnosť sedela, ale myslím, že keby to nesedelo presne, tak sa nič nedeje :)

Recept je zaradený do kategórií:
Zeleninové jedlá, Šaláty, Jesenné, Zaváraniny

Diskusia k receptu

hannes
Zaváram rád a mám k tomu všetko, čo potrebujem. Ale...O podobný sterilizovaný šalát som sa pokúšal niekoľkokrát. Vždy mi do mesiaca po sterilizácii skysol. Na vine bola vždy mrkva. Vždy som pred posekaním mrkvy spravil všecičko, aby bola čistučká, sekal som ju v čistom a suchom sekáči, používal iba čisté a suché poháre. Nepomohlo nič. Moja sestra, doteraz náš hlavný dodávateľ čalamády, sa mi smiala, že som ľavý a robím niekde chybu. Tak sa raz prišla predviesť. Novučké poháre, novučké viečka. Urobila všetko perfiš, kontrolovali sme poctivo všetko. No a čo bolo po mesiaci? Šalát v pohároch spoľahlivo skysol. Takže sa už ani nenamáham....
babucka
@hannes (22.2.2020 17:31)

Skusaj znova,trpezlivost ruze prinasa,skus mensiu davku,viac krat skontroluj tesnost viecok.
1x hannes
evanaaa
@hannes , tak to sa divím, ja som robila podobný šalát - kapusta, paprika, mrkva, uhorka, cibuľa, a nič mi neskyslo, mala som ho dosť dlho...a to som robila prvýkrát, dokonca sa mi zdá, že bez sterilizácie, ale až tak si nepamätám, bolo to dávno.....
1x hannes
marienka44
Len napchať zeleninu do pohárov a sterilizoivať? Nebude to suché, keď v recepte sa nespomína žiadna tekutina na zalievanie?
V minulosti som bezúspešne zavárala čalamádu, vrch zeleniny v pohári zoxidoval, stmavol, tekutina nebola az po vrch pohára. Takže radšej si hotovú čalamádu kúpim, akoby som mala všetky zložky kupovať (nemám záhradu) a nezanedbateľná je aj položka: energia a čas. Plyn alebo elektrina idú hore neustále. Naša rodina má radšej zavárané uhorky, kapiu ap.
aroooo
@marienka44 (22.2.2020 20:39)

Marienka 44, ono ako to stojí posypané tým dekom,octom a je riadne premiešané si pustí vlastnú šťavu že ju ani do tých pohárov nespotrebuješ, keď to normálne natlačíš, robievam túto ale aj s uhorkou,paprikou....
erikson77
Normalne tam dajte zálievku toto je neúplný recept. Tu šťavu čo pustí to je málo. Tak sa robí kyslá (záhorácka) kapusta a to je dlhší proces. Zvykne sa zasýriť aby kapusta nestmavla ale bez zalievky to nerobte
1x trogar
mamamaria1
@hannes (22.2.2020 17:31)

Ja mrkvu samotnú aj zaváram do pohárov. Zasterilizujem na 100° a po dvoch dňoch ešte raz zasterilizujem na 100°. Nemusí byť dlho, robím tak aj inú zeleninu a podľa tvrdosti zeleniny odhadujem čas, ale nikdy sa nepokazil ani jeden jediný pohár. Vyskúšaj, možno to pomôže
1x hannes
hannes
@evanaaa (22.2.2020 18:14)

Vďaka za rady. Viečka pred použitím vyváram, ako moja mamina. Takže v tom to asi nebude. Skúsim to teda ešte raz a s mladou mrkvičkou, niekedy v auguste-septembri. Potom sa k tomu vyjadrím...
domionka
Ja uvarím nálev presne podľa návodu z Deka a horúcim zalejem nachystanú zeleninu. Premiešam, prikryjem a nechám postáť do druhého dňa. Potom plním poháre a sterilizujem.
beamajor
@erikson77 (23.2.2020 19:14)

Netreba ziadnu zalievku, po 24hodinach to pekne pusti vlastnu stavu. Mozno v poharoch nebude stava az po vrch ale staci aj do tristvrte pohara. Salat nasledne nie je vobec suchy
1x trogar
beamajor
@hannes (22.2.2020 17:31)

Tu neviem pomoct, az takto to zmaknute nemam. Mozno skuste v lete cisto s domacou mrkvou.