Foto: palokuchki
Pred dvoma tyzdnami som pridala recept na kolac, kde som pouzila kandizovany zazvor. Niektore varechacky sa pytali, kde ho kupit. Popozerala som sa po Zobraziť celý popisPred dvoma tyzdnami som pridala recept na kolac, kde som pouzila kandizovany zazvor. Niektore varechacky sa pytali, kde ho kupit. Popozerala som sa po internete a nasla som tento recept na kandizovany zazvor. Az ked som vsetko nafotila a dokoncila zistila som, ze aj na Vareche je uz recept na kandizovany zazvor od @Takina http://varecha.pravda.sk/recepty/kandizovany-zazvor/35597-recept.html Moj recept je ale trochu iny, preto som sa rozhodla tiez ho pridat.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na kandizovanie je najlepsi mlady zazvor s bledou tenkou supkou. Da sa ale pouzit aj starsi zazvor. Supka zo zazvora sa da dobre ocistit malou lyzickou.
-
2
Ocisteny zazvor som nakrajala na platky hrube asi 2mm.
-
3
Zazvor som zaliala vodou a povarila som ho 10 minut. Zvarenu vodu zo zazvoru som zliala do pohara. Zazvor som zaliala novou vodou a povarila som ho znova dalsich desat minut. Vodu z prevareneho zazvoru som opat vyliala.
-
4
Do vody ktoru som zliala z prevareneho zazvoru som pridala skoricu, aniz a klinceky. Vsetko som spolu povarila. Je z toho vyborny caj. Kto chce mat caj sladky, moze si ho prisladit medom.
-
5
Dvakrat prevareny zazvor som zaliala salkou vody so salkou cukru. Zazvor som varila v tomto sirupe asi 20 minut. Je to hotove, ked sirup zhustne a je leskly. Kto ma teplomer na kandizovanie, tak teplota by mala dosiahnut 106C. Ale da sa to urobit celkom dobre aj bez tohoto teplomeru. Zazvor je dobre nechat aspon hodinu v sirupe v ktorom sa varil.
-
6
Zazvor som zliala zo sirupu a nechala som ho presusit na sitku.
-
7
Obsuseny zazvor som potom obalila jemnym krystalovym cukrom. Cukrom obaleny zazvor je dobre nechat volne na tanieri do druheho dna. Potom ho mozeme ulozit do skleneneho pohara.
-
8
Zazvorovy sirup s malymi kuskami zazvoru som si tiez odlozila. Tento sirup je vyborne sladidlo do caju. Tiez ked ho primiesame do sody dostaneme chutny osviezujuci napoj.
toto sa mi páči viac, tu nevidím spôsob, ako to pokaziť :D ďakujem za recept, idem kúpiť zázvor