Kandizovaný zázvor (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Pred dvoma tyzdnami som pridala recept na kolac, kde som pouzila kandizovany zazvor. Niektore varechacky sa pytali, kde ho kupit. Popozerala som sa po internete a nasla som tento recept na kandizovany zazvor. Az ked som vsetko nafotila a dokoncila zistila som, ze aj na Vareche je uz recept na kandizovany zazvor od @Takina http://varecha.pravda.sk/recepty/kandizovany-zazvor/35597-recept.html Moj recept je ale trochu iny, preto som sa rozhodla tiez ho pridat.
15 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Na kandizovanie je najlepsi mlady zazvor s bledou tenkou supkou. Da sa ale pouzit aj starsi zazvor. Supka zo zazvora sa da dobre ocistit malou lyzickou.
- Ocisteny zazvor som nakrajala na platky hrube asi 2mm.
- Zazvor som zaliala vodou a povarila som ho 10 minut. Zvarenu vodu zo zazvoru som zliala do pohara. Zazvor som zaliala novou vodou a povarila som ho znova dalsich desat minut. Vodu z prevareneho zazvoru som opat vyliala.
- Do vody ktoru som zliala z prevareneho zazvoru som pridala skoricu, aniz a klinceky. Vsetko som spolu povarila. Je z toho vyborny caj. Kto chce mat caj sladky, moze si ho prisladit medom.
- Dvakrat prevareny zazvor som zaliala salkou vody so salkou cukru. Zazvor som varila v tomto sirupe asi 20 minut. Je to hotove, ked sirup zhustne a je leskly. Kto ma teplomer na kandizovanie, tak teplota by mala dosiahnut 106C. Ale da sa to urobit celkom dobre aj bez tohoto teplomeru. Zazvor je dobre nechat aspon hodinu v sirupe v ktorom sa varil.
- Zazvor som zliala zo sirupu a nechala som ho presusit na sitku.
- Obsuseny zazvor som potom obalila jemnym krystalovym cukrom. Cukrom obaleny zazvor je dobre nechat volne na tanieri do druheho dna. Potom ho mozeme ulozit do skleneneho pohara.
- Zazvorovy sirup s malymi kuskami zazvoru som si tiez odlozila. Tento sirup je vyborne sladidlo do caju. Tiez ked ho primiesame do sody dostaneme chutny osviezujuci napoj.