Karamelové cukríky
Karamelové cukríky

Štipľavé zázvorové karamelky (dobré pri bolesti hrdla)

janikbj - fotkajanikbj, 30. januára 2013
Štipľavé zázvorové karamelky (dobré pri bolesti hrdla)
Foto: janikbj

Pôvodný plán bolo zrealizovať recept tu z varechy na kandizovaný zázvor. Bohužiaľ - našťastie sa mi to tak trochu nepodarilo a vznikli karamelky. Dlhšie Zobraziť celý popisPôvodný plán bolo zrealizovať recept tu z varechy na kandizovaný zázvor. Bohužiaľ - našťastie sa mi to tak trochu nepodarilo a vznikli karamelky. Dlhšie som rozmýšľala, či tento "recept" zverejniť, no mne osobne tak zachutili, že vám ho ponúknem. Veľmi sa mi osvedčili pri bolesti hrdla, čo sa môže v tomto chrípkovom období tiež niekomu hodiť :-)

Suroviny

500 g
podľa potreby
1 PL




Postup

  1. 1

    množstvo zázvoru je orientačné, ja som použila asi 400g. zázvor očistíme (najlepšie oškrabať malou čajovou lyžičkou) a pokrájame na malé kúsky (asi 5x3 mm). S kolieskom umytého citróna varíme zaliate vodou pomaly asi 1 hod. Po hodinke varenia zázvor zlejeme cez sitko,vodu nevylievame, zázvor necháme trošku odkvapkať, citrón vyhodíme.

  2. 2

    Odvážime si toľko cukru, koľko váži uvarený zázvor a premiešame. Cukrový zázvor dáme do panvice alebo hrnca s hrubým dnom, podlejeme asi 0,5 dl vody, v ktorej sa zázvor varil. No a teraz budeme dlllllllho dlllllho za občasného premiešania zmes variť. Cukor sa roztopí a teda tekutiny bude viac. Asi práve pre to podlievanie sa mi pôvodný recept nepodaril. Varenie budeme sledovať a keď začne cukor karamelizovať, miešame častejsie. Necháme ho skaramelizovať do hneda, pozor, aby sa nespálil. Do hotového karamelu vmiešame asi 1-2 PL masla a vylejeme na plech s papierom na pečenie vymastený olejom. Necháme vychladnúť a stvrdnúť. Tvrdý karamel tĺčikom na mäso rozbijeme na malé kúsky. Skladujeme v zatvorenom pohári.

  3. 3

    POZOR NA ZUBY pri jedení!!! Osobne karamel nemám rada,no tieto karamelky ma úplne dostali. Cmúľate sladký karamel a nakoniec prídete ku štipľavému zázvoru. Paráda :-) Určite však NIE pre deti a dospelých, čo nie sú zvyknutí na zázvor.

Diskusia k receptu

denyany
zázvor môžem v akejkoľvek forme, nuž uvidíme, či aj v tej tvojej...
evusik
vyzerá to úžasne, ja si kupujem kandizovaný zázvor a to je sila :-) tvoj recept sa mi páči....
babidka
Idem ihned skusat :-) Mam sice pochybnosti ci to niekto okrem mna bude ochotny aj pouzivat :-) U nas sa akosi vsetci strania /okrem mna /vsetkeho stiplavejsieho....
janikbj
ďakujem, dievčence, za milé komentáre.
@babidka , u nás to tiež pojedám hlavne ja, kamoška, ktorá nie je zvyknutá na zázvor to prežívala veľmi intenzívne, tú chuť :-D každopádne, nepokazí sa, takže ti vydrží dosť dlho i keby si na to bola sama ;-)
evanaaa
Och, zas mi jedna dobrota ujde! Cukor nemôžem použiť a ten je tam dôležitý na skaramelizovanie.
janikbj
@evanaaa , škoda, no naštastie jej plno receptov so zázvorom, kde nejde cukor. ale ďakujem za "zastavenie" :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia