Kamut chlebík

empedokles - bez fotkyempedokles, 11. júla 2012

Kamut muka original pochadza z egypta. Momentalne sa tato psenica pestuje v severnej amerike. Ma velmi vysoky podiel bielkovin az o 40% viac ako Zobraziť celý popisKamut muka original pochadza z egypta. Momentalne sa tato psenica pestuje v severnej amerike. Ma velmi vysoky podiel bielkovin az o 40% viac ako bezna muka. Obsahuje vela mineralov, ako zinok, selen a horcik. Kamut muka je vhodna aj pre ludi ktori maju problem so zazivanim beznej psenice alebo maju alergiu. Az 70% ludi s alergiou na psenicu znasa tento druh muky velmi dobre. Moze sa pouzivat aj 50:50 s inou mukou, stale ostane vysoky podiel bielkovin a mineralov v hotovom produkte.

35-40 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
1/2 kl
1 kl
1/2 kl
375 ml tepla
2 kl
2 kl




Postup

  1. 1

    Vsetko spolu zmiesame a vypracujeme cesto. Vypracovane cesto nechame kysnut asi hodinu, pokial sa nezvacsi dva krat.

  2. 2

    Po vykysnuti cesto splasneme a vypracujeme cesto do finalnej podoby. Nechame odpocinut asi 25 minut.

  3. 3

    Pecieme v predhriatej rure 220 stupnov 35-40 minut. Doba pecenia sa samozrejme skracuje ak sa rozhodnete cesto rozdelit.

Diskusia k receptu

empedokles
Tu muku skor v zdravom obchode. Nezijem na sk tak neviem povedat kde sa da kupit. Tu v irsku som na nu natrafila prvy krat a mozem povedat ze velmi dobry chlebik.
rybarkuchar
Je dostať aj na Slovensku, ešte som z nej neskúšal piecť. Chlieb vyzerá perfektne.
hanina
Ak niekto viete, kde ju dostať - napíšte prosím. Chlebík vyzerá veľmi dobre a chcem vedieť ako to chutí.
empedokles
chuti uzasne! neviem k comu by som chut prirovnala, trochu orieskova ale velmi specificka. A da sa pouzit aj na cestoviny.
hanee
Na SVK weboch som nasla v ponuke iba zrno, nie muku .o(( a v Egypte som ju teda urcite nevidela a to som velmi pozorne presla vsetky mozne siete obchodov, ked som zacala vypekat chlebik, lebo som bola zufala ze maju iba hladku alebo kukuricnu muku vsade v ponuke. Skusim to este preskumat v nejakych malych obchodikoch, lebo chlebik vyzera krasne!
empedokles
@hanee Zrno pochadza original z egypta, pouzivalo sa za doby faraonov. Neviem ci sa tam stale pestuje. Co som vycitla tak vraj bolo par zrn prevezenych do severnej ameriky a stale sa tam pestuje.
janger
Tuto muku tiez nepoznam, ale chlebik vyzera vyborne.
astheart
Nevím, jak na Slovensku, ale tady je cena závratná!!!! Za kilo kamut mouky 140 Kč!
astheart
Ty informace v úvodu receptu nejsou správné, lituji. Obsah bílkovín a jiných živin se může u různých zdrojů trochu různit, ale pozor na ty alergeny. Zjistila jsem, že kamutová mouka může být ještě nebezpečnější pro alergiky, než obyčejná. Viz článek, který jsem přidala do diskuze.
empedokles
@astheart informacie na zaciatku su z viacerych zdrojov. aco sa tyka alergii..kazdy clovek by si to mal prekonzultovat so svojim doktorom. A mozno ste narazili akurat na ludi ktorim tato muka nesadla. Kmut muka neni gluten free.
nadia56
@Empedokles , dnes som vyskusala v pekarnicke z muky kamut a spaldovej /1:1/ upiect sladky chlebik so susenymi brusnicami a kandizovanou citronovou korou, k rannej kavicke, chlebik sa vydaril a je velmi chutny, tvoju slanu variantu vyskusam cez vikend, dakujem za inspiraciu:-)
evanaaa
Pozrela som sa na ten link, čo sem dal @rybarkuchar , je výborný, a veľmi zaujímavá a bohatá ponuka produktov, najmä múk, inst. kaší, a sladidiel aj tekutých a sirupov. Len škoda, že je to až v BB.
A chlebík z múky pre nás neznámej by som rada ochutnala, iste je dobrý. @empedokles , dobre si ho upiekal.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia