Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 7. augusta 2015
Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov (fotorecept)
Foto: frezia68

Štedrá záhradka ponúka dosť kalerábov,treba spotrebovať pokiaľ je mladý,chutný,ale najmä je náš,domáci a nie dovozový.Stačí ísť na trh a dopriať si ho v Zobraziť celý popisŠtedrá záhradka ponúka dosť kalerábov,treba spotrebovať pokiaľ je mladý,chutný,ale najmä je náš,domáci a nie dovozový.Stačí ísť na trh a dopriať si ho v rôznych podobách,lebo je to vitamínový klenot.Veď mladý hlúbik asi 120 g,pokrýva dennú spotrebu vitamínu C.Tak prečo nie šalát?A sú horúčavy,kto by stál za sporákom,ak nemusí?

2
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
 (alebo grepová)




Postup

  1. 1

    K príprave receptu nám treba len toto:

    Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kaleráb som ráno povarila asi 5 minút a nechala vychladnúť.Ani sa nemusí,veď je mladý,ale mne sa lepšie krája.Vodu nevylejem,bude zeleninová polievka.Takže po vychladnutí kaleráb nakrájam na rezančeky,trocha posolím,popeprím,pomiešam. Jablko tiež nakrájam podobne,neolúpem, ( veď tam je najviac vitamínov ) ,vlašské orechy posekám a grep,alebo pomaranč odšťavím.Všetko pomiešam,šťavu pridávam podľa chuti a zvyšok vypijem.Ja som mala grapefruit,lebo detoxikuje a pomáha pri chudnutí,tak čo by som to nevyskúšala?Zatiaľ s malým úspechom,ale veď mám snáď ešte pár dní pred sebou,budem skúšať ďalej :-)))

    Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kaleráb má liečivé účinky:spevňuje pokožku a vlasy,posilňuje imunitu,srdce,zlepšuje náladu,pomáha prekonávať stres,redukovať hmotnosť(ak neskombinujeme s rezňom ) a má odvodňujúce účinky. Cenné sú aj mladé listy,lebo obsahujú vraj mnohonásobne viac vitamínu C,aj vápnika,ako buľva.Takže ak varíme prívarok,štedro pridávame nakrájané mladé listy a my sme to doma volali "podlubka".Je mi záhadou,odkiaľ ten názov,lebo sa s tým nestretávam,možná to niekto pozná?Ale to je už iný recept.......takže podporme zdravie a jedzme kaleráby,sú zdravé :-))).Šalát je svieži,kyselkavý podľa jablka,ale kto má rád sladké,môže si pridať med.Mne nechýbal.

    Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A takto sa červenejú :-) ,len keby zapršalo,lebo horúčavy a treba polievať. Takže ak niekto vyskúša šalát,tak dobrú chuť :-).

    Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A pretože tento recept má málo obrázkov,tak pridávam fotku stromu Sumach pálkový,ktorý ma tak zaujal,že som ho musela odfotiť.Pochádza zo severnej Ameriky,Indiáni používali sumach na lúhovanie a farbenie kože a plodmi možno zvýrazniť kyslú chuť octu a vyrobiť z nich nápoj,podobný limonáde. Ako sa asi dostal k nám?

    Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A už naozaj na záver niečo pre potechu duše.Tak každému,kto mal trpezlivosť čítať do konca,želám pekný a nie veľmi horúci deň :-)

    Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A ešte tento,síce sa to nekonzumuje,ale nie je krásny?

    Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

waocipa
šalát ako stvorený na letné lenivé dni ukladám do KK-ruže sú veľmi krásne
kukulienka71
odomňa 5* za krásny príspevok. Aj slovom aj fotom si ma obohatila, ten šalát si urobím, keď budem mať pomaranč či grep. Sumach je jeden z mojich obľúbených stromov, je nádherný:-)
2010
Velmi pekny recept 5*,
len taka perlicka -Su Hao- kalerab jedna z najpopularnejsich zelenin vo Vietnamskej kuchyni.
jozka2
Krasne od vrchu po spodok.O chute niet reci,vyborne.Mam temto salat rada aj so slabou octovou zalievkou ochutenou troskou cukru.Zaiste skusim cim skor aj podla tvojho receptu.5 Sikulka ako vcelicka.
sracz
... tak Ditka Gemerská_kamaláska zos Prešova, allias @frezia68 "mravček náš včielkovitý" za tento rcp máš odo mňa 5* a ďalšie 5* nášupY za exkurziu po Tvojej záhradke!!!
frezia68
Ďakujem každému za milé komenty,len upresňujem ,že len paradajky sú moje.Kvety sú fotené na návšteve vo Svite,priateľka má prekrásnu záhradu,plnú aj kvetov a ja aj tým spôsobom obdivujem,že dokumentujem :-) .
zinnajdha
podlubky sú u nás národným jedlom. Tento nesmierne chutný prívarok je nenáročný na prípravu, nenáročný na trávenie, upravuje stolicu, polotovar sa dá uskladniť v mrazničke, dá sa servírovať na veľa spôsobov. Napriek tomu je niekomu do smiechu, keď ponúkame kalrábové listy...len tak so zemiakmi, alebo len tak s volským okom. Ale neviem, ako vznikol názov podlubky.
frezia68
@zinnajdha :chytro som pozrela,že kde bývaš,ale našla som Košice.Reku,kde sú národným jedlom?Lebo myslím,že u nás sa kaleráby trocha zaznávajú,alebo nevyužívajú až tak,ako by si zaslúžili.Hlavne,že ospevujeme všeličo dovozové a tu máme zdroj vitamínov.Ďakujem za komentár :-)
zinnajdha
netuším, kde vzala mama recept, ona je miešanec rakúsko-uhorsko slovenský a robí plnku bez mäsa , plní jedoduchou plnkou ako do kurčaťa.Kedže sa mi tohto roku vydarila okrúhlica (vodnica), prihodila do omáčky aj ju.Okrúhlica zvýšila pôvab omáčky.
zinnajdha
a ešte tým, čo chudnú pridám jeden vtip: "Chcem schudnúť aspoň 10 kíl, už týždeň držím redukčnú diétu. Treba mi ešte 14 kíl. !
torticka
Joooj, aj ja chcem schudnut. Ale za tri dni sa mi podarilo schudnut 2 kila. Dieta : črevna chripka. Nikomu ju neprajem.
frezia68
@zinnajdha : tak je to s diétami :-))))))))) a ďakujem za vysvetlenie,naši rodičia boli všetci rakúsko-uhorskí,len na Vareche som sa s podlubkou nestretla,preto ten záujem.
frezia68
@torti čka milá,želám rýchly odchod črevnej chrípky a tie ubudnuté kilá už nechaj na furt preč a v tom prípade si povedz,že každé zlo je na niečo dobré.Tak skoré uzdravenie :-)))) a črevnú chrípku poznám dobre,jedlo išlo aj zhora,aj zdola :-( .
popoluska340
Paradny salatik,suroviny mam doma,bude zajtra na veceru.Ukladam do kucharky,lebo zase nebudem vediet,od kial som obkukala receptik.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia