Foto: tatranka
Neponúkam vianočné pečivo,ale natrafila som už dávnejšie v časopise na chutný,nie veľmi sladký ,ovocný koláč.Zlákal ma svojou inakosťou prípravy.Keďže jabĺčka sú u nás na Zobraziť celý popisNeponúkam vianočné pečivo,ale natrafila som už dávnejšie v časopise na chutný,nie veľmi sladký ,ovocný koláč.Zlákal ma svojou inakosťou prípravy.Keďže jabĺčka sú u nás na stole viac menej stále,rozhodla som sa vám tento recept ponúknuť,hoci je obdobie iného pečenia,vianočného.Myslím,že budete celkom milo prekvapení aj jeho prípravou aj jeho celkom zaujímavým dezénom na tanieri.
príprava
na 200-180 °C
Postup
-
1
Ingrediencie potrebné na koláč.Ja ho už považujem za chutný zákusok.
-
2
Najprv si urobím celú prípravu,preto že lístkové cesto mám hotové a to už potom len vyválkam.Zomeliem si orechy.Všetko si pripravím na vnútorné cesto,medzi dve vyválkané lístkové cesta . To je kyslá smotana,práškový cukor,olej,hrubá múka,kakao,prášok do pečiva,orechy.
-
3
Do misy nalejem smotanu práškový cukor,k nej pridám olej.Do múky pridám kypriaci prášok,premiešam.Časť múky vsypem do kyslej smotany s olejom.Premiešam.
-
4
Do zvyšku múky vsypem orechy a kakao.Všetko nasypem do masy s kyslou smotanou.Dobre vymiešam,aby neboli hrudky.
-
5
Potom si očistím jabĺčka od jaderníkov a šupiek.Očistené jabĺčka pokrájam na tenké mesiačiky.
-
6
Takto pripravené jabĺčka zasypem vanilkovým a škoricovým cukrom,aj kryštálovým cukrom.Ono podľa stupňa sladkosti.Niekomu stačia aj len tieto prísady. Lístkové cesto rozdelím na polovicu a na tenko rozvaľkám.Prenesiem na plech jedno cesto,ktoré dobre pop.vidličkou.
-
7
Na cesto navrstvím ochutené jablká.Na jablká uložím a rozotriem kakaovo orechovú masu.Nakoniec,prenesiem druhé lístkové cesto,ktoré som tiež dobre poprep. Dám piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 180 stupňov a ešte pečiem 30 minút.
-
8
Nakoniec po vychladnutí cesta,ho bohate posypem práškovým cukrom.Krájam zúbkovaným nožom.
-
9
A tu je už lákavý kakaový jablčník,ktorý vám ponúkam.Mne sa páči.Hlavne nie je veľmi sladký a je ho veľa....)))
-
10
A tu je porcia pripravená za obedom.
Vianočny,prečo nie,určite je výborny lebo tak vyzerá.
urobim si listkove cesto a to bude dorota teším sa - dakujem za dobrý rp si šikulka
Martuška, máš krásne nafotené - ako vždy....
@marijanka712 recept bol takto uvedený,tak som ho aj ja robila tak.Tmavé cesto sa dostalo pomedzi jabĺčka na celom plechu.Určite je to takto lepšie.Išlo o to,aby bolo cesto šťavnaté na celom plechu.Myslím si,že ako uvádzaš ty,bolo by cesto okrem stredu suché.Môžeš ty skúsiť tak ako píšeš,ale ja myslím,že nebudem tento spôsob meniť.
@dorisa ,@babi , myslím Vierka,že ti bude vyhovovať,nie je veľmi sladký a je ovocný.
@elisticka Budeš mať s nim do utorka od nedele vybavené so sladkosťami.Dá sa strašne veľa hutných kúskov nakrájať.
@1vlasticka ďakujem za komentárik.
Ešte sa ospravedlňujem,že som neodpovedala hneď.