Kakaový jablčník (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Neponúkam vianočné pečivo,ale natrafila som už dávnejšie v časopise na chutný,nie veľmi sladký ,ovocný koláč.Zlákal ma svojou inakosťou prípravy.Keďže jabĺčka sú u nás na stole viac menej stále,rozhodla som sa vám tento recept ponúknuť,hoci je obdobie iného pečenia,vianočného.Myslím,že budete celkom milo prekvapení aj jeho prípravou aj jeho celkom zaujímavým dezénom na tanieri.

25 minút
príprava
45 minút
na 200-180 °C

Postup

  1. Ingrediencie potrebné na koláč.Ja ho už považujem za chutný zákusok.
  2. Najprv si urobím celú prípravu,preto že lístkové cesto mám hotové a to už potom len vyválkam.Zomeliem si orechy.Všetko si pripravím na vnútorné cesto,medzi dve vyválkané lístkové cesta . To je kyslá smotana,práškový cukor,olej,hrubá múka,kakao,prášok do pečiva,orechy.
  3. Do misy nalejem smotanu práškový cukor,k nej pridám olej.Do múky pridám kypriaci prášok,premiešam.Časť múky vsypem do kyslej smotany s olejom.Premiešam.
  4. Do zvyšku múky vsypem orechy a kakao.Všetko nasypem do masy s kyslou smotanou.Dobre vymiešam,aby neboli hrudky.
  5. Potom si očistím jabĺčka od jaderníkov a šupiek.Očistené jabĺčka pokrájam na tenké mesiačiky.
  6. Takto pripravené jabĺčka zasypem vanilkovým a škoricovým cukrom,aj kryštálovým cukrom.Ono podľa stupňa sladkosti.Niekomu stačia aj len tieto prísady. Lístkové cesto rozdelím na polovicu a na tenko rozvaľkám.Prenesiem na plech jedno cesto,ktoré dobre pop.vidličkou.
  7. Na cesto navrstvím ochutené jablká.Na jablká uložím a rozotriem kakaovo orechovú masu.Nakoniec,prenesiem druhé lístkové cesto,ktoré som tiež dobre poprep. Dám piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 180 stupňov a ešte pečiem 30 minút.
  8. Nakoniec po vychladnutí cesta,ho bohate posypem práškovým cukrom.Krájam zúbkovaným nožom.
  9. A tu je už lákavý kakaový jablčník,ktorý vám ponúkam.Mne sa páči.Hlavne nie je veľmi sladký a je ho veľa....)))
  10. A tu je porcia pripravená za obedom.