Kakaový jablčník (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Neponúkam vianočné pečivo,ale natrafila som už dávnejšie v časopise na chutný,nie veľmi sladký ,ovocný koláč.Zlákal ma svojou inakosťou prípravy.Keďže jabĺčka sú u nás na stole viac menej stále,rozhodla som sa vám tento recept ponúknuť,hoci je obdobie iného pečenia,vianočného.Myslím,že budete celkom milo prekvapení aj jeho prípravou aj jeho celkom zaujímavým dezénom na tanieri.
|
25 minút príprava |
45 minút na 200-180 °C |
Postup
- Ingrediencie potrebné na koláč.Ja ho už považujem za chutný zákusok.
- Najprv si urobím celú prípravu,preto že lístkové cesto mám hotové a to už potom len vyválkam.Zomeliem si orechy.Všetko si pripravím na vnútorné cesto,medzi dve vyválkané lístkové cesta . To je kyslá smotana,práškový cukor,olej,hrubá múka,kakao,prášok do pečiva,orechy.
- Do misy nalejem smotanu práškový cukor,k nej pridám olej.Do múky pridám kypriaci prášok,premiešam.Časť múky vsypem do kyslej smotany s olejom.Premiešam.
- Do zvyšku múky vsypem orechy a kakao.Všetko nasypem do masy s kyslou smotanou.Dobre vymiešam,aby neboli hrudky.
- Potom si očistím jabĺčka od jaderníkov a šupiek.Očistené jabĺčka pokrájam na tenké mesiačiky.
- Takto pripravené jabĺčka zasypem vanilkovým a škoricovým cukrom,aj kryštálovým cukrom.Ono podľa stupňa sladkosti.Niekomu stačia aj len tieto prísady.
Lístkové cesto rozdelím na polovicu a na tenko rozvaľkám.Prenesiem na plech jedno cesto,ktoré dobre pop.vidličkou.
- Na cesto navrstvím ochutené jablká.Na jablká uložím a rozotriem kakaovo orechovú masu.Nakoniec,prenesiem druhé lístkové cesto,ktoré som tiež dobre poprep.
Dám piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 180 stupňov a ešte pečiem 30 minút.
- Nakoniec po vychladnutí cesta,ho bohate posypem práškovým cukrom.Krájam zúbkovaným nožom.
- A tu je už lákavý kakaový jablčník,ktorý vám ponúkam.Mne sa páči.Hlavne nie je veľmi sladký a je ho veľa....)))
- A tu je porcia pripravená za obedom.