Kakaovo-šľahačkové kocky fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 5. mája 2012

Šťavnaté a veľmi jemné kakaové kocky..recept som dostala od susedky a som ho trošku pozmenila, lebo práve na taký smotanový sme dnes mali chuť..

10
porcií
120 minút
príprava
20+15 minút
na 180+160 °C

Suroviny

Na cesto:
250 g
250 g
2 ks
100 g
1/2 sáčku
100 g
2 lyžice
8 ks
Krém:
6 ks
6 lyžíc
Krém na vrch cesta:
1/2 dl
4 lyžice
2 lyžice
100 g
150 g
Šľahačka na vrch:
4 dl
4 lyžice
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Maslo,cukor a 2 žltka som vymiešala do hustej peny.

    Kakaovo-šľahačkové kocky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do žltkovej masy som opatrne primiešavala striedavo, múku s práškom do pečiva,mleté orechy a kakao.

    Kakaovo-šľahačkové kocky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z 8 bielkov som si vymiešala tuhý sneh..

    Kakaovo-šľahačkové kocky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opatrne som vmiešavala sneh do cesta, aby som ho nepolámala..

    Kakaovo-šľahačkové kocky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové cesto som vyliala na plech vystlaný pečiacim papierom...plech má rozmery 22x33 cm..Trúbu som rozohriala na 180 st. a koláč sa piekol 20 min..

    Kakaovo-šľahačkové kocky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokial sa koláč piekol, vymiešala som ostatných 6 žltkov so 6 lyžicami cukru do peny..koláč som po 20 min. vytiahla z trúby , ešte na horúci som vyliala žltkovo -cukrovú masu a vrátila do trúby na dopečenie. Teplotu v trúbe som znížila na 160 st. a koláč sa skôr sušil, ako piekol...povrch upečeného cesta má vyzerať ako usušený...

    Kakaovo-šľahačkové kocky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený koláč som nechala vychladiť a zatial som si urobila krém...zo 4 lyžíc vody,2 lyžíc kakaa,100 g. cukru a 1/2 dl amaretového likéru som uvarila hustý krém, Tento som nechala vychladiť. Keď vychladol vmiešala som šlahačom do neho 150 g,masla..tento krém som natrela na vychladnutý koláč..takto upravený koláč som dala na 3 hodiny do chladničky..

    Kakaovo-šľahačkové kocky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zo 4 dl šlahačky a 4 lyžíc cukru som vyšlahala tuhú hmotu, ktorú som natrelana koláč a vrch som posypala čoko struhlinkami...pred krájaním, som ho znova dala do chladničky na jednu hodiinu..

    Kakaovo-šľahačkové kocky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladený zákusok som pokrájala na kocky...prajem vám dobrú chuť..

    Kakaovo-šľahačkové kocky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

vavan
robievam takto podobne mesiačiky bez tej šľahačky Ďakujem za pripomenutie už som ich dávno nerobila a tvoje kocky vyzerajú fantasticky
klaura
takéto šťavnaté, šľahačkové patria u nás k najobľúbenejším ... tento recept ešte nemám, ukladám si ho ...
a ešte pochvala : vyzerá výborne :))
danculka
Konečne som sa dostala na ,,varechu,, a už slintám,peknučké idem aj ja niečo upiecť,super.
valeri
Je pekný, ale na mňa veľa masla a cukru len na 100 g múky a 100 g orechov a potom znovu cukor so žĺtkami a znovu cukor so šľahačkou. Ale každému ako mu chutí .-))
izabella929
margaretka28 moja milá, veľmi pekne ďakujem a ver mi veľmi si ma potešila.-) si zlatá...
marianne69
@izka zboznujem Tvoje zakusky,aspon oci popasiem:-)ale tento by sa mi veru zisiel,je krasny a urcite vyborny,budeme mat oslavu,ukladam
cica2
@izabella929 krásny zákusok si spravila, obdivujem :-))...ten by sa hodil aj namiesto torty, na rod. oslavu :-)
marijanka712
@izabella929 zaujímavý koláčik mám rada žltkovú hmotu na koláčiku a tá plnka a šlahačka je bombou aj pre mna - stále s nejakou dobrotkou prekvapíš.
cica2
tak to áno a zrejme by sa to dalo spraviť aj ako tortu, že?
hubata
Je taký slávnostný, musí byť aj dobrý, idú tam samé dobré veci..... Aj ja mám rada tvoje koláčiky @izka , perfektné foto, popis - no šikuľka si.
hahaias
hmmm.... šľahačku nemôžem ale ostatné áno - pekný koláčik. Potrebujem na oslavu, tak ho skúsim a pre ostatných aj so šľahačkou!
izabella929
@hubata , Jarka moja, máš pravdu je skotočne vynikajúci...)veľmi pekne ďakujem za tvoju podporu, si zlatá a nie nadarmo to máš v nicku.)))
izabella929
@hahaias , myslím. že bez tej šlahačky by mi nechutil..pôvodný recept bol bez šlahačky, ale keď som ho prvý krát pokrájala a ochutnala,vedela som, že som nič tým nepokazila, je taký jemnučký a krehký..)keď ho upečieš, napíš mi o tom.-) dík..
elisticka
Izabelka to vyzera uzasne!!! a ten vonavy orgovan... krasa...uz je receptik ulozeny a vyskušam zas celiaticku verziu:-)) dufam ze sa vydari tak krasne ako tebe:-))
ajula
Páči sa mi to slovo "trúba", pre nás Nitranov typické. Pred vyše 20-mi rokmi som na stred. škole dostala 1- a to len preto, že som použila slovo "v trúbe ", namiesto pečieme v rúre.
Recept= uložený.
izabella929
@Eli ška, ďakujem veľmi pekne..)práve si pochutnávame na ňom po dobrom obedíku...určite sa ti vydarí a už sa teším.-)
izabella929
@ajula...xixixi , nuž všede sa to volá inak...ale človek je čudné stvorenie..čítala som to tu v niektorom recepte a hneď sa to na mňa nalepilo...)))inak spisovne, je to pečieca rúra..hm...pozerala som na maďarskej TVpaprika jednu reláciu, kde varili babičky..v jednom dome volali plech na pečenie ,,,tepši-čiže ťapša,,,, a v inom kraji tento istý plech na pečenie,,,tepsi,,,čiže ťapsa,,,,,,nuž, iný kraj iný mrav..) ďakujem ti veľmi pekne a potešila si ma.-)) práve si na tom zákusku pochutnávame...krásnu nedeľu.-)
orchidea
no...tomu by som určite neodolala, krásny koláčik, šľahačkové zbožňujem...ukladám si recept...
1ariana
Paráda... o takom pečení som ešte ani nechyrovala. Uložila som si recept a pri najbližšej príležitosti vyskúšam a dám vedieť, ako reagovali doma moji maškrtníci. Ďakujem.
majka73
vyskusam...musi byt naozaj tak lahodny podla obrazku..
izabella929
Teší ma,že sa vám zákusok páči...) bol fajnučký a krehučký ....) ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)@bebemana... ďakujem pekne.-)
sracz
... táto krása prenádherná je tu už od 08:21, 5/5/2012 a ja som ju zbadal až teraz! Kde som mal oči, kde som bol?!? Musím okamžite *****_vo pochváliť a vzdialiť sa, lebo by som vzápätí opäť začal písať ódy na Tvoje sladké pokušenia, @izabella929 milá, pracovitá!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia