Juhoslovanský krémeš fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 5. apríla 2011

tento koláčik pečiem už niekoľko rokov, je to známy recept, je aj v knihe "Recepty zo života", má veľký úspech a také trošku Zobraziť celý popistento koláčik pečiem už niekoľko rokov, je to známy recept, je aj v knihe "Recepty zo života", má veľký úspech a také trošku pripomenutie a inšpirácia k Veľkej noci ....

10, 15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

1
6
200 g
80 g
4 PL
1/2
Plnka:
250 g
1/2 l
2 ks
 trošku
150 g




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto: rozdelíme na 2 časti vyvaľkáme popicháme vidličkou, upečieme na 180°C cca 10 min do ružova a necháme vychladnúť. ************* Orechové cesto: 5 žĺtkov vymiešame s 200 g cukru, pridáme mleté orechy, múku, prášok do pečiva a sneh zo 6 bielkov, upečieme 180 °C 15-20 min do ružova a necháme vychladnúť. *************** Plnka: mlieko + zlatý klas + 1 žĺtok uvaríme na hustú kašu a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s 150 g cukru a troškou rumu a pridáme vychladnutú kašu.************* Lístkové cesto potrieme ½ plnky na to dáme orechové cesto, potom druhú 1/2 plnky a navrch druhé lístkové cesto. Pocukrujeme a krájame až na 2 deň zmäknuté.

  2. 2

    orechové ceto: cukor a žĺtka

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme mleté orechy, múku, prášok do pečiva

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    upečené orechové cesto

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    mlieko + zlatý klas + 1 žĺtok uvaríme na hustú kašu

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    necháme vychladnúť ( ja používam jeden trik že pocukrujem práškovým cukrom a nevznikne na kaši koža)

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    lístkové cesto rozdelíme na 2 časti vyvaľkáme popicháme vidličkou

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    upečené lístkové cestá

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    maslo vymiešame s cukrom a troškou rumu a vychladnutou kašou

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    lístkové cesto potrieme ½ plnky na to dáme orechové cesto

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    potom druhú časť plnky a navrch druhé lístkové cesto

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    krájame a pocukrujeme až na 2 deň zmäknuté

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

matased
Ja ho tiež robievam z Receptov..je výborný.....doporučujem ho každému!
ancicka
Ja robievam tiež ,je výborny.Ten trik sa mi páči.OK
babav
Tento zakusok nepoznam,ale urcite vyskusam,vyzera lakavo ;-)
Pekne nafoteny postup!
mata3636
@Matavarecha - trošku máš pomotané suroviny. pri plnke máš prášok do pečiva a múku, čo predpokladám ide do orechového cesta a pri plnke chýba cukor. inak, koláčik je pekný a dobrý. čo dobrý, výborný :))
janger
'Recepty zo Zivota' mam aj ja, ale nie vsetky diely, nevsimla som si tento recept. Je to kolacik iste vyborny a krasne sa ti podaril.
hubarka35
tak tento je určite lahodný,ach nemám už dnes čas piect ale najbližšie pečem podla teba.....
vierik
Výborny robievam ho dosť často,môžem odporučiť.
kata50
Je to veľmi chutný koláč. Pekne sa ti vydaril :-))
annaha
JE VYBORNY TIEZ ROBIEVAM ODPORUCAM MNAM MNAM
nika72
tiež odporúčam...je úžasný...odporučila by som použiť papier na pečenie pod orechový biskvit :-)
lucylee
poznám, často pečieme, tvoj je presne taký, ako má byť :)
marienka44
@Matavarecha ,mam strach, ked budem kremom potierat upecene list. cesto, ze sa polame. Paci sa mi, asi ho vyskusam najblizsie na oslavu narodenin starsej dcery. :-)
kata50
Marienka44, a čo keby sa natrel najprv orechový plát, potom na to položiť lístkové cesto - otočiť, zase natrieť orechový plát a položiť lístkové cesto. Asi by to bolo menej rizikové na polámanie lístkového cesta. Si myslím... :-))
carisma
... super nápad kati, asi to tak vyskúšam, len ten krém dám asi dvojitú dávku moji sú krémovitý ...
ursula4
včera som upiekla,dnes sme išli koštovať,ale to lístkové cesto nie a nie zmäknúť.To spodné ako tak,ale to vrchné bolo stále suché.Nechápem,kde som urobila chybu.
zajo33
je vynikajúci...robievam ho často napr.aj dnes :-D
zdenkas
Tento koláčik patrí medzi moje top koláčiky a všetkým ho odporúčm.
borek
Hm, to musí být dobrota......mňau, mňam.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia