Foto: dzejsik
Dávno-nedávno pridala sem Kukulienka recept na Jókaiho rezy. Dobrota samá! Rozmýšľala som, ako by to chutilo, keby ich povýšim na zákusok... a výsledok? Ach, Zobraziť celý popisDávno-nedávno pridala sem Kukulienka recept na Jókaiho rezy. Dobrota samá! Rozmýšľala som, ako by to chutilo, keby ich povýšim na zákusok... a výsledok? Ach, no dobrota samá! ;)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Pláty: | |
450 g |
|
300 g (alebo Hera, Palmarín) |
|
150 g |
|
2 ks |
|
|
|
Žĺtková poleva: | |
2 ks |
|
60 g |
|
niekoľko kvapiek |
|
1 - 2 hrste posekané |
|
Krém: | |
400 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
250 g |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Hladkú múku, cukor, tuk a žĺtky zmiesime na cesto. Rozdelíme na 3 časti a necháme ich 30 minút v chlade odležať.
-
2
Pripravíme si 3 ks papiera na pečenie. Odspodu si zvyknem predkresliť tvar plátov, aby boli pekne rovnaké.
-
3
Vyvaľkáme a pečieme dozlatova pri 180°. Prvé dva pláty po vybratí z rúry teplé potrieme tenkou vrstvou kyselkavého džemu (mala som zrovna otvorený z čiernych ríbezlí, je to na vás).
-
4
Na tretí plát si pripravíme žĺtkovú polevu - dopenista vymiešame žĺtka s cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Blede upečený plát vyberieme z rúry, potrieme polevou a posypeme najemno posekanými orechmi. Potom ho ešte zo 2 minútky dopečieme v rúre.
-
5
Z mlieka, Zlatého klasu a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s trochou práškového cukru (oslaďte si podľa seba, ja veľmi nepresládzam, cukor v ceste a džeme postačuje). Všľaháme vychladnutý puding.
- 6
Opatrne na plech prenesieme lekvárový plát. Pláty sú krehké, preto si ich podoberám a prenášam s plastovým prestieraním. Ak máte niečo podobné, pomôžte si tiež. :)
- 7
Krém rozdelíme na polovice a naplníme pláty.
- 8
Na vrch uložíme plát so žĺtkovou polevou. Odporúčam krájať dobre ostrým nahriatym nožom.
- 9
Ako sa vraví, na dobré sa počkať oplatí. A tak som ho na dve noci schovala na chladné miesto. Po trpezlivom čakaní chutí o to lepšie! ;)
- 6
teším sa, že sa páči :) minulý víkend som ho robila aj v 5 poschodovej verzii ako rezy s krémom na jednu akciu a všetkým veľmi chutil :) len krájať na rezy cez tie kúsky orechov ... nabudúce radšej jemne poprášim polevu pomletými :D
v pohode :) nikde netvrdím, že je to recept pre zdravie :D
áno, ostanú :) tie som využila do iného ;) teším sa, že sa receptík páči
Ďakujem za pochvalu. V tomto prípade by to vyvaľkanie bolo jednoduché (ako na linecké kolieska), až pri tom skladaní je tam risk - zlomí sa, nezlomí sa? :)
Haha mě neznáš - já a vyvalování těsta...mám tady tlusté, tady tenké... vůbec souměrnost, například nakrájet řezy na stejné kousky, udělat stejné pufíky, nedejbože stejně vzdálené... Ale léčím se celý život - trénink dělá závodníka. A to jestli se zlomí nebo nezlomí, to by mě dorazilo. Zatím tedy jen slintám! Receptík jsem si uložila haha
tak už len krájať podľa pravítka alebo šablóniek :D nabudúce pridám teda niečo bez vaľkania ;)
Jojo, potupně krájím podle pravítka /ale jen tam kde je to nezbytné/, buchtu na plechu ne a také to zpravidla podle toho vypadá... šablonky jsou dobrý typ. Ta Tvá zelená - používáš jenom na obrys velikosti rozv.těsta a nebo ještě jinak..?
Se zálibou hledím na: www.tescoma.cz/peceni/naradi-a-pomucky-na-peceni/delic...
- bych chtěla kdeco...
Dzej - já už si vyberu u Tebe v receptech, jsi moc hodná! Jééje máš tam kupu litých těst! První bude Tvůj prevrátený perník! - úžasná kombinace!! Perníky všeho druhu miluji!
väčšinou len na obrys ale tiež ako mriežku keď napr máčam linecké srdiečka v čokoláde či iné suché pečivo :) Ten nastaviteľný valček vyzerá veľmi dobre ;)
Ja som tiež na všetko perníkové - vyskúšaj, mne veľmi chutí hoc aj bez krému len s jablkami a môžeš vyskúšať miesto jabĺk aj hrušky ... si predstav tú chuť - perníkové korenie, škorica a dusené hrušky ... mňam :)