Jókaiho zákusok (fotorecept)
Autor receptu: dzejsik
Dávno-nedávno pridala sem Kukulienka recept na Jókaiho rezy. Dobrota samá!
Rozmýšľala som, ako by to chutilo, keby ich povýšim na zákusok... a výsledok? Ach, no
dobrota samá! ;)
24 porcií |
40 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Hladkú múku, cukor, tuk a žĺtky zmiesime na cesto. Rozdelíme na 3 časti a necháme ich 30 minút v chlade odležať.
- Pripravíme si 3 ks papiera na pečenie. Odspodu si zvyknem predkresliť tvar plátov, aby boli pekne rovnaké.
- Vyvaľkáme a pečieme dozlatova pri 180°. Prvé dva pláty po vybratí z rúry teplé potrieme tenkou vrstvou kyselkavého džemu (mala som zrovna otvorený z čiernych ríbezlí, je to na vás).
- Na tretí plát si pripravíme žĺtkovú polevu - dopenista vymiešame žĺtka s cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Blede upečený plát vyberieme z rúry, potrieme polevou a posypeme najemno posekanými orechmi. Potom ho ešte zo 2 minútky dopečieme v rúre.
- Z mlieka, Zlatého klasu a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s trochou práškového cukru (oslaďte si podľa seba, ja veľmi nepresládzam, cukor v ceste a džeme postačuje). Všľaháme vychladnutý puding.
- Opatrne na plech prenesieme lekvárový plát. Pláty sú krehké, preto si ich podoberám a prenášam s plastovým prestieraním. Ak máte niečo podobné, pomôžte si tiež. :)
- Krém rozdelíme na polovice a naplníme pláty.
- Na vrch uložíme plát so žĺtkovou polevou. Odporúčam krájať dobre ostrým nahriatym nožom.
- Ako sa vraví, na dobré sa počkať oplatí. A tak som ho na dve noci schovala na chladné miesto. Po trpezlivom čakaní chutí o to lepšie! ;)