Foto: kukulienka71
Sú naše obľúbené. Možno zachutia aj vám.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
260 g |
|
140 g |
|
330 g nízkotučný |
|
15 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
1 PL cerstvý nasekaný |
|
5 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
(alebo mlieko) |
|
Postup
-
1
Jogurt musí byť izbovej alebo vyššej teploty. Odvážené múky som zmiešala, osolila, premiešala, priliala jogurt, roztopený výpek z cigánskej pečienky, rozdrobila droždie a prisypala nasekaný kôpor. Môže ho byť aj viac ako mám ja, podľa chuti.
-
2
Zarobila som polotuhé cesto, posypala som ho trocha múkou a nechala na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
-
3
Takto pekne nakyslo, keď sme sa vrátili z prechádzky s dcérkou.
-
4
Presunula som ho na pomúčenú podložku, len jemne som ho ponaťahovala do plochšieho tvaru. Pomúčeným pohárom som vykrajovala žemľové formy, hneď som ich kládla na pečiacim papierom vyložený plech. Tam som ich nechala podkysnúť ďalšiu polhodinku, medzitým som na nich vyrobila krížiky a ponatierala ich žĺtkom rozmiešaným so sladkou smotanou.
-
5
Vkladala som ich do rúry vyhriatej na 200 °C a piekli sa asi 17 minút.
-
6
Po vychladnutí som skontrolovala, či sa dobre prepiekli.Boli akurát:-)
-
7
Prikladám návrh na servírovanie
-
8
Boli výborné aj ku karfiolovej krémovej polievke. Sú jemné od jogurtu, kôpor cítiť primerane, fajnovú chuť dodá aj mäsový výpek, kôrka je chrumkavo vypečená.
varecha.pravda.sk/recepty/islandsky-chleb-s-koprem-a-smaz...