Jogurtové žemle s kôprom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. novembra 2014

Sú naše obľúbené. Možno zachutia aj vám.

20
porcií
20+60 minút
príprava
17 minút
na 200 °C

Suroviny

260 g
140 g
330 g nízkotučný
15 g čerstvé
1 ČL
1 PL cerstvý nasekaný
5 PL
Na potretie:
1 ks
 (alebo mlieko)




Postup

  1. 1

    Jogurt musí byť izbovej alebo vyššej teploty. Odvážené múky som zmiešala, osolila, premiešala, priliala jogurt, roztopený výpek z cigánskej pečienky, rozdrobila droždie a prisypala nasekaný kôpor. Môže ho byť aj viac ako mám ja, podľa chuti.

    Jogurtové žemle s kôprom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zarobila som polotuhé cesto, posypala som ho trocha múkou a nechala na teplom mieste kysnúť asi hodinu.

    Jogurtové žemle s kôprom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pekne nakyslo, keď sme sa vrátili z prechádzky s dcérkou.

    Jogurtové žemle s kôprom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Presunula som ho na pomúčenú podložku, len jemne som ho ponaťahovala do plochšieho tvaru. Pomúčeným pohárom som vykrajovala žemľové formy, hneď som ich kládla na pečiacim papierom vyložený plech. Tam som ich nechala podkysnúť ďalšiu polhodinku, medzitým som na nich vyrobila krížiky a ponatierala ich žĺtkom rozmiešaným so sladkou smotanou.

    Jogurtové žemle s kôprom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vkladala som ich do rúry vyhriatej na 200 °C a piekli sa asi 17 minút.

    Jogurtové žemle s kôprom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí som skontrolovala, či sa dobre prepiekli.Boli akurát:-)

    Jogurtové žemle s kôprom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikladám návrh na servírovanie

    Jogurtové žemle s kôprom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Boli výborné aj ku karfiolovej krémovej polievke. Sú jemné od jogurtu, kôpor cítiť primerane, fajnovú chuť dodá aj mäsový výpek, kôrka je chrumkavo vypečená.

    Jogurtové žemle s kôprom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jozka2
@kukuc ,este som sa zabudla opytat,ten vypek davas namiesto masti z ciganskej pecienky,aby prevonala zemlicky.Dobre,ze si to tu pridala,velmi sa mi pasia.
kukulienka71
Ďakujem vám za pekné komentáre. @jozka2 , áno, výpek je namiesto masti, aby neboli suché a dostanú dobrý šmak. @mijaita , islandský chlebík nepoznám, je tu niekde recept, či si mám vygoogliť?:-)
kukulienka71
@mijaita , veď ho mám aj uložený, od teba a ten názov mi nič nevravel, prepáč:-) Ešte som sa k nemu nedostala. Ale je fakt veľmi podobný ako tieto žemle. Poskladala som ich podľa našej chuti, doma vyhlásili, že iné už nechcú. Z chlebovej múky a s opečenou cibuľkou sú iste tiež výborné, nie nadarmo som si tvoj recept uložila.
jarunka
No krasne zemlicky, naozaj vydarene, nadychane. Ten kopor je asi suseny, ze, ale mohol by byt aj crestvy, ze? Ja sa na ne vrhnem na buduci tyzden. Teraz som piekla pletenky, tak este mame.
anina6
recept som si uložila, kôpor mám namrazený, tak ho využijem a vyskúšam tvoje parádne žemličky.
luss44
parádne žemličky @kukulienka , výpek iste urobil svoje, čo sa týka chuti. Musím vyskúšať, ja teda bez kôpru, dám nejaké iné bylinky. Včera som kúpila čerstvé farmárske maslo, už ho vidím na žemliach od Teba :)
babkamt
zaujímave žemle , vyzerajú byť nadýchané, dochutené výpekom a kôprom . Putujú do kk, budú čakať na vyskúšanie, 5*
smejkad
kopor u nas na odbyt nejde, ale ten vypek tomu musi davat perfektny smrnc, ked bude vypek k dispozicii, urcite vyskusam :-)
havino
no čo Ty nevymyslíš??? s jogurtom, s pochuťkovou pečivo pečiem už dlho, no ale výpek?? no ale prečo nie, ved chuť, mám v mraziaku, ak sa nepozabudnem vyberiem do pečiva, na foto sú driapké nádherne




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia