Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky fotorecept
Foto: iva63
dúfam, že vám budú zdravé rohlíčky chutiť -:)
porcií
na 200 °C
Postup
-
1
dnes som použila v recepte túto múku, mletú z celého špaldového zrna
-
2
maslo aj vodu prihrejeme a všetky suroviny vložíme do misky
-
3
miesime najskôr hákmi
-
4
treba s cestom dlhšie pracovať, aby ostalo pekné vláčne...(ja som ho domiesila rukami)
-
5
vymiesené cesto nedáme kysnúť na teplé miesto , ale okamžite s ním pracujeme...položíme ho na čistú nepomúčenú dosku...s cestom sa veľmi dobre pracuje
-
6
rozdelíme na 6 rovnakých dielov
-
7
každý diel pekne vypracujeme a to tak, že dlaňou z neho povytláčame všetok vzduch...otáčame stále dookola...trochu dlhšie to trvá, ale potom je upečené pečivo pekne nadýchané
-
8
každý diel rozvaľkáme tak, že jeden koniec necháme hrubší...práve od toho hrubého konca začíname točiť rohlíček..z dola nahor...dlaňami môžeme rohlík vytvarovať do potrebnej veľkosti...
-
9
rohlíky uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, alebo použijeme formu na bagety..ale vždy vyloženú papierom...
-
10
teraz nastáva čas kysnutia..ničím nepotierame, prikryjeme utierkou necháme na teplom mieste kysnúť
-
11
ak sú rohlíky dostatočne vykysnuté, tak ich vložíme do veľmi dobre rozohriatej rúry na 200 stupňov...pečieme 35 minút...teplotu necháme stále rovnakú...(chcem pripomenúť, že doma pečenia je individuálna, záleží od typu rúry)
-
12
upečené rohlíky vyberieme z rúry
-
13
a necháme vychladnúť na mriežke
-
14
prajem vám všetkým dobrú chuť-:)
-
15
a ešte rohlík v reze-:)
zaujala ma podložka na pečenie rožkov, dá sa kúpiť, alebo je súčasťou rúry?
@marianne ja mám presne ten istý plech na bagety a kúpila som ho na mimibazare
@mracik9 veľmi pekne ďakujem-:)ale mám sa ešte čo učiť-:)))
@helca103 prepadla som tej vášni-:))) piekla by som aj v noci-:)))ale vážne veľmi rada pečiem...moja kuchyňa je môj ráj...-:)
@medovnicek muku som kupila v hypermarkete
@francuzska1 budem rada ak budeš spokojná s receptom-:) a jasnačka, ze vlastný kvások je výhodou-:)
všetkým vám ďakujem za vaše milé komentáru-:) veľmi ma potešili!
@rybarkuchar určite budú rohlíčky z ražným kváskom "fajnovejšie"-:)
@neposed tvoje slová ma potešili...ďakujem...som veľmi rada na vareche.sk...čerpám veľa nápadov od skúsených ľudí a tiež sa rada podelím s tým, čo som sa ja naučila-:)
@marikafil vôbec nie je forma na bagety potrebná...cesto je dosť tuhé, rohlíky dostatočné nakysnú pred pečením... svoju veľkosť pečením nemenia...takže kľudne ich daj na plech...tiež to tak
robievam...ozvi sa ako si dopadla-:)ďakujem za komentár-:)
@marijanka712 áno vyskytli sa nejaké technické problémy s receptami, ale je to už za nami...-:)
Tie formy na bagetky, ale aj iné mávajú občas v Lídli....nepáíči sa mi, že sa viacerí vypytujú na jednu, tú istú vec, ak by riadne čítali komenty, tak by hneď vedeli a nemusela by si každému zvlášť odpovedať. Ale čo už, ja som to spomínala viackrát, stačí aspoň očami prejsť komentáre.
@janger rohlíky sú vynikajúce aj na plechu...žiadny rozdiel nevidím...použila som formu aj preto, aby som tým varecháčom, ktorý ju už majú doma kúpenú ukázala, že sa dá využiť nie len na bagety ale aj na rohlíky...ja v nej pečiem aj 9 kusov takých malých podlhovastých žemlí...ale naozaj nie je potrebná-:) tiež som ju kúpila len kvôli tým fajnovým bagetám, lebo tam je cesto riedke, tak som chcela mať istotu, že bagety sa nerozlejú po plechu...-:) ale to bolo dávnooo, teraz aj bagety robím na plechu...ďakujem za milý komentár
Ďakujem.
@ama00terka , neviem ako ti Ivka odpíše,ale kludne nechaj aj pol hod podkysnúť, možno aj viac, neviem.
@havino ďakujem že si odpovedala za mňa, ohľadom doby kysnutia...a tiež sa teším, že Ťa zaujal recept-:)
@iva63 - ospravedlnenie sa prijíma - žartujeeem :), to sa ozaj nemusíš. Ja som poránku prečítala recept, skontrolovala ingrediencie a šla na to. Nový robot zamiesil, keď ho už mám, nebudem si ruky namáhať :). Jogurt som dala hustý a lyžice neboli zarovnané, tam je chyba. Cesto som vyklopila na dosku a keď sa mi trochu prilepilo, podsypala a miesila malé bochníčky (robila som z 2 dávok). Až po vytvarovaní rožkov som zistila chýbajúci údaj o dĺžke kysnutia. Robievam od Tizian1cat
rustikálne chlebové žemličky (namiesto suš.paradajok slneč. semienka 2 hrste) varecha.pravda.sk/recepty/rustikalne-chlebove-zemlicky-so...
a tie kysnú 2 hod - iná kombinácia múk, len 100g špaldovej. "Tvoje" som nechala 75 min, krásne vykysli, ešte v rúre podrástli, takže sa mi na jednom plechu trochu zlepili (12 ks). Piekla som 35 min, nabudúce skúsim 30 min, zdá sa mi pevnejšia kôra, prikryla som ich na mriežke vlhkou utierkou, trochu zmäkli. Napísala som na budúce, znamená to, že sa mi Tvoj recept páči a určite bude patriť k mojim obľúbeným. Aj som ich odfotila (len mobilom), no ešte som neskúšala vložiť obrázky. Nemám ich tvarom také pekné ako Ty, keďže som mala redšie cesto, sú trochu sploštené napriek tomu veľmi chutné. Ešte raz vďaka.
Prosím, odkiaľ máš mriežku na chladenie pečiva? Menšie sušienky mi padajú z tej klasickej redšej, čo bola súčasťou rúry. Ď.
Recept som dodržala do bodky...to cesto bolo tuhé - vôbec nie ako kysnuté (skoro ako na linecké) nepridávala ani neuberala som nič...no a moc slávne to veru nedopadlo...škoda