Jednoduchý pudingový koláč fotorecept

celiton - bez fotkyceliton, 29. júna 2014
Jednoduchý pudingový koláč (fotorecept)
Foto: celiton

Keďže som nikde nenašiel niečo takéto, tak som sa rozhodol, že to vezmem do svojich rúk, a to aj bez toho, aby som kontaktoval Zobraziť celý popisKeďže som nikde nenašiel niečo takéto, tak som sa rozhodol, že to vezmem do svojich rúk, a to aj bez toho, aby som kontaktoval starkú, ktorá ho vie urobiť naozaj výnimočným. Tento recept je jednoduchý, rýchly a možno ho modifikovať podľa svojej chuti (napr. voľba pudingu, možno príchuť cesta, fantázii sa medze nekladú). Vrelo ho odporúčam aj začiatočníkom, v konečnom dôsledku, som jeden z nich :-)

40
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškóta:
4 ks
1 ks
80 - 100 g
150 g
1 ks
1 lyžica
Puding:
2 ks
1 l
5 lyžíc
1 ks




Postup

  1. 1

    Oddelíme bielka od žĺtkov, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (až tak tuhý, že keď ho prevrátite, tak vám z misky nevypadne).

    Jednoduchý pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom po jednom pridávame žĺtka a zakaždým premiešame. Keď sme vmiešali žĺtka, prisypeme cukor (hmotnosť cukru je (podľa mňa pri každom recepte) orientačná, každý cukor má inú sladkosť a každý má iné chute. Preto treba prisypávať postupne a ochutnávať dovtedy, kým naše chuťové poháriky nepovedia "áno").

    Jednoduchý pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz pridáme hladkú múku, spolu s kypriacim práškom a opatrne zamiešame. Potom do piškóty zamiešame ešte kakao.

    Jednoduchý pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na plech, najlepšie podložený papierom na pečenie (samozrejme, môže byť aj vymastený a vysypaný (hrubou) múkou) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C, približne 10 - 15 minút (keď piškóta začne príjemne rozvoniavať, urobíme nožom skúšku "upečenosti," podľa nej cesto buď vyberieme, alebo ešte necháme popiecť).

    Jednoduchý pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak cesto je upečené, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť, ak sa ešte stále pečie, môžeme sa pustiť do prípravy pudingu (treba zapnúť multitasking :-) ).

  6. 6

    Približne 0,8 litra mlieka vylejeme do hrnca a podsypeme 1 PL cukru (aby nám mlieko neprihorelo) a privedieme do varu. Do ďalšieho hrnca nadrobíme čokoládu a na veľmi slabom ohni ju rozpustíme za občasného miešania.

    Jednoduchý pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa mlieko varí a čokoláda spúšťa, do misky vysypeme dve balenia pudingu so zvyšným cukrom a rozmiešame postupným a hlavne opatrným pridávaním zvyšného mlieka (mlieko nikdy nevylejte naraz, spravia sa hrčky, ktoré sa nerozpustia ani pri varení. Ak sa už náhodou tak stalo, čiastočne to môžete zachrániť tým, že zmes premixujete ponorným mixérom).

    Jednoduchý pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak mlieko začalo vrieť, veľmi rýchlo doňho vylejeme našu pripravenú zmes, zamiešame a odstavíme z ohňa (rýchle zamiešanie je veľmi dôležité, ak by sme totiž rozmiešanú zmes pridávali postupne, riskovali by sme, že nám puding nezhustne). Keď je puding dostatočne hustý, vmiešame doňho rozpustenú čokoládu (dá pudingu autentickejšiu a lahodnejšiu čokoládovú chuť).

  9. 9

    Teraz sa opäť vráťme k nášmu korpusu. Opačným koncom varechy náhodne vyvŕtame do piškóty náhodný počet dierok.

    Jednoduchý pudingový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Puding vylejeme na korpus a roztrieme, pričom dbáme na to, aby sa dostal do každej dierky. Náš výtvor necháme vychladnúť a môžeme porciovať. Ak sa nezje všetok koláč naraz, treba ho odložiť do chladničky. Vychladený má, podľa mňa osobne, ešte lepšiu a osviežujúcejšiu chuť, ako keď je čerstvý. Dobré maškrtenie všetkým ;-)

Diskusia k receptu

afataga
ja to poznam ako Dierkovany kolac, skus nabuduce urobit ten puding z menej mlieka, bude lepsie drzat




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia