Jednoduchý mirabelkový koláč bez lepku
Foto: novalim
V lete sa nám nechce tráviť veľa času v kuchyni. A na to sú dobré recepty typu „jednoduchý“. Ako náš jednoduchý mirabelkový
koláč bez Zobraziť celý popisV lete sa nám nechce tráviť veľa času v kuchyni. A na to sú dobré recepty typu „jednoduchý“. Ako náš jednoduchý mirabelkový
koláč bez lepku. V sezóne ovocie dobre padne, výborne chutí a vďaka nášmu hotovému chladenému lineckému cestu je aj raz
dva hotový.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 bal. |
|
0,5 kg odkôstkované (prípadne čerešne, slivky...) |
|
1 bal. |
|
250-300 ml |
|
2 PL |
|
3 PL mleté (vlašské, lieskové alebo mandle) |
|
1 ks |
|
trochu (alebo mlieko na rozriedenie) |
|
Postup
-
1
Hotové chladené cesto bez lepku (linecké) vyberieme vopred z chladničky a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote. Potom ho dáme do misy, pridáme dve lyžice mletých orechov a asi 2 PL vody alebo mlieka a spolu všetko premiesime, aby sa orechy zapracovali do cesta. Ak je cesto suché, pridáme ešte zo dve lyžice tekutiny. Keď je cesto hladké a kompaktné, natlačíme ho na dno a po bokoch (asi do výšky 2 -3 cm) tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vopred vystlali papierom na pečenie.
- 2
Cesto popicháme vidličkou, na tesno na jeho povrch naukladáme odkôstkované polovičky mirabeliek (prípadne iného ovocia, ako uvádzame vyššie). Pudingový prášok premiešame s cukrom, mliekom a celým vajíčkom vymiešame do hladkej tekutiny a nalejeme ho na mirabelky.
- 3
Jednoduchý mirabelkový koláč bez lepku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 40-45 minút, kým nie je pudingová plnka upečená do tuhej konzistencie. Môžeme to odskúšať opatrným dotykom prstami. Po dopečení necháme koláč vychladnúť. Počas chladnutia plnka ešte dochádza, preto koláč nakrojíme, až keď je studený.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu