Jednoduchý domáci chlieb

julienne - bez fotkyjulienne, 25. januára 2013
Jednoduchý domáci chlieb
Foto: julienne

Po neúspešných pokusoch o pečenie domáceho chlebíka som pred tým mala rešpekt. Recepty, ktoré som našla na nete vyzerali síce fajn, ale nakoľko mám Zobraziť celý popisPo neúspešných pokusoch o pečenie domáceho chlebíka som pred tým mala rešpekt. Recepty, ktoré som našla na nete vyzerali síce fajn, ale nakoľko mám zdravotnú špeci diétu, nemohla som nájsť niečo len základne bez vylepšujúcich prísad a korenín. Vu a lááá, tu je recept na úplne základnú chlebovú zmes, ktorú nepokazí ani začiatočník :)

4
porcie
20 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ČL
2 ČL
2 poháre
1/2 ks
1 ČL
 na kvások




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások ( trocha mlieka s jednou lyžičkou cukru dáme zohriať, potom pridáme polovicu droždia).

  2. 2

    Kým kvások vyrastie nachystáme si 500 g múky, do ktorej pridáme 2 lyžičky soli, 2 lyžičky razce a 1 pohár vlažnej vody.Kvások nalejeme k ostatným surovinám.

  3. 3

    Odporúčam cesto miesiť mixérom, nakoľko bude dosť tekuté. Na cesto slúžia tie vlnkové metličky. Začneme miesiť a podľa potreby postupne nalievame. Cesto by malo byť skôr redšie.

  4. 4

    Necháme ho v pokoji vykysnúť. A prichystáme si nádobu na pečenie. Vzhľadom na konzistenciu cesta, ho pečiem v zapekacej sklenenej mise, do ktorej ukladám papier na pečenia.

  5. 5

    Po vykysnutí cesto vylejeme do misy vložíme do vopred predhriatej rúry. Prvých 20 minút pečieme na 250 stupňov, počas ktorých krásne zhnedne. Po uplynutí času po štedro potrieme vodou a teplotu znížime na 170 po dobu 50 minút. Poťas pečenia je potrebné chlebík niekoľko krát potierať vodou. Zabezpečíme tým mäkkú kôrku.

Diskusia k receptu

braxi
Vitaj na vareche...chlebík vyzerá super, určite zajtra vyskúšam.
Pečieš ho bez pokrievky?
leskomanka
Ako robíš tú kôrku na chlebe? Ja mám podobný recept, len tam idú ešte zemiaky a ocot. Ale neviem dosiahnuť tak peknú kôrku (ako z obchodu :P), my ľúbime taký chrumkavý.
julienne
Braxi, ďakujem :) Áno, pečiem ho bez pokrievky. Najmä sa nezľakni konzistencie. Cesto je ozaj také tekutejšie.
julienne
Laskomanka, kôrka sa spraví akosi sama :D Pri tom 20 min pečení na 250 stupňov krásne zhnedne, potom ho treba často potierať vodou. Skúšala som čistú vodu, ale aj vodu so soľou. Chrumkavá je po oboch variantách. Hmm.. a možno pomáha aj to, že ho nebalím do ničoho kým úplne nevychladne.
miklima
dakujem za skvelý receptík ,opravdu je vyborny pečiem ho stále dokonca som ho piekla aj na oslavu...
misicka36
dnes som ho skúšala ale nevyšiel:( neviem, kde som urobila chybu, nakoľko, keď som ho rozkrojila tak z neho vyšiel iba vzduch a vnútro bolo stále tekuté:( neviete mi poradiť?
julienne
Pravdepodobne bol nedopečený. Stávalo sa mi, že keď som rúru často otvárala kvůli potieraniu vodou, tak sa nedopiekol. Keď ho vytiahnem z rúry po dopečení tak si stále odkrojím krajček a ak mám pocit, že je ešte "tekutý" jednoducho ho strčím ešte do trúby a pečiem kým nie je ok :)
mimina
Clebík som piekla už viackrát, je výborný, zatiaľ najlepší z tých čo som piekla. Odporúčam:)
finczi
Včera som ho upiekla, je jednoduchý,vydarený a chutný. Ďakujem za recept, budem ho piecť. Dávam 5*, ostatným tiež odporúčam...
kucharka
Chlebík mi nevyšiel tak, ako by som chcela, neviem prečo ... jediné čo som na recepte zmenila bolo, že som 100gr hl.múky nahradila celozrnnou.
Chleba je “ dúhový” je vidieť tmavšie a bledšie časti, akoby neboli múky dobre rozmiešané, a to mi cesto miešal robot dosť dobrú chvíľku. Tiež sa mi zdá, že je nedopečený a pritom som ho piekla o 10 min dlhšie ako je v recepte.
Ach jaj....
Napriek môjmu neúspechu ďakujem za recept a možno sa dozviem, čo som urobila zle....
Pekný podvečer.


1x haji
haji
@Kucharka (11.3.2018 16:53)
Podle mě to není moukou, ale kvasnicemi - tam kde je těsto světlejší, dostalo se více kvasnic. K nedopečenosti, možnosti: peče ti trouba jinak /méně/ a též velikost, tvar a druh pečící nádoby hraje svoji roli. Chce to vychytat. Určitě je fajn jít i na další recept. Mohu doporučit:  varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-od-mamicky/52474-recept...
Vždy se mi povedl, když jsem pekla chleba s droždím. Jsi šikulka, každý začátek jsou otevřené dveře k úspěchu!
kucharka
Ďakujem, @Haji. Že to môžu byť kvasnice .. tak to ma teda nenapadlo. Aj tak to ale nechápem, cesto som miešala dosť dlho. S tým časom pečenia, to máš pravdu.
Na budúce skúsim chlebík, čo si mi odporučila, ďakujem.
Pekný večer prajem.
1x haji
haji
Jsem napsala odpověď a někam se ztratila. Oh, tak ještě jednou:
Rádo se stalo.
Podobné "obláčky" mi někdy vyšly aj v chlebíku od mamičky a také v kváskovém chlebíku. Není to nic na závadu. Prostě to tak někdy vyjde. Zvlášť když jsi těsto míchala v robote - máš svědomí čisté. Tak ať sa chlebík podarí! Krásný večer aj tebe!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia