Jednoduchý domáci chlieb

Autor receptu: julienne

Po neúspešných pokusoch o pečenie domáceho chlebíka som pred tým mala rešpekt. Recepty, ktoré som našla na nete vyzerali síce fajn, ale nakoľko mám zdravotnú špeci diétu, nemohla som nájsť niečo len základne bez vylepšujúcich prísad a korenín. Vu a lááá, tu je recept na úplne základnú chlebovú zmes, ktorú nepokazí ani začiatočník :)

4
porcie
20 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások ( trocha mlieka s jednou lyžičkou cukru dáme zohriať, potom pridáme polovicu droždia).
  2. Kým kvások vyrastie nachystáme si 500 g múky, do ktorej pridáme 2 lyžičky soli, 2 lyžičky razce a 1 pohár vlažnej vody.Kvások nalejeme k ostatným surovinám.
  3. Odporúčam cesto miesiť mixérom, nakoľko bude dosť tekuté. Na cesto slúžia tie vlnkové metličky. Začneme miesiť a podľa potreby postupne nalievame. Cesto by malo byť skôr redšie.
  4. Necháme ho v pokoji vykysnúť. A prichystáme si nádobu na pečenie. Vzhľadom na konzistenciu cesta, ho pečiem v zapekacej sklenenej mise, do ktorej ukladám papier na pečenia.
  5. Po vykysnutí cesto vylejeme do misy vložíme do vopred predhriatej rúry. Prvých 20 minút pečieme na 250 stupňov, počas ktorých krásne zhnedne. Po uplynutí času po štedro potrieme vodou a teplotu znížime na 170 po dobu 50 minút. Poťas pečenia je potrebné chlebík niekoľko krát potierať vodou. Zabezpečíme tým mäkkú kôrku.