Jednoduchý citrónový koláč

punticka - fotkapunticka, 30. januára 2013
Jednoduchý citrónový koláč
Foto: punticka

Výborný citrónový koláč, ktorý sa určite osvedčí. Vyskúšajte. P.S.: Rada sa poučím,preto píšte návrhy na zlepšenie do komentárov. Ďakujem. Dobrú chuť praje Puntička!

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Základ:
150 g
150 g
3 ks
2 PL
1 vrecúško
150 g
1 vrecúško
z 1 citróna (nastrúhaná)
Poleva:
z 1 citróna
3 PL




Postup

  1. 1

    Vezmite citrón- odšťavte ho a nastrúhajte kôru (šťava bude použitá na polevu). Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia.

  2. 2

    Citrónovú kôru dajte do misky a premiešajte s práškovým cukrom. Maslo roztopte a pridajte do cukrovej zmesi.

  3. 3

    Po jednom pridávajte vajcia, potom vanilkový cukor a mlieko.

  4. 4

    Potom za stáleho miešania pridávajte múku s zmiešaným droždím.

  5. 5

    Koláč dajte do formy a dajte piecť na 30-35 minút

  6. 6

    Zatiaľ vymiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu.

  7. 7

    Na chvíľku vyberte koláč z rúry a polejte ho "polevou". Dajte piecť ešte asi 5 minút.

Diskusia k receptu

janikbj
vyzerá super. piekla si to v klasickej hranatej chlebíkovej forme? určite niekedy vyskúšam. je to taký sýtejší koláč vhodný na raňajky alebo skôr taký ľahký ku káve?
punticka
@janikbj piekla som to v klasickej forme na biskupský koláčik. A myslím si že je to taký ľahký koláčik ku kávičke
rea1
Keď spravíš polevu z cukru a citrónovej šťavy, stačí, keď ju dáš na už upečený koláč, ona veľmi rýchlo zaschne, netreba dávať koláč ešte dopiecť. Vyjadrujem sa ako hotentot, dnes akosi nemám deň vzorovej komunikácie, ale veď mi určite rozumieš. Možno by mu neuškodili aj hrozienka. V piatok upečiem. :-))
punticka
Ďakujem za radu, ale ked som to robila ja prvý krát, a naliala som tam tú šťavu, tak mi to tam dosť plávalo, preto som to dala do rúry aby do toho koláča dačo vsiaklo, dačo zaschlo a dačo a dačo sa vyparilo :)
janikbj
@punticka , keď naleješ tú polevu na horúci koláč, radšej trochu redšiu (na šťavu z 1 citróna asi 100g cukru), šťava sa vsiakne do koláča a navrchu sa urobí taká chrumkavá cukrová "kôrka". je to výborné.
janikbj
vyskúšaný. aj s hrozienkami. práve ho chutnáme a je parádny. ďakujeme za recept :-)
punticka
Jeeej hrozienka- to je zaujímavé. Ja ďakujem za radu :-)
evanaaa
Mne by to droždie tam ani nechýbalo-:D, ale čo by z toho vzniklo? Kedysi predávali v takej alobalovej miske citrónový koláč, nebol najhorší k rannému kakau, už ho nevídať.
eva53
jéééj, Barbarakuchen :-) výborný , ja mám recept bez droždia
rea1
spravila som ho hneď na druhý deň, len som mala "vydarený deň", tak som si poplietla recepty na tento a Jogurtový citrónový koláč so škoricou a do cesta vo forme, pekne doprostred, som práskla za hodnú lyžicu škorice. Ale ten výsledok bol taký famózny, že som na chybu prišla iba úplnou náhodou až včera. :-)) Nabudúce spravím bez škorice. :-)))))) Syn sa vyjadril, že ten koláč je excelentný. To je uňho vrchol pochvaly. Tento víkend spravím ten jogurtovo-citrónovo-škoricový. A budem sa snažiť s ničím ho nedomotať. :-)
vcielka22
skusila som s drozdim, ale nechutil. velmi som ho tam citila (kazdy ma ine chute). ale druhy pokus bol s 1/2 prasku do peciva a je to najlepsi kolac na svete. vyborny. aj k rannej kave, aj po obede, aj k vecernemu cajiku :)
kadgam8
Už je v rúre. Mala som "klasiku" s rovnakým množstvom cukru, masla a múky, ale tento môže byť ľahší.
Nedala som droždie ale prášok do pečiva.
Krásne vonia citrónom :-)))
janamaria
dako my to nepasuje.3vajca na 150g muky a sacok drozdia?ved ja davam sacok drozdia na kilo muky a nie na dve hrste muky.nieako my to nesedi.
janamaria
dako my to nepasuje.3vajca na 150g muky a sacok drozdia?ved ja davam sacok drozdia na kilo muky a nie na dve hrste muky.nieako my to nesedi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia