Jarný variant fazuľového šalátu na studeno fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. mája 2013
Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept)
Foto: sracz

Kto rýchlo dáva, dva razy dáva a naviac sľuby sa majú plniť! Fazuľový šalát na studeno som spomenul v mojom variante rcp „Šenkýřský timbál“. Zobraziť celý popisKto rýchlo dáva, dva razy dáva a naviac sľuby sa majú plniť! Fazuľový šalát na studeno som spomenul v mojom variante rcp „Šenkýřský timbál“. Jediná vareška @manya – prisľúbila, že bude na mňa dobrá, preto tento nový rcp veľmi rád venujem práve jej! Je tu opäť máj, krásna jar, plná čerstvej voňavej zelene. Byliniek je naporúdzi a ak si chce niekto naozaj pochutiť na zdravom šaláte s veľkou „77 pr .. ou“ fazuľou, tak mu vrelo odporúčam práve tento môj! Idú doň iba dobré veci, tak musí byť dobrý!

12÷16
porcií
33 minút
príprava

Suroviny

1 000 g
2÷3 PL
1 KL
0,5 KL
2÷4 ks
2÷4 ks
1 ks
2 ks
200÷250 ml
1 ks
0,5 KL
1 KL
1 KL
2 ks
Bylinky a zelinky:
200÷250 ml
3÷4 PL
3÷4 PL
3÷4 PL
3÷4 PL
1 zväzok
2÷3 PL




Postup

  1. 1

    Vopred si dovoľujem upozorniť jednotlivcov, ktorí majú nastavený jemný stupeň citlivosti ventilu ústia recta, na nebezpečenstvo jeho permanentného „odľahčovania“ s možnosťou maximalizácie sinusoidnej výšky zvukového efektu! Aj keď vraj „kto grgá s pr…í, zdravie si tvrdí“ – ja síce tieto „praktiky“ zo zásady odmietam a neuznávam, ale stať sa môže všeličo – prečítaj si, pre dokreslenie, môj „trapas“ v lete roku 1969 v košickom kine Úsmev. Kto má skúsenosti s možnosťou minimalizácie, alebo snáď s negovaním uvedeného efektu, (väčší počet strúčikov cesnaku do varenia, prípadne saturejka, alebo inak perfektne doporučovaný a zaručene istý odplynovátor a tlmič zvukov), sem s ním! Prosím nemenovaného „odborníka“, aby nás „laikov“ poučil v komente na tento rcp! Ale poďme na vec „odvážlivci“ a gurmáni zvlášť! Ako je u nás na Varecha.sk zvykom, začneme „včera“, vytriedením 1 000 g kvalitnej suchej šalátovej fazule, jej dvoj_troj násobným premytím vo vlažnej tečúcej vode a následne ponechaním „napučať“ cez noc vo vlažnej vode. V deň „D“ vodu z fazule vylejeme, premyjeme, vysypeme do väčšieho hrnca, zalejeme novou vlažnou÷horúcou vodou a necháme zovrieť! Počkáme si na penu, fazuľu opatrne cez sitko zlejeme, vzápätí opäť premyjeme a vrátime do čistého vysokého hrnca. Pridáme 2÷3 PL soli, 2÷3 bobkové listy a v čajovom „vajíčku“ 1 KL guličiek čierneho a ½ KL nového korenia, zalejeme vodou a uvaríme. Podľa vlastných skúseností vieme, kedy je fazuľa uvarená! Ja napr. to overujem pomocou PL alebo drevenej varešky! Keď pri miešaní fazuľa „ňeklopka“ – je uvarená! Vtedy ju zlejem, nechám dôkladne odkvapkať a pripravím si potrebné ingrediencie.

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Významné je aj zloženie byliniek. Kto má „svoje“ zo záhradky, je na tom lepšie, tak ako ja. Použil som, na obr. zľava – šťaveľ (šóška) záhradný, ligurček lekársky, koriander, bazaličku voňavú, zelerové stonky, petržlenovú vňať (tentoraz iba lístočky) a vňať mladej cibuľky (pierka) – ale napokon som predsa len neodolal a použil som celý pokrájaný zväzok aj s bielou spodnou časťou a nič sa nám nestalo; ďumbier čerstvo postrúhaný 2÷3 PL (veľmi je nápomocný tráveniu a podľa niektorých tiež znalcov, aj eliminácii „tlaku“ v zažívacom trakte) som žiaľ teraz nemal, ale do zostavy ho radšej uvediem; nuž a pokiaľ máte po ruke listy mladej svetlozelenej púpavy a pŕhľavy, bez obáv môžete pokrájať aj tie

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pre tú „naj“ chuť fazuľového šalátu je veľmi dôležitá aj „dvojstupňová“zálievka! Pre 1. stupeň mi moje krajšie a lepšie JA odporučilo a láskavo nadiktovalo zloženie pravej francúzskej zálievky „La Vraie Vinaigrette“ na listové šaláty všeobecne, vo svojej vyskúšanej verzii = rozpuč strúčik cesnaku (ja 2, ale ani tri neuškodia), posyp štipkou soli, oMČeKuj a rozotri; pridaj 1÷2 KL horčice, 1 PL octu z červeného vína (ja som ho nahradil balzamickým, štipku cukru a 4 PL extra panenského olivového oleja (odobral som z celkového množstva 200 ml) a dôkladne vymiešaj!!!

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravil som 2. stupeň - do franc. zálievky prilej väčšinu extra panenského olivového oleja (t.j. 200 ml – 4 PL v 1.°), 1 PL balzamického octu (alebo octu z červeného vína) a šťavu z jedného veľkého citróna (poznámka pre majstrov „poddžubovačov“ – v tomto prípade použite naozaj ten najkvalitnejší, možno aj najdrahší, extra virgin olive oil, budete ho totiž jesť bez následnej tepelnej úpravy)! Do uvarenej a vychladenej fazule, vo veľkej mise z jenského skla, pridaj lístočky všetkých byliniek (1/2 z nich trošku pokrájaj, pre zvýraznenie vône) a pokrájané zelinky, na drobno (asi ako na „tatarák“) pokrájanú stredne veľkú červenú cibuľu a dva lusky červenej kápie naloženej v oleji

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tak až do tohoto kroku som „došliapal“ bez problémov, ale v tejto mise som šalát pomiešať s 2. stupňovou zálievkou nedokázal. Pomohol som si väčším plastovým „kontajnerom“, v ktorom to už, pomocou páru drevených varešiek išlo ľahko. Vo svojom živote som sa stretol s dvojicou „figliarov“, ktorí s „uľavovaním“ si na verejnosti nevideli problém. Dohodli sa, že keď to jeden z nich „potrebuje“, tak toho druhého vyzve, aby silno zakašľal. Menovať ich nebudem, lebo ten mladší je ešte medzi nami a budem ich oslovovať ako Starý a Mladý! Takže dohoda platí! Išlo to veľa razy podľa daného slova, až raz pri prechádzke po košickom korze, Starý, „nafúknutý“, zavelil: Mladý kýchni, alebo ešte lepšie, zakašli a poriadne nahlas! Mladý sa nadýchol ku kašľu a v zlomku sekundy zadržal dych a nezakašľal. Starý už naštartovaný „efekt“ nezadržal a uprostred chodníka zaznela „rana ako z dela“! Určite si dokážete predstaviť reakciu okoloidúcich a červeň na tvári Starého i Mladého!

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po dôkladnom, ale jemnom, premiešaní šalát ochutnáme a podľa potreby pridáme soľ a MČK; hotový preložíme do servírovacej misy a na noc uložíme do chladničky, v ktorej sa všetky chute nádherne skombinujú do superjedlého akordu! Vyzerá takto a trpezlivo čaká na „dávkovanie“

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    podávame ho ako predjedlo, iba tak na dezertných tanierikoch,

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ale pre „ortodoxnýxh mäsožravcov“, pozri moje krajšie a lepšie JA, je potrebné pripraviť aj „balanc“! Ja som upiekol horné časti kuracích stehien so 40 strúčikmi cesnaku a zväzkom tymiánu, podľa rcp, ktorý som už dávnejšie uviedol

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a potom porcia pre „JEJ jasnosť kapravú“ vyzerá takto – komu ako chutí – JEJ prianie je pre mňa rozkazom!!!

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    dedka_Tatuša, som posledný raz, pred jeho odchodom na „Slávu Božiu, do večných lovísk“ živého videl v auguste r. 1964, ako kadet_žižkovec z bratislavskej La Franconi. Pamätám sa, živo – bol už poslabší až „vätchý“, sediac na posteli, v letných dlhých „gatiach“ so strapcami na členkoch, v rukách držiac ½ litovku rumu (môj posledný darček pre neho), sa s povzdycnutím nazdvihol a spod jeho zadku, ako zopnuté ruky modliacej sa babky, na „stružľaku“ sa ozvalo chabé: fľ, fľ, fľ, … fľ! Tatuš sa na mňa pozrel svojimi múdrymi hnedými očami a horko_ťažko povedal: pamätáš synu Ferku, kedz ja sebe, eščik ňedávno poradňe perdnul, ta še vo vachtarňi svate obrazky na scenoch trešľi!?! Nuž čo! Boli časy, boli, ale sa minuli! Viem však „na betón“, že sediac na Nebesiach „šustruje“ anjelíkom sandálky „kristušky“ a dobre vidí, akú „papu“ by som mu zo srdca rád položil na stôl! Takže, vážení a milí, pochutnajte si aj na tomto mojom variante jarného fazuľového šalátu na studeno! Ale s množstvom, prosím, opatrne! Nám „vichodňarom“ je veľmi dobre známa zemplínska pesnička v čardášovom rytme: „Ej ňeber me do tancu, bom pasuľu jedla, zapchaj mi s paľcom ric, abim ci ňe perdla“! Nepreháňať, zvlášť nie, ak sa pripravujete na rande! Ako príklad si ráčte prosím prečítať, ako by to mohlo dopadnúť, na nasledujúcom linku! Rande pri Topli: http://www.mows.sk/?zone=fun&id=59 alebo, aj s diakritikou, asi v polovičke strany: http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent_message_id=2112580

    Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sovka62
Tak sem s ním, vymením za dnešný nedeľný obed.
A žiadaná rada? Tu je. Vylej vodu z fazule ešte raz, celkom teda najprv zliať vodu, v ktorej bola namočená, potom prvú vodu, v ktorej zovrela, nechať zovrieť ešte raz a vodu opäť vyliať a až potom dovariť. Tú tvoju sedemdesiat sedmičku som síce ešte nevarila, ale u všetkej ostatnej fazule mi to funguje, tak hádam zafunguje aj u tejto.
jerica
@sracz Ferino, ta dzekujem za bars šumny paprdo recept, ale dzekujem za bars šumny a úsmevný zážitok , pri spomienke na starkého, bod10.
Milé čítanie a ešte lepší recept , ver, nič tam nechýba , čo by som si nedala .
radost
..a ten "tanier" krásny..na tom to fazuľové jedlo určite oslavne "básní"...
izabella929
@sracz...n ádherné farby, krásny súlad dotvorený ohromným množstvom skvelých byliniek...proste nemám slov...nádhera v tvojom podaní ako vždy...krásny tanier...))
frezia68
Ej, či si sa opäť vyhral a vyrozprával.Krásny servis,roztomilý príbeh a obšírny opis práce = perfiš recept,ktorý už je v KK a bude čakať na realizáciu,lebo veľká ( papuča bab) fazuľa je doma obľúbená a tá príloha tiež :-)
violetacamorova
Fazula je zaklad slovenskej kychyne popri kapuste ci uz sladkej alebo kvasenej a samozrejme zemiakoch a ty si jej ako Hviezdoslav, ked nie este lepsie tymto krasnym receptom svojim vycibrenym basnicko - poetickym crievkom vzdal patricny hold :) :) :)
violetacamorova
V jednom filme, zial uz si nespomeniem ktorom tvrdia, ze jedem p.d je lepsi ako desat doktorov .... tak nieco na tom bude....
ebaka
Pekné a úsmevné čítanie...fazuľu som vybrala z mrazničky pred hodinou,že bude na zajtra šalátik a čo nevidím,keď zapnem PC?Fajnový recept,tak vyskúšam podľa teba @sracz -:))
manya
ďakujem za recept, skvelý postup ako vždy od teba, dobre som sa zasmiala, u nás sa už roky varí fazuľa len na piatok a víkend z vyššie spomínaných dôvodov, tento víkend mám pracovný,tak pokus robím až na ďalší víkend a aj burinky trošku podrastú. Stehná na cesnaku som odskúšala, naozaj sú výborné, ďakujem.
sracz
Ďakujem Vám všetkým, @dievcence milé a rád Vás uvidím, teda aspoň virtuálne, v kuchynu a za stolom, ako si pochutávate na "fazuľke" v tejto podobe!!! -:)))
babkamt
sracz ale si ma svojou úsmevnou príhodou pobavil . Schuti som sa zasmiala . Fazuľový šalátik od teba som si uložila . Budem ho realizovať .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia