Jánošíkov vrkoč

Táňa Paďourová
, 23. novembra 2010
Jánošíkov vrkoč
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Suroviny

250 g
50 g
125 g
250 ml
 predvarené

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odkrojíme si hrubší plátok slaniny. (5-7 mm). Plátok po širšej časti rozrežeme na tri pásy, dva centimetre od vrchu necháme vcelku. Takisto rozkrojíme aj panenku. Na mäso uložíme slaninu, a pripravíme na zapletanie. Vrch mäsa aj slaniny, ktorý sme nechali nerozkrojený, spojíme dokopy špáradlom. A môžeme prepletať Jánošíkov vrkoč. Snažíme sa prepletať tak, aby bola slaniny vždy pekne uložená na mäse. Na záver mäso a slaninu opäť upevníme špáradlom. Pripravený vrkoč posypeme grilovacím korením, soľou a rozdrveným cesnakom.

  2. 2

    Na panvici alebo grile necháme zohriať olej. Vrkoč opekáme do zlatista z oboch strán. Na prípravu omáčky si najprv na hrubo postrúhame syr Niva. Na panvičke ho na slabom plameni necháme trochu rozpustiť. Postupne prilievame sladkú smotanu podľa toho, akú hustú chceme mať omáčku a za stáleho miešania redukujeme.

  3. 3

    Predvarené zemiaky nakrájané na plátky opekáme na panvici alebo grile do chrumkava. Posypeme grilovacím korením podľa chuti. Servírovať môžeme nasledovne: Na tanier poukladáme zemiaky, ktoré osypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, prilejeme omáčku, na ktorú uložíme Jánošíkov vrkoč.

Diskusia k receptu

67 komentárov k receptu
Táni , VEĽKÉ GRATULUJEM , ponuka pre nás varecháčky na tácke, výborný nápad , omáčka,mäsko , zemiačky nič rýchlejšieho si neviem predstaviť , mňamka :-)) Sandra , Tebe za perfektné opísanie , príjemný hlas!
Nevešaj hlavu cistinka ako je vidiet vždy sa nájde nejaký podrývač ale treba ho ubrzdit hned a nech neznepríjemnuje ludom recepty na vareche nech sám ukáže čo vie pripravit neverím že pod menom sa ukrýva žena škodoradost fuj!!!!!§
nehovorim, ze to musi byt zle...ale je to typicky recept typickej slovenskej restauracie...grilovacia zmes + nivova omacka to isti v kazdej restauracii...co takto pouzit radsej cerstve bylinky a skusit vymysliet nejaku aspon trocha originalnu omacku? asi nehrozi...a este ma tu za to aj vsetci sfuknete...:-)))
@elmer ,hermelín na rukolovom šaláte ,tiež nie je bohviečo,a nik ti ho nehanil,tak ak sa ti recept nepáči ,zdrž sa hlasovania,memusíš ho ani registrovať,aj ja ho poznám a nechodím po slovenských reštauráciách .Môžem pochváliť,video bolo aj pre menej chápavých, @just.tie ž nevidím dôvod prečo by profíčka nemohla použiť zmes korenín v jednom sáčku,čím je grilovacie korenie.dík.
@danculka : moze tu vobec clovek vyjadrit svoj nazor bez zbytocne nervoznych reakcii?? neviem preco tu spominate moj recept, ja sa k tym vasim nevyjadrujem...nepochopim niektore reakcie...
Jánošíkov vrkoč je môj recept, s ktorým som pred desiatimi rokmi vystupovala v televíznej relácii "varím, varíš, varíme" a bol uverejnený vo viacerých novinách - A takto nezmenený som ho teraz dala do videopodoby...Preto nevidím dôvod ho modernizovať inou omáčkou, či bylinkami....to by už bol iný recept :-))) Samozrejme si môže každý človek recept upraviť podľa seba a svojej chuti.....no nech potom zmení aj názov :-)))
@ Čistinka, stále som nemala čas nájsť originál recept sktorým si účinkovala v TV (prezieravo som si to nahrala). Mám to na videokazete, ale bohužiaľ som to neoznačila a kaziet mááááááááám veľa..... a času máááááááálo. Ukladám do KK a tlačím....
Cistinka, cez hory - doly a ocean to zavonalo az semokaaaa.
(ja zase zapletam rybku), ale toto si urcite najblizsie vyskusame tiez. Vynikajuci nazov a Krasa na tanieri!
Elmer,s panenkou je tu viac receptov, každý je iný, ak ty sem dáš ten tvoj, ako ho chceš a ako ho navrhuješ, kľudne môžeš, tento Čistinkin je jej, tak ako ho sem ona dala, načo ho má meniť podľa teba? A pre Just0708 - nepíše sa "hamba", ale "hanba". To len preto, že keď kritika, tak treba skritizovať. A pre Čistinku - možno som ťa v tej relácii videla, lebo som to sledovala , panenku mám, slaninu a aj vegetu tiež, takže to môžem skúsiť.
@cistinka až teraz mi padol do oka, už je v KK. Drž sa svojho receptu, nič nemeň. Pre tých čo sú proti gril.koreniu, veď to je zmes korenín, tak to by sme žiadne korenie nemohli používať.
Ako som mohla prehliadnut takyto krasny recept? Super. Krasne masko, krasna omacka, mnam! Cistinka, tak to si Ty? Dufam, ze nas obstastnis este mnohymi receptami!
Super recept, teraz sme dojedli aj posledné kúsky, no nemám slov. Výborné, gratulujem šéfkuchárke a ďakujem pekne za radu, môj manžel je vďačný, takto ma už dávno nepochválil po varení. No jednoducho super :)))))
@cistinka moja a ja som chýbala pri premiere receptu (to bol ocko taký chorý) ďakujem redakcií, že ho šupla do môjho zorného uhla :-) Teda Táni nádherný recept určite vyskúšam a prekvapím toho môjho mäsožravca :-) no však ani ja sa nebudem len tak prizerať ! Si proste šikovnica so skvelými nápadmi radosť podľa teba variť .-)
Uložené v kk. Teším sa,spravím čo najskôr,vyzerá super,díky za nápad! Nivovú omáčku máme tiež radi a zdá sa,že chuti budú veľmi vyvážené. Odomňa pochvala!!!
Katka 50-tiež dobrý nápad ako spraviť kuracie prsia,vyskúšať tak i tak.Daj vedieť,ja tiež napíšem ako som dopadla
Uf,uf. Tak tento recept som si nevšimol minulý rok a vďaka že ho Varecha aktualizoval práve dnes. Vyzerá to super. Musím už aj zapojnť moju spolubývajúcu, mäsiarku aby vybrala peknú panenku. Veľmi zaujímavý recept. A Čistinka nenechaj sa znechutiť znevažujúcimi diskutujúcimi. Nemci majú jedno príslovie: Viele Köcher verderben den Brei-veľa kuchárov pokazí omáčku. A toto je exaktný príklad ako tu nejaký holobriadok spomína čerstvé bylinky a pod.
Nechcem nikomu brať chuť. nech si to každý vyskúša sám. S bravčovými panenkami sa dajú robiť aj lepšie veci. Vyzerá to pekne na obrázku ale inak ma to chuťovo nezaujalo.

Pridaj komentár k receptu: