Jahodový topping

Autor receptu: eviana

Už asi viete, že som do jahôd blázon, môžem ich vždy a všade v akejkoľvek forme... tak stále dumám a vymýšľam ako si tú skvelú jahodovú chuť uchovať aj na čas, keď jahôdky budú len voňavou spomienkou na horúce leto... tak som si vymyslela takýto osviežujúci raz-dva hotový jahodový toping, alias polevu na všetko, čo sa dá jahodami dochutiť a poliať...

10
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Ide o úplne jednoduchý pracovný postup, takže fotky nevkladám. Toto je vlastne len ďalšia inšpirácia na využitie jahôd. Jahody očistíme, väčšie prepolíme, menšie necháme v celku, dáme do hrnca, pridáme cukor a dáme prevrieť, varíme cca 10 minút, vsypeme kyselinu citrónovú (alebo citrónovú šťavu), premiešame a horúcim plníme poháriky. Pretočíme ich hore dnom - ako keď robíme džem - na 10 min. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 200°C. Poháriky už vrchnákom smerom hore dáme na plech na pečenie, podlejeme horúcou vodou a dáme na 10 min do rozohriatej rúry - zicher je zicher :)
  2. Z tohto množstva vyjde cca 10 pohárikov (veľkosti horčice). Toping je vynikajúci so zmrzlinou, ale môže sa použit pri zákuskoch, nákypoch, krémoch, do jogurtu... ale úžasný aj len samotný fajne vychladený z chladničky... stačí lyžička a maškrtný jazýček :)
  3. ...a so skvelými "cape breton scone" od varechového priateľa @kecemis