Foto: lucka555
Keďže všade naokolo začínajú predávať čerstvé jahôdky, neodolala som a urobila som veľmi dobre.. U nás koláčik zmizol ani sme sa nenazdali :)
Suroviny
200 g |
|
100 g |
|
60 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
1 PL |
|
200 g (alebo Philadelphia) |
|
1 téglik |
|
50 g |
|
500 g čerstvé |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Z múky, cukru, zmäknutého masla, vajíčka, štipky soli a lyžice mlieka si vypracujeme cesto. Miesime cesto kým nebude hladké. Zbalíme do potravinárskej fólie alebo sáčku a dáme na 20 minút do mrazničky.
-
2
Na pomúčenej doske s vyvaľkáme cesto kruhového tvaru (ja som piekla v 28 cm forme s odnímateľným dnom). Formu na pečenie si vymažeme, ale keďže cesto obsahuje dosť masla asi to ani nie je nutné ;) a preložíme cesto do formy. A formu vložíme na 5 minút do mrazáku. V zahraničných receptoch som videla, že cesto vo forme prekryjú papierom na pečenie a vysypú ho ryžou/hrachom/fazuľou, no ja som to neskúšala. Cesto predierkujeme vidličkou a pečieme na 180°C 40 minút ale riaďte sa radšej podľa vašej trúby ;)
-
3
Mixérom si vyšľaháme krém z mascarpone, kyslej smotany a cukru. Týmto krémom potrieme vychladnuté cesto a necháme ho odležať v chladničke. Zatiaľ som si odstopkovala a nakrájala jahody, ktoré som poukladala na smotanový krém. Vo finále som si urobila želé (250 ml vody, 2 PL cukru a želé na ovocné torty) a ešte kým bolo vlažné som nim poliala koláčik. Dáme stuhnúť do chladničky.
jednoduchý..dobrý určite..:-)