Jahodový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: lucka555

Keďže všade naokolo začínajú predávať čerstvé jahôdky, neodolala som a urobila som veľmi dobre.. U nás koláčik zmizol ani sme sa nenazdali :)

Suroviny

Postup

  1. Z múky, cukru, zmäknutého masla, vajíčka, štipky soli a lyžice mlieka si vypracujeme cesto. Miesime cesto kým nebude hladké. Zbalíme do potravinárskej fólie alebo sáčku a dáme na 20 minút do mrazničky.
  2. Na pomúčenej doske s vyvaľkáme cesto kruhového tvaru (ja som piekla v 28 cm forme s odnímateľným dnom). Formu na pečenie si vymažeme, ale keďže cesto obsahuje dosť masla asi to ani nie je nutné ;) a preložíme cesto do formy. A formu vložíme na 5 minút do mrazáku. V zahraničných receptoch som videla, že cesto vo forme prekryjú papierom na pečenie a vysypú ho ryžou/hrachom/fazuľou, no ja som to neskúšala. Cesto predierkujeme vidličkou a pečieme na 180°C 40 minút ale riaďte sa radšej podľa vašej trúby ;)
  3. Mixérom si vyšľaháme krém z mascarpone, kyslej smotany a cukru. Týmto krémom potrieme vychladnuté cesto a necháme ho odležať v chladničke. Zatiaľ som si odstopkovala a nakrájala jahody, ktoré som poukladala na smotanový krém. Vo finále som si urobila želé (250 ml vody, 2 PL cukru a želé na ovocné torty) a ešte kým bolo vlažné som nim poliala koláčik. Dáme stuhnúť do chladničky.