Foto: veronika93
Toto bol rýchly projekt "čo dom dá" k narodeninám môjho priateľa. Keďže nemá moc rád klasické torty s maslovým krémom, a ja som strašne Zobraziť celý popisToto bol rýchly projekt "čo dom dá" k narodeninám môjho priateľa. Keďže nemá moc rád klasické torty s maslovým krémom, a ja som strašne moc chcela domíňať marcipán, tak som zvolila alternatívu ľahká torta, ale aby držala formu ako krémová :). Tuhľa recept. Sľubujem, že najbližšiu tortu už budem fotiť aj počas...ale vtedy som na to nemyslela :). Vopred sa ospravedlňujem, je to domáca forma receptu a väčšina vecí sa robí "odoka". NEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU. TO JA SA RADA ROZKECÁVAM :).
na 180 °C
Postup
-
1
Vyšľaháme naraz celé vajíčka (moje obľúbené...bez škrupinky ;)) s cukrom. Nič neoddeľujeme. Šľaháme kým nedostaneme nadýchanú žľtkastú farbu (asi taká ako je na pozadí bočnej lišty na tejto stránke :)). Konzistenciou je to taká celkom pevná pena (pozor! nie ako čisté bielky, takže naozaj neobracajte misku hore dnom :D).
- 2
Do tejto zmesi primiešame metličkou pomaly a postupne múku. Lyžičku po lyžičke a nakoniec kypriaci prášok a lyžičku oleja. Miešame opatrne, ale zároveň rýchlo, aby nám nespľasli vajíčka s cukrom. V tejto fáze odporúčam ochutnať...som milovník surového cesta a toto je jedno z naj! :D Do korpusu zvykneme priliať trošku alkoholu (zväčša rum), ten sa pri pečení odparí a korpus bude jemnejší. Samozrejme môžeme urobiť aj verziu s kakaom, to jednoducho primiešame do cesta spolu s múkou, asi 1PL.
- 3
Cesto vylejeme do formy. Ja som na túto tortu použila jednoduchú kruhovú formu s priemerom cca 18cm. Tú som položila na plech s papierom na pečenie a šupla do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme asi 20-30 minút. S nedočkavosťou pekárky sledujeme ako cesto krásne rastie cez okienko rúry. Mal by nám poriadne vyrásť, hodláme ho rozdeliť na 3 pláty. Vyskúšame špajdlou či je vo vnútri hotové a ak má zlatavú farbu, je to hotovo!
- 4
Korpus necháme vychladiť. A potom opatrne, nožom na pečivo (taký ten zúbkovaný), prerežeme korpus na tri pláty.
- 5
PLNKA: Najjednoduchšia možná alternatíva pokiaľ máte vyberavého a nemaslového člena klanu ;). Dve smotany, dva tvarohy, dva vanilkové cukre a miešame a miešame a miešame. (pri ďalších tortch uvediem aj klasický maslový krém ktorý používam, aby ste si nemysleli, že som lenivá gazdinka!)
- 6
Jahody, či už živé alebo mŕtve...Živé nakrájame na plátky. Tie preživšie: ak sú rozmrazované, poriadne scedíme vodu, ale zatiaľ ju nevylievame! Ak sú z konzervy, tiež ich poriadne vyžmýkame inak nám narobia paseku s tým krémom. A potom ich nakrájame..alebo skôr tak nejak natrháme aby boli menšie ;). Každý kto skúšal krájať jahody z konzervy mi dá za pravdu, že to niesú také plátky ako z tých čerstvých :)
- 7
A začíname majstrovať: Spodný korpus pokvapkáme šťavou z jahôd. Natrieme časťou krému a poukladáme jahody. Prikryjeme druhým korpusom, ten poriadne zmáčame šťavou, nech to neškriabe! Potrieme krémom (časť si ešte necháme) a zase navrstvíme jahody. Vrchný korpus najskôr pokvapkáme šťavou z jahôd, ale iba z tej spodnej strany (z tej ktorú nakoniec nebude vidno). Položíme ho na vrch. Trošku pritlačíme, nech sa tvarohová plnka pretlačí pomedzi jahody a všetko sa neskôr pekne spojí.
- 8
Celú tortu potrieme po obvode tvarohovým krémom. Ja som ho mala málo (lebo som si z neho spravila olovrant...potom mi nevystalo na tortu:D) tak som vrch potrela iba veľmi malou vrstvou. Vyvaľkáme si marcipán na dlhý pás. Upravíme kraje a priložíme ho na tortu. Pekne dokola. Nakoniec navlhčenými prstami pretrieme spoj a uhladíme spodok. Poohýbame prehyb marcipánu na vrchu torty.
- 9
Ja som sa pustila do zdobenia. Priateľ je študent ekonómie, tak som na jedlý papier, ktorý som našla medzi sladkosťami, nakreslila fixkou na marcipán (dostať ju v pekárskych obchodoch) burzovú tabuľku. Tú som neskôr "prilepila" na tortu. (tabuľku mám nalomenú, lebo som trúbka). Ozdobíme sviečkami a spievame...veeľa šťástiá zdráviá... Príjemnú mlsnú chuť prajem!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tortička je veľmi vkusná, vtipná a určite aj mňam...