Jahodovo-rebarborový džem s vanilkou

mimit - fotkamimit, 21. mája 2015
Jahodovo-rebarborový džem s vanilkou
Foto: mimit

Od farmára som dostala čerstvo odrezanú rebarboru, tak som sa nevedela dočkať, kedy vyskúšam doma jahodovo rebarborový džem. Recept mám z jednej nemeckej stránky. Zobraziť celý popisOd farmára som dostala čerstvo odrezanú rebarboru, tak som sa nevedela dočkať, kedy vyskúšam doma jahodovo rebarborový džem. Recept mám z jednej nemeckej stránky.

Suroviny

1 kg
1 kg
0,5 ks
1 ks
1 kg




Postup

  1. 1

    Jahody umyjeme, očistíme, nakrájame na väčšie kusy, rebarboru ošúpeme a nakrájame asi na 1 cm veľké kocky. Do asi 5 litrového hrnca vložíme jahody, rebarboru, želírovací cukor, kyselinu citrónovú a vnútro z asi polovice vanilkového struku. Ja som tentoraz použila vanilkový lusk pomletý- 5 ks luskov v mlynčeku od Dr. Oetker.

  2. 2

    Všetko dobre premiešame a necháme postáť 2 hodiny. Potom privedieme k varu a varíme asi 4 minúty. Po odstavení som ešte celý džem rýchlo trochu popučila pučidlom na zemiaky, ale tak, aby mi zostali v džeme malé kúsky ovocia. Džem som naliala do litrovej odmerky, s ktorou sa mi pohodlne plnili dobre umyté a do sucha vyutierané poháre.

  3. 3

    Ako posledný bod krátko sterilizujeme, len asi 5-10 minút. Z uvedeného množstva mi vyšlo 5 veľkých pohárov a dva malé.

Diskusia k receptu

zuzkacho
Jahodky su este velmi drahe...u nas na trhu priblizne 5 eur.; ale urcite tento dzem uvarim; je krasny a rebarbora s jahodami je super kombinacia...dakujem
radost
i ja už čistý jahodový ani nerobím..len s rebarborou..tú už mám podusenú v mraziaku a čaká na jahody..dúfam-že sa nič nestane a zarodia tak pekne..ako teraz kvitnú..
elixir
I mne sa moc páči. Džem som ešte nikdy nevarila, ale keď vidím tento alebo tie od Izabelky, mám chuť čosi vyskúšať. Hlavne sa mi páči, že človek si ozaj pridá to čo v džeme chce, a nie je obmedzený výberom v obchodoch.
aroooo
tá kys. citrónová je koľko gramov? rebarbora nie je dosť kyslá? ak ju zoženiem, chcela by som vyskúšať, dá sa použiť na toto rebarbora keď už kvitne?
mimit
Kyselina citronova, ktoru som ja pridala, je u nas v rovnakom malom baleni, ako napriklad prasok do peciva. A ano, urcite sa da pouzit aj ked uz kvitne. Prave taku sme u farmara dostali, urcenu hlavne na dzemy.
mimit
A este som zabudla, ano, rebarbora sama o sebe je velmi kysla. Ale dzem nie je, je to take ozivenie jahodoveho dzemu, ktory mne pride az prilis sladky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia