Foto: paploska
Už tradične patrí v júni jahodová torta k manželovým narodeninám (ja mám zimnú orechovú :-) ). Skombinovala som obľúbené ingrediencie mojej polovičky a vznikla Zobraziť celý popisUž tradične patrí v júni jahodová torta k manželovým narodeninám (ja mám zimnú orechovú :-) ). Skombinovala som obľúbené ingrediencie mojej polovičky a vznikla táto lahodná a nadýchaná torta. Určite aj veľmi kalorická, ale chutila všetkým :-)
príprava
na 175 °C
Suroviny
5 ks |
|
200 g |
|
160 g |
|
40 g |
|
1 ČL Alnatura |
|
5 PL |
|
PLNKA: | |
500 g |
|
200 g |
|
2,5 bal. |
|
400 g |
|
|
|
2 bal. |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
400 g |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si cesto. Bielka vyšľaháme s polovicou trstinového cukru do hustej peny. Zvyšný cukor šľaháme 4 min. so žĺtkami a pridáme horúcu vodu. Vyšľaháme do peny. Do žĺtok pridávame na 3x zmiešanú múku s práškom do pečiva (tentokrát som nemala a vyrástla aj tak) a bielka. Miešame opatrne a v jenom smere. Strednú tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a pečieme v rúre na 175 st. asi 20 min.
-
2
Na plnku si najprv rozmixujeme jahody na kašu.
-
3
V smotane si rozpustíme 2,5 balenia želatíny zn. Alnatura z DM. Zafunguje to aj s bežne dostupnou želatínou. Mierne varíme 1 min. Smotanu po vychladnutí vmiešame do mascarpone spolu s jahodovou zmesou. Plnku dáme do chladničky.
-
4
Vychladnuté cesto prekrojíme na polovicu. Pokvapkáme balzamikovou redukciou, ale môžete použiť aj jahodový sirup a potrieme ho polovicou plnky. Na plnku poukladáme jahody a zakryjeme plnkou. Prikryjeme vrchným cestom. Na vrch pekne poukladáme jahody. Želatínu rozpustíme podľa návodu, pridáme jahodový sirup a cukor podľa chuti. Želatínu necháme mierne vychladnúť a ešte teplou polejeme tortu.
-
5
Dobrú chuť :-)
@paloska , prosííím ťa, čo tam po nejakých kakóriách, však nezheš naraz veľa a nie každý deň :-)))
chválim a 5* plným právom.
@danda3 ďakujem vyskúšaj, verím, že zachutí
@havino ja som sa s ňou trochu vypiplala, mala som predtým deň voľna, tak sa dalo. ale inak preferujem rýchle varenie a pečenie :-)