Foto: kukulienka71
Skĺbila som tu viac ingrediencií, ktoré ma zaujali pri hľadaní novej dobroty.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Celý dezert sa skladá z jablkového rôsolu, mandľovej pečenej drobenky a jahodového šalátu. Začala som rôsolom: šupky a jadrovníkov zbavené jablká som pokrájala na menšie kusy a s trochou vody dala udusiť do mäkka.
-
2
prepasírovala som ich cez sito, priviedla k varu a za postupného pridávania cukru som uvarila do zhustnutia na rôsol, treba urobiť skúšku na tanieriku ako pri varení džemu. Pridala som citrónovú šťavu a rôsol nechala úplne vychladnúť.
-
3
K drobenke som potrebovala olúpané mandle, rozomlela som ich na mandľovú múku
-
4
pridala som k nej rovnaké množstvo práškového cukru, polohrubej múky a studeného masla
-
5
Rýchlymi pohybmi som spracovala na hmotu, ktorú som odložila do chladničky aspoň na 40 minút, kým v nej maslo znova stuhne
-
6
po stuhnutí som cesto rozkutrovala na omrvinky skoro ako na posýpku na koláče. Inak tento spôsob sa mi páči a budem ho praktizovať na tie posýpky, drobenka je taká rovnomernejšia. Rúru som zapla vyhriať na 100°C.
-
7
Drobenku som vysypala na pečiacim papierom vystlaný maličký plech a nechala sušiť v rúre na 100°C 40 minút. Nastavila som si alarm a venovala som sa inej robote zatiaľ:-)
-
8
Upečenú drobenku som nechala úplne vychladnúť. Medzitým som si pripravila jahodový šalát z pokrájaných jahôd, trošky kryštálového cukru, citrónovej šťavy a posekanej medovky, lebo mätu som nezohnala:-)
-
9
Všetky suroviny na prípravu dezertu boli už dobre vychladnuté, tak som začala vrstviť: na spodok pohárov som lyžicou navrstvila jablkový rôsol, naň som nasypala za hrsť upečenej drobenky, nasledoval jahodový šalát, rôsol, drobenka a ukončila som rôsolom. Tie vrstvy si môžete kombinovať podľa vlastného uváženia a fantázie.
-
10
Takto naplnené poháre som dala ešte chladiť, kým prišla návšteva. Musím si dokúpiť tie vysoké poháre, v nich sa mi to vrstvenie páči viac ako v rebrovaných.
-
11
Navrch som dala ešte šľahačku kvôli farebnému doladeniu a mohlo sa mlsať:-P Boli to fakt sýte porcie, ale mali úspech a som rada:-)
Diskusia k receptu