Jablkový rôsol ako dezert fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 9. augusta 2014

Skĺbila som tu viac ingrediencií, ktoré ma zaujali pri hľadaní novej dobroty.

6
porcií
100 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
20 dkg
2 PL
1 dcl
30 dkg
 (medovka)
5 dkg
5 dkg
5 dkg
5 dkg
 (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Celý dezert sa skladá z jablkového rôsolu, mandľovej pečenej drobenky a jahodového šalátu. Začala som rôsolom: šupky a jadrovníkov zbavené jablká som pokrájala na menšie kusy a s trochou vody dala udusiť do mäkka.

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    prepasírovala som ich cez sito, priviedla k varu a za postupného pridávania cukru som uvarila do zhustnutia na rôsol, treba urobiť skúšku na tanieriku ako pri varení džemu. Pridala som citrónovú šťavu a rôsol nechala úplne vychladnúť.

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K drobenke som potrebovala olúpané mandle, rozomlela som ich na mandľovú múku

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridala som k nej rovnaké množstvo práškového cukru, polohrubej múky a studeného masla

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rýchlymi pohybmi som spracovala na hmotu, ktorú som odložila do chladničky aspoň na 40 minút, kým v nej maslo znova stuhne

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po stuhnutí som cesto rozkutrovala na omrvinky skoro ako na posýpku na koláče. Inak tento spôsob sa mi páči a budem ho praktizovať na tie posýpky, drobenka je taká rovnomernejšia. Rúru som zapla vyhriať na 100°C.

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Drobenku som vysypala na pečiacim papierom vystlaný maličký plech a nechala sušiť v rúre na 100°C 40 minút. Nastavila som si alarm a venovala som sa inej robote zatiaľ:-)

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečenú drobenku som nechala úplne vychladnúť. Medzitým som si pripravila jahodový šalát z pokrájaných jahôd, trošky kryštálového cukru, citrónovej šťavy a posekanej medovky, lebo mätu som nezohnala:-)

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetky suroviny na prípravu dezertu boli už dobre vychladnuté, tak som začala vrstviť: na spodok pohárov som lyžicou navrstvila jablkový rôsol, naň som nasypala za hrsť upečenej drobenky, nasledoval jahodový šalát, rôsol, drobenka a ukončila som rôsolom. Tie vrstvy si môžete kombinovať podľa vlastného uváženia a fantázie.

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto naplnené poháre som dala ešte chladiť, kým prišla návšteva. Musím si dokúpiť tie vysoké poháre, v nich sa mi to vrstvenie páči viac ako v rebrovaných.

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Navrch som dala ešte šľahačku kvôli farebnému doladeniu a mohlo sa mlsať:-P Boli to fakt sýte porcie, ale mali úspech a som rada:-)

    Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mariamka
to je dezert hodny michelina! viem si predstavit chut jablkoveho pyre, varila ho este babka s klincekami, skoricou, vecsinou v zime, bola to maskrta, s tou drobenkou si to vychytala, fotky krasne, jak od matela :))
katka78
Pekne si sa pohrala ;-) Dezerty do pohára robievam rada aj ja. Sú veľmi variabilné - čo sa týka surovín, môžu byť rýchlo hotové - v závislosti od použitých postupov a na leto ideálne - príjemne osviežia.
kukulienka71
Baby, ďakujem pekne:-) @mariamka , nepreháňaj:-D, škoricu som zvažovala použiť, ale tak by to nebol letný dezert podľa môjho gusta, chcela som dať vyniknúť viac jahodám a sviežej chuti jabĺk. @marianne ,:-DD, len masíruj, na nikoho nepočúvaj;-P @safran , keďže sestra nemá cez víkend voľno, urobili sme si nedeľu v piatok:-)) @katka78 , veru, je veľa receptov s hotovými surovinami, kupované keksy, piškóty, polotovary, chcela som niečo echt domáce a jedinou nevýhodou tohoto dezertu je jeho väčšia pracnosť a dlhšia doba prípravy. Ale tak raz za čas je dobre dopriať viac času a energie aj takýmto receptom, výsledok stojí za to!
margaretka28
všetko úplne super, ale tá drobenka sa mi páči najviac, hlavne tá príprava, zase som sa niečo priučila a určite to takto budem praktizovať, no a v tom pohári miesto piškot si to viem predstaviť, musí to byť výborné 5*
havino
veľmi dobré, chutné a aj krásne v pohároch, ale drobenka pre mňa novinka, aj ukladám, nech nehľadám
zdezda
Krásne, chutné, origoš :-) Jedna rada, nešpiň si sitko na "rôsol"-dreň, stačí ponorný mixér. Ja mám tiež jablkové obdobie, tak vyrábam vanilkovú dreň a iné polotovary na zimu. Peknú nedeľu ti prajem :-)
terinka55
Vyhrala si sa dokonale, ale výsledok parádny a určite aj veľmi lahodný. Si Ty výmyselníčka, ale podarilo sa Ti to na jednotku alebo 5*. Vyskúšam.
kukulienka71
Ďakujem za nahliadnutie, pochvaly aj radu, pôvodný recept na rôsol kázal pomixovať a prepasírovať, ja som mixovanie vynechala, nabudúce vynechám pasírovanie, bude to raz-dva:-) tú mandľovú drobenku som zasa videla v jednom videu na maďarskej stránke, vrstvili krém so želatínou, drobenku, jahodový šalát a na to bazový mousse. Vyzeralo to fantasticky!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia