Jablkový rôsol ako dezert (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Skĺbila som tu viac ingrediencií, ktoré ma zaujali pri hľadaní novej dobroty.

6
porcií
100 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Celý dezert sa skladá z jablkového rôsolu, mandľovej pečenej drobenky a jahodového šalátu. Začala som rôsolom: šupky a jadrovníkov zbavené jablká som pokrájala na menšie kusy a s trochou vody dala udusiť do mäkka.
  2. prepasírovala som ich cez sito, priviedla k varu a za postupného pridávania cukru som uvarila do zhustnutia na rôsol, treba urobiť skúšku na tanieriku ako pri varení džemu. Pridala som citrónovú šťavu a rôsol nechala úplne vychladnúť.
  3. K drobenke som potrebovala olúpané mandle, rozomlela som ich na mandľovú múku
  4. pridala som k nej rovnaké množstvo práškového cukru, polohrubej múky a studeného masla
  5. Rýchlymi pohybmi som spracovala na hmotu, ktorú som odložila do chladničky aspoň na 40 minút, kým v nej maslo znova stuhne
  6. po stuhnutí som cesto rozkutrovala na omrvinky skoro ako na posýpku na koláče. Inak tento spôsob sa mi páči a budem ho praktizovať na tie posýpky, drobenka je taká rovnomernejšia. Rúru som zapla vyhriať na 100°C.
  7. Drobenku som vysypala na pečiacim papierom vystlaný maličký plech a nechala sušiť v rúre na 100°C 40 minút. Nastavila som si alarm a venovala som sa inej robote zatiaľ:-)
  8. Upečenú drobenku som nechala úplne vychladnúť. Medzitým som si pripravila jahodový šalát z pokrájaných jahôd, trošky kryštálového cukru, citrónovej šťavy a posekanej medovky, lebo mätu som nezohnala:-)
  9. Všetky suroviny na prípravu dezertu boli už dobre vychladnuté, tak som začala vrstviť: na spodok pohárov som lyžicou navrstvila jablkový rôsol, naň som nasypala za hrsť upečenej drobenky, nasledoval jahodový šalát, rôsol, drobenka a ukončila som rôsolom. Tie vrstvy si môžete kombinovať podľa vlastného uváženia a fantázie.
  10. Takto naplnené poháre som dala ešte chladiť, kým prišla návšteva. Musím si dokúpiť tie vysoké poháre, v nich sa mi to vrstvenie páči viac ako v rebrovaných.
  11. Navrch som dala ešte šľahačku kvôli farebnému doladeniu a mohlo sa mlsať:-P Boli to fakt sýte porcie, ale mali úspech a som rada:-)