Jablkový koláč

monciq - fotkamonciq, 29. augusta 2011
Jablkový koláč
Foto: monciq
10 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

3 hrnčeky
1 hrnček
1 ks
2 kg




Postup

  1. 1

    V jednej miske dôkladne zmiešame sypké suroviny (okrem strúhanky, tú máme na vysypanie plechu. Do druhej misky nastrúhame jablká, pokiaľ budú kyslé môžeme pridať cukor.

  2. 2

    Plech vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Na dno plechu nasypeme dva hrnčeky sypkej zmesi a zarovnáme. Na to poukladáme rovnomerne jablká. Čím viac tým lepšie, aby sa sypká zmes pekne napila. Na jablka dosypeme zvyšok sypkej zmesi. Na záver poukladáme rovnomerne na celý plech plátky masla. Ja som maslo ešte posypala vanilkovým cukrom, ktorý pekne skaramelizoval na masle.

  3. 3

    Rúru rozohrejeme na 200 stupňov a pečieme cca 30 min.

Diskusia k receptu

jarca
Tak tento kolačik poznam, piekla som ho dosť často, ale vtedy boli
jablčka ešte lacnejšie, lebo ich tam treba ozaj tak dve kilá. Je výborný
keď sa pridaju napr. do strednej vrstvy mleté orechy, Doporučujem.
evanaaa
Nerobila som, ale recept poznám, mala by som aj vyskúšať. Len či sa koláč po upečení veľmi nemrví? A tie orechy sa mi tam tiež pozdávajú, tú kombináciu - jablká, orechy mám rada.
3sandra3
tiež poznám recept,,, ale takýto koláčik som ešte nejedla , vyskúšam
ancicka
Zo začiatku,ked som objavila sypané rcp.,tak som chcela vyskúšať,ale mne sa takéto pečenie nepáči.
Tým nechcem povedať,že koláčik nieje dobrý chuťovo,ale ja mám radšej miečané.šťava z jablk vsiakne do spodnej vrstvy a vrchná ostáva napoly suchá.
Ty si ešte mladá tak určite toho napečieš ešte veľa,a len tak sa môžeš aj veľa naučiť.
angelheart
Podobné niečo som skúšala, akurát s tvarohom, ale moc sa mi to teda nevydarilo, asi to nebol dobrý recept, už ho nemám, tak nemôžem porovnať. Ako poznamenala @evanaaa - mrvilo sa mi to, aj časť zospodu, aj zvrchu. :( Bolo to také akoby nedokončené. Pre istotu ukladám, ak ešte raz naberiem odvahu na pokus č. 2 :)
monciq
pre to aby sa nemrvil a dobre sa urbil treba dat dostatok jablk, čím šťavnatejšie o to lepsie,lebo pustia dostatok šťavy na spodnu časť cesta, a na vrch ide dostatok masla a ten urobí vrchnú časť....koláč bol v celku a veľmi chutný
anene
Koľko masla, ja predpokladám 250 g.
luciab
Vyborny kolac. Rychly, velmi chutny, to maslo s cukrom na vrchu pri peceni tak schrumkavie potom. a ano, pokial date dostatok jablk a na vrch dost masla, tak cesto je vlacne, nie je suche.
tedko
No nepoznám recept ale určite vyskúšam len spravím diétnu
verziu.
evanaaa
Zdá sa mi dosť štvrťka masla, nešlo by to ešte nejak prekvapkať sirupom, alebo podobne? Ale zasa na druhej strane, nezjem naraz celý koláč.
nataluka
Tento koláč mi pripomenul časy, keď boli deti malé a mňa ho naučila piecť suseda. Je veľmi chutný a nenáročný na čas a robotu. Odporúčam všetkým, kto ho nepiekol a Monciq ďakujem za jeho pripomenutie. Keď tak spomínam, suseda ho volala trojhrnčekový. Jeden hrnček bol cukor, jeden múka a jeden krupica,ostatné ako v recepte hore. A do jabĺk je dobre pridať škoricu. Bože, roky som ho nepiekla, zajtra je nedeľa, určite ho upečiem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia