Jablkový koláč - sypaný

sonijamt - fotkasonijamt, 15. novembra 2010
Jablkový koláč - sypaný
Foto: sonijamt

Suroviny

2 poháre
2 poháre, alebo detská krupica
2 poháre
1 ks
1 ks
2 kg
1 ks
  a strúhanka na vymastenie plechu




Postup

  1. 1

    Používam 3 dl pohár. Všetky suroviny okrem jabĺk a Hery si zmiešame v jednej miske. Porajbeme si jablká, s ktorými nešetríme, lebo koláčik bude suchý.

  2. 2

    Plech vymastíme tukom, vysypeme strúhankou. Na pekáč rovnomerne vysypeme 2 poháre zmesi. Na túto zmes dáme polovicu jabĺk, aj so šťavou - jablká nežmýkať. Opäť vysypeme rovnomerne po celej ploche 2 poháre zmesi a dáme druhú polovicu jabĺk, ktoré zasypeme poslednými 2 pohármi zmesi. Jablká musia dôkladne zakryť múku, inak koláč bude suchý, preto ak vám jabĺčka zachýbajú, radšej si treba dorajbať. Lenivosť sa nie vždy vypláca:-)

  3. 3

    Na túto zmes postrúhame rovnomerne Heru a dáme piecť do vyhriatej rúry. Ja pečiem zo začiatku na 250°C a keď koláčik začne voňať, stiahnem na 160°-170°C a pomaly do zlatista dopečiem. Takto vyzerá koláčik po rozkrájaní:

    Jablkový koláč - sypaný - obrázok 3

Diskusia k receptu

dorisa
Receptík si ukladám,milujem jablkové koláče, mňam.
tinca
ja presne ako @dorisa milujem koláčiky s jablkami a tento je veľmi rýchly a vyzerá krásne,takže ukladám do KK
evanaaa
Tento koláčik by som si dala. Ano, zdá sa síce rýchly, ale postrúhať dve kilá jabľk, to už tak rýchlo nepôjde. Ale stojí to predsa za to.
lubjak
vynikajuci kolacik,hlavne da sa pouzit aj pre veganov,co potesi moju dceru,dakujem
mamatata2
Teda , to je super recept. Máme jabĺčkové obdobie a určite čoskoro vyskúšam aspoň z polovičnej dávky.
coldbery
Vyzerá vynikajúco....asi ho dnes skúsim urobiť....mám naňho strašnú chuť....:-))))
majaga
výborný koláčik, už som ho robila dávnejšie, vrelo odporúčam
mamina2
mnam...ukladam a zajtra robim mam dva dni po sebe navsetevu , dufam ze sa im vobec ujde :)
korbacik
Vďaka za tento recept, niekde som ho jedla, ale zabudla som sa naňho opýtať. Konečne ho mám!!! Zajtra je na pečenie deň ako stvorený, čo poviete?
Prajem všetkým príjemný deň, aj zajtrajší sviatočný.
ketty3811
Dnes som ho vyskúšala a je super.Určite ho budem robiť častejšie.:-)
gubics
Večer som tento jablkový koláč upiekla. Je tak akurát na získanie cukrovky.Je veľmi sladký. Nie je zlý,ale som už jedla aj oveľa lepšie jablkové koláče. Ja by som ho nazvala skôr koláčom lenivých gazdiniek, alebo menej náročných.
Je síce menej pracný ,preto som si ho vybrala, že sa pripraví a upečie, kým sa mi upečie chlieb,ale som trochu sklamaná.
carna
dnes som ho piekla je vyborny,odporučam ho
sonijamt
gubics, mrzí ma, že som vás svojim receptom sklamala:-( , mne sa nevidí moc sladký, na jablká cukor nedávam a vrch si tiež nemusíte sladiť, ale každý máme iné chute, aj tak ďakujem za váš názor, kritika je na mieste. To je logické, že napr.moje recepty nemôžu chutiť každému len preto, že ich obľubuje moja rodina. Ja mám veľmi rada jablkové koláčiky, priam ich zbožňujem. Pečiem ho už roky-mám ho od svojej svokry, ktorá ho tiež vypeká už pekných pár rokov, každý si ho pochvaľoval, preto som sa chcela s vami oň podeliť.
mamina2
sonijamt... ja som prave naopak spokojna tiez som ho vcera piekla a uz je polovica fuc, chutil vsetkym aa urcite neni pre lenive gazdinky pretoze som sa nieco nasupala a nastruhala. bol stavnaty aj chrumkavy ( mozno nemal byt :)) urcite ho budem robit aj nadalej...dakujem
gubics
Netrápte sa s pracným strúhaním jabĺk, pracné je len ich očiastenie, potom to všetko hodím do kuchynského robotu a za niekoľko minút je postrúhany.
Odkaz pre sonijamt: presne som robila koláčik podľa Vášho receptu, nesladila som jablká, ani som hotový koláč neposypala s cukrom, aj tak sa mi zdal veľmi sladký, ale to je otázka vkusu.
Ja aj kávu a čaj pijem bez cukru, a málo sladím aj keď nie som cukrovkár, možno preto sa mi zdá koláčik veľmi sladký.
sonijamt
gubics, presne na toto som včera myslela, že vy asi nesladíte a preto je to pre vás sladké, čo je normálne. Mne tiež keď niekto dá do kávy 2čl cukru, tak ju nevypijem, lebo je pre mňa už priveľmi sladká:-) Ja som tento koláč robila v sobotu a čo zostalo, dávam aj zamraziť, alebo ho držím v nádobke v chladničke, každým dňom je viac šťavnatejší a jemnejší:-) ale ja som vďačná za každý názor, lebo ako sa hovorí, človek sa učí celý život a recepty sa dajú stále vylepšovať. Ďakujem ešte raz všetkým:-)
korbacik
Ahoj, všetci, ja som ho vyskúšala, fakt je poriadne sladký, ale mne to vyhovuje. Ak nechcem sladké, dám si klobásku, chi chi. Vďaka zaň, mám ho aj v KK.
jankamarcel
Dnes som ho piekla,je veľmi chutný.Mám rada takéto rýchle,jednoduché a hlavne chutné jablkové koláče
angiek
kolacik vyborny, stazujete sa tu na cukor, ved nikto vam nekaze dat tam tak vela, ja som dala iba polku masla a stacilo, trstinovy cukor a miesala som celozrnnu muku s polohrubou 1:1 a vysiel super, takze dakujem za recept
sliva
Nevyšli mi jabĺčka, robila som ho v noci, tak som tam pridala trocha džemu a miesto hery, pretože tiež nebola, trištvrte masla a podaril sa skvelý šťavnatý, ďakujem za recept :-)
henrieta37
Výborný koláčik nebol vôbec sladký nemáme radi presladené koláče bol štavnatý svieži....skvelý receptík
elixir
Veru vyzerá krásne... Vyskúšam ho niekedy, keď budem potrebovať narýchlo čosi upiecť, ďakujem Ti za pekný recept. :)
mesiar50
Zredukujeme cokor na polovicu.Horšie by bolo keby to
bolo presolené.Jablkové mám rád cukrovka nehrozí
ďakujem za recept.
ocko
dnes som ho piekla a manzel pomahal supat jablka, a je vyborny, len som dala menej cukru a postuhala maslo a potom cakala co z to bude ,a bolo a uz neni to znamena, ze to bolo velmi dobre, odporucam a dakujem.
sonijamt
Ďakujem:-) som rada že chutil a miesto Hery môže ísť samozrejme aj maslo, je to chutnejšie ( je to o financiách )
jogal
Tiež som práve dopiekla a keď dám menej cukru bude fajn. Určite som nepiekla posledný krát. Je fakt super. :-)
karielko
Ja som dala kr. cukor a iba pohár a koláčik je výborný:) Pomáhali aj deťúrence, takže si každý zaslúžil z tejto dobrotky:) Určite ho urobím aj inokedy.
sashenka1
dievčatá,ja som dala aj jabĺčka aj hrušky,lebo ich máme veľa a koláčik bol úúúúúžasný,ďakujem za recept
evina481
idem znova robiť tento výborný koláčik, naposledy som ho robila z kryštálového cukru a dosť vŕzgal medzi zubami, tak dnes to vyskúšam z práškového
sonijamt
dievcata dakujem vsetkym za komentare,som rada ze kolacik chutil, my sme tento rok bez urody,co sa tyka jablk,tak ho tak casto nepeciem:-( vyskusam aj s hruskami:-)
canadabc
tak som ho skusala a neviem co som zle urobila lebo som dala aj vela jablk a navyse heru a po upeceni mi zostalo sypka muka s uvarenymi jablckami...nedalo sa to jest.
luss44
ja tento koláčik robievam často, ale trochu zmenený - vrchnú vrstvu múčno-cukrovej zmesi zalejem 1/2 l mlieka s rozmiešanými 2 vajíčkami a 1 Zlatým klasom a kúskami masla potom zakryjem miesta, kde vykúka ešte múka. je výborný hlavne na 2.deň. Jablká nešúpem len ich pokrájam na tenké lupienky, vlastne jablká do žiadneho koláča nešúpem, v šupke je najviac vitamínov a pri upečení to nie je šupka ani poznať.
sonijamt
@luss44 ďakujem za typ, tak toto určite vyskúšam, vajíčka dávaš cele, nestačili by iba žltky?
luss44
@sonijamt vajíčka dávam celé, rcp mám z knihy Recepty zo Života č.4 pod názvom Lenivý jablčník, tam je 3 dcl mlieka + vajíčka, ale ja som si to vylepšila viac mlieka + Zlatý klas, 3 dcl bolo málo na zaliatie celého plechu. Vyskúšaj, určite neobanuješ, pečiem ho keď sa mi nechce nič zložitejšie, toto je taká rýchlovka a veľmi chutná :)
alali
tak vcera som ho tiez vyskusala. dopadol celkom dobre, priatelovi chuti. mne sa naozaj zda byt prilis sladky a na spodku mi ta muka zostala trochu sucha napriek tomu, ze jablk som dala pozehnane. pouzila som plech rozmeru 38x29 (vacsi hlboky nemam) a ltt sa mi to tam voslo. takze nabuduce asi znizim pocet surovin (zmensim hrncek) a dam menej cukru.
pred par rokmi som skusala aj ten z receptov zo zivota a tam moji kritici tiez posudili, ze cukru mohlo byt aj menej a tie vajcia na vrchu sa tak cudne spiekli. vznikla tam taka prazenica :) planujem ho vyskusat podla luss44 a dat viac mlieka a menej vajec.
a nazov kolac lenivych gazdiniek ako tu niekto navrhoval sa teda vobec nehodi, lebo nacistit 2kg jablk teda zaberie dost casu :D
24mata05
Dakujem za recept...kolacik je uplne dokonali....velmi nam celej rodinke chutill....Urcite ho budem robievat casto...este raz dakujem a vrelo odporucam:)
janci60
Vynikajúci recept a hrozne jednoduchý. Do jabĺčok som nedávala nič a ostatné presne podľa receptu a je to super.
cuketa
skúste ešte pred dopečením posypať hrubšie nasekanými vlašskými orechmi a vychladnutý bohato postriekať čokoládovou polevou - a už sa len oblizovať
sonijamt
@cuketa , dakujem za radu, určite vyskúšam, znie to veľmi lákavo, raz darmo..... každý recept sa dá neustále vylepšovať
kocurik7
Práve ho pečiem. Verím, že bude vynikajúci - už som podobný robila a bol super. Pre tých čo je dlho čistit a strúhat jablká - počas sezony nastrúhat a zavarit bez cukru do fliaš. Potom to je chvílková záležitost a v zime netreba kupovat drahé a bezchutné jablká. A s tým kryš. cukrom robim tak, že si ho v mixíku (od zepteru) mixnem a mám praškový cukor - trvá to pár sekúnd. Množstvo cukru si može každý sám určit - ako kto má rád..... ;)
veronka2011
Ahoj, vyskusali sme tvoj rcp a je vynikajuci!!!! Mnam !!! Ale malu zmenu som spravila pri plnke, jablka som zmiesala s 500g hrudkoveho tvarohu a kazdy sa zalizoval :-)
angelheart
Ďakujem za recept, upiekla som včera večer z polovičnej dávky (z celej by nám bolo veľa), cukru som dala ešte o niečo menej a vyšiel parádne. Chutil aj teplý, aj studený.
giba
uz som ho piekla, recept som nasla na nete v tal a mal velky uspech, ja ho robievam s tvarohom , len jednu vrstvu a ma vrch poukladam na platky pokrajane dobre,kvalitne maslo.... ta vona, ta dobrota sa neda opisat, to sa musi vyskusat....
sonijamt
@giba možte mi poslať presnejší postup tých vrstiev? tvaroh davate ako samostatnu vrstvu alebo na jablká.....je ochutený....dakujem
tanaivan
Len teraz som ho objavila, hneď urobila a lepší jabĺčkový koláč som nejedla. Vrelá vďaka. Mňam, mňam mňam- chutil úplne všetkým od dospelých po vnúčence.
hubata
Recept na tento koláč mi dala kolegyňa a hneď aj na to zomrela. Takže keď ho robím, vždy si na ňu spomeniem ...... Je to sypaný koláč, takže cukru si môžete dať alebo nedať koľko chcete.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia