Foto: alicedane
Recept na svieži jablkový koláč. Vrchná vrstva je z lístkového cesta.
na 180 °C
Suroviny
Základné cesto: | |
300 g |
|
75 g |
|
180 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
na potretie |
|
1 ks (500 g) |
|
Náplň: | |
2,3 kg |
|
|
|
1 ks |
|
|
|
|
|
Poleva: | |
|
|
|
Postup
-
1
Z múky, práškového cukru, zmäknutého masla, vajíčok a štipky soli si vymiesime cesto.
-
2
Vymiesené cesto odložíme do chladničky a necháme ho odstáť cca 40 minút.
-
3
Odležané cesto rozgúľame na papieri na pečenie, dáme na plech a poprepichujeme vidličkou.
-
4
Pripravíme si cca 2,3 kg jabĺk - ja som ich vážila aj so šupou. Očistíme a nastrúhame ich.
-
5
K nastrúhaným jablkám pridáme trochu kryštálového cukru, vanilínový cukor, hrozienka a škoricu. Chvíľku ich podusíme (naozaj iba chvíľku).
-
6
Mierne podusené jablká rovnomerne rozprestrieme na základné cesto.
-
7
Vezmeme rozmrazené lístkové cesto (toto som kupovala v Lidli) a rozvaľkáme ho.
-
8
Rozvaľkané lístkové cesto položíme na jablkovú vrstvu, poprepichujeme ho a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
9
Koláč pečieme pri 180 stupňoch cca 35 minút. Pred vybratím z rúry ho pre istotu skontrolujeme špajdľou.
- 10
Do hrnčeka nalejeme trošku oleja, pridáme čokoládu na varenie a na miernom ohni ju rozpustíme.
- 11
Vychladnutý koláč ozdobíme čokoládou a môžeme krájať. Dobrú chuť :)
- 10
Diskusia k receptu