Jablkový koláč (Apfelkuchen)

trilian01 - fotkatrilian01, 23. februára 2014
Jablkový koláč (Apfelkuchen)
Foto: trilian01

Tento koláč sme v rodine povýšili na tortu a je prudko jedlý, jednoduchý, ľahučký a chutí všetkým, pre ktorých som ho upiekla.

12
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

300 g
200 g
100 g
1 ks
1,5 kg
0,5 l
0,25 l
2 bal.
2 ks
2 ks
1 ks
100 g
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky, masla, cukru a vajca vypracujeme cesto a dáme do chladničky stuhnúť.

    Jablkový koláč (Apfelkuchen) - obrázok 1
  2. 2

    Medzičasom ošúpeme jabĺčka, pokrájame na malé kúsky. Džús spolu s cukrom uvaríme. Biele víno s vanilkovým cukrom a práškovými vanilkovými pudingami zmiešame a pridáme do horúceho džúsu, necháme zovrieť, kým nevznikne priesvitná masa. Do tejto zamiešame jablká.

    Jablkový koláč (Apfelkuchen) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme do tortovej formy aj po jeho okrajoch (forma o priemere 27 cm). Jablkovú masu dáme na cesto a pečieme 1 hodinu pri teplote 175 stupňov Celzia. Cez noc necháme vychladnúť. Na druhý deň vymiešame dve šľahačkové smotany a natrieme na koláč. Mne sa žiadna z 33% "šľahačiek" neosvedčila, a preto používam práškovú Dr. Oetker spolu s jedným stužovačom. Mandľové lupienky opražíme na masle. Necháme vychladnúť a posypeme na šľahačku.

    Jablkový koláč (Apfelkuchen) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerá po upečení.

    Jablkový koláč (Apfelkuchen) - obrázok 4
  5. 5

    A takto slávnostná úprava

    Jablkový koláč (Apfelkuchen) - obrázok 5

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: