Jablkový koláč (Apfelkuchen)
Autor receptu: trilian01
Tento koláč sme v rodine povýšili na tortu a je prudko jedlý, jednoduchý, ľahučký a chutí všetkým, pre ktorých som ho upiekla.
12 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 175 °C |
Postup
- Z múky, masla, cukru a vajca vypracujeme cesto a dáme do chladničky stuhnúť.
- Medzičasom ošúpeme jabĺčka, pokrájame na malé kúsky. Džús spolu s cukrom uvaríme. Biele víno s vanilkovým cukrom a práškovými vanilkovými pudingami zmiešame a pridáme do horúceho džúsu, necháme zovrieť, kým nevznikne priesvitná masa. Do tejto zamiešame jablká.
- Cesto rozvaľkáme do tortovej formy aj po jeho okrajoch (forma o priemere 27 cm). Jablkovú masu dáme na cesto a pečieme 1 hodinu pri teplote 175 stupňov Celzia. Cez noc necháme vychladnúť. Na druhý deň vymiešame dve šľahačkové smotany a natrieme na koláč. Mne sa žiadna z 33% "šľahačiek" neosvedčila, a preto používam práškovú Dr. Oetker spolu s jedným stužovačom. Mandľové lupienky opražíme na masle. Necháme vychladnúť a posypeme na šľahačku.
- Takto vyzerá po upečení.
- A takto slávnostná úprava