Jablkový koláč (Apfelkuchen)

Autor receptu: trilian01

Tento koláč sme v rodine povýšili na tortu a je prudko jedlý, jednoduchý, ľahučký a chutí všetkým, pre ktorých som ho upiekla.

12
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Z múky, masla, cukru a vajca vypracujeme cesto a dáme do chladničky stuhnúť.
  2. Medzičasom ošúpeme jabĺčka, pokrájame na malé kúsky. Džús spolu s cukrom uvaríme. Biele víno s vanilkovým cukrom a práškovými vanilkovými pudingami zmiešame a pridáme do horúceho džúsu, necháme zovrieť, kým nevznikne priesvitná masa. Do tejto zamiešame jablká.
  3. Cesto rozvaľkáme do tortovej formy aj po jeho okrajoch (forma o priemere 27 cm). Jablkovú masu dáme na cesto a pečieme 1 hodinu pri teplote 175 stupňov Celzia. Cez noc necháme vychladnúť. Na druhý deň vymiešame dve šľahačkové smotany a natrieme na koláč. Mne sa žiadna z 33% "šľahačiek" neosvedčila, a preto používam práškovú Dr. Oetker spolu s jedným stužovačom. Mandľové lupienky opražíme na masle. Necháme vychladnúť a posypeme na šľahačku.
  4. Takto vyzerá po upečení.
  5. A takto slávnostná úprava