NEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU.TO LEN JA SA RADA ROZKECÁVAM.:) Recept z ciest-francúzsko. Jedná pôvodne o anglický dezert, ale táto rodinná, francúzska, rýchla a jednoduchá verzia Zobraziť celý popisNEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU.TO LEN JA SA RADA ROZKECÁVAM.:) Recept z ciest-francúzsko. Jedná pôvodne o anglický dezert, ale táto rodinná, francúzska, rýchla a jednoduchá verzia sa mi natoľko zapáčila, že sa chcem s vami podeliť. Keď moja fr rodina chcela urobiť tento koláč, tak som rovno vyfasovala recept, ktorý som si (ako ináč) trošku poonačila a tu je výsledok! Počet porcií sa naozaj nedá odhadnúť,my sme sa tu doňho púšťali polievkovými lyžicami...a zmizol-rýchlo :)
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Začneme tým, že si jablká ošúpeme a pokrájame na malé kocky (tak zhruba 1cmx1cm :)). Očistíme si aj kiwi (kiwi nie je nevyhnutné, ale pridá celému koláču akýsi "šmrnc" a chuťovo ho dotvorí). Všetko ovocie pekne zrovnáme do vopred vymastenej misky na pečenie. Čo sa veľkosti týka, tak dané množstvo je vyrátané na kruhovú formu s priemerom 23 cm, ale to uvidíte, niekedy treba z jabĺčok odjesť, inokedy kúsok pridať...tomu sa hovorí zdravé maškrtenie počas pečenia)
- 2
Ovocie v miske posypeme vanilkovým cukrom. V tejto fáze si môžeme dať vyhriať trúbu na 200°C.
- 3
Zmiešame múku a cukor. Pridáme roztopené maslo (zmäknuté sa dlhšie premiešava, a rovnaký výsledok dosiahnete aj s úplne roztopeným). Tip: Ja vždy dám do misky maslo, múku, cukor a celé to dám na zhruba minútu do mikrovlnky. Potom sa to rozmiešava jedna radosť. Nezabudnite, že sa nesnažíme toto cesto ubúchať do guľky, ale iba nadrobiť. (Po francúzsky sa tento druh cesta volá "pate sablée" čo v preklade znamená pieskové cesto a to perfetne vystihuje jeho štruktúru)
- 4
Cesto postupne rozsypeme do jednej vrsty po celom povrchu ovocia. Povrch má byť nedokonalý a "hrboľatý". Ako (ne)správna kuchárka cesto vždy okoštujem (ochutnajte, nedá sa mu odolať)! :) Potom už iba vložíme do vyhriatej rúry a pečieme zhruba 15-20 minút. Kým nebude mať takú tú akurátnu "chrumkavú" farbu do zlatista.
- 5
No a najlepšie na záver...S poriadnou chuťou sa doňho môžeme pustiť :). Príjemnú mlsnú chuť prajem!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
tiez ho poznam z francuzska;-)))
V tejto rodine by som so škoricou ďaleko nezašla (nejak sa jej tu zubami nechtami bránia všetci) ale tiež mi to napadlo. Jasné, že sa dá urobiť aj "zdravšia" verzia s celozrnnou múkou a trstinovým cukrom. Isto dám na tvoje slová a skúsim!
Ja ho tu ale robím už polozávodne :D tak zhruba 3-4 krát do týždňa, lebo mamina je horský vodca a nosí ho so sebou na goutée v prírode, tak by som jej asi zruinovala podnik celozrnkou a trstinou :)).