Jablkovo-tvarohová žemľovka fotorecept

hudobnicek - fotkahudobnicek, 13. augusta 2012

Viem, že každý má asi svoj osvedčený recept, aj ja som ich pár vyskúšala, kým som neostala pri tomto - mäkkučká, šťavnatá a za Zobraziť celý popisViem, že každý má asi svoj osvedčený recept, aj ja som ich pár vyskúšala, kým som neostala pri tomto - mäkkučká, šťavnatá a za rozpraženým čerstvým maslom voňajúca žemľovka... ak ju poznáte, tak si tú chuť predstavíte, ak nie, môžte vyskúšať :)

8
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks (nemusia byť čerstvé)
3,5 dcl
  (podľa chuti)
2 ks
  (podľa veľkosti)
1 ks
250 g
2 ks
  obyčajné




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme jabĺčka, aby nám pustili šťavu - ošúpeme ich, postrúhame a pridáme 1 vanilk. a 1 škoric. cukor. Množstvo jabĺk neuvádzam do popisu, lebo záleží, do akej formy robíte žemľovku a koľko máte radi (ja som robila do tortovej formy s priemerom 26cm a mala som maličké skoré jabĺčka, tak mi trebalo okolo 15ks).

    Jablkovo-tvarohová žemľovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si tvarohovú plnku - v miske zmiešame tvaroh s 1 vanilk. cukrom a 1 žĺtkom (bielko si odložíme).

    Jablkovo-tvarohová žemľovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V ďalšej miske si pripravíme zohriate mlieko s asi 2 KL kryšt. cukru a 1 žĺtkom (bielok pridáme k bielku, ktoré nám zvýšilo pri tvarohu). Zmes premiešame.

    Jablkovo-tvarohová žemľovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rožky si nakrájame na asi 1cm kolieska, ktoré namočíme do mliečnej zmesi a ukladáme ich do vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Na prvú vrstvu rožkov navrstvíme jabĺčka ( ale bez šťavy, trošku ich vyžmýkajte :).

    Jablkovo-tvarohová žemľovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na jabĺčka naukladáme piškóty, ktoré namáčame vo zvyšnej jablkovej šťave. Namiesto piškót sa môže dať ďalšia vrstva rožkov, ja som ich ale mala doma málo tak som dala piškóty.

    Jablkovo-tvarohová žemľovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz príde na rad tvarohová plnka, no najprv si vyšľaháme bielky so štipkou soli a primiešame k tvarohu. Navrstvíme na piškóty.

    Jablkovo-tvarohová žemľovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tvarohovú vrstvu zakryjeme zvyšnými kolieskami rožkov namočených v mliečnej zmesi. Posypeme hnedým cukrom ( nemusí byť, preto to neuvádzam ani v surovinách.) Dáme piecť do rúry, najprv pečiem na 180-200C asi 20min, potom vyberiem, poukladám pár tenučkých plátkov masla a znova šupnem do rúry ešte na 10min. Ale toto nemusí byť, stačí dať maslo až potom pred podávaním, ale keď tá krásna vôňa potom.... :)

    Jablkovo-tvarohová žemľovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame poliate s rozpraženým maslom (nie ramou, florou, ale klasickým obyčajným maslom) - toto netreba podceniť, tá chuť je potom úplná iná - skvelá ;) Môžme pridať šľahačku, čokoládový toping.. podľa chuti a možnosti. A buď ako hlavné jedlo, alebo len ako olovrant, večeru, zákusok, kedykoľvek budete mať chuť na niečo sladké :)

    Jablkovo-tvarohová žemľovka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

stanojezik
Z popísaného postupu cítiť, aký máš cit a vzťah k vareniu. Veľmi pekný a verím, že aj veľmi chutný recept. Ukladám a vytlačím pre manželku.
marienka44
@Hudobnicek , paci sa mi Tvoj popis. I ked nezvyknem robit zemlovku, vyskusam podla Teba pre vnucata. Viem, ze ryzovy nakyp nemaju radi, ale na tomto si urcite pochutia. Ukladam doKK.
hudobnicek
@stanojezik ďakujem pekne :) ešte nemám veľa skúseností ale snažím sa, najmä sladké jedlá a torty mi idú, ale už sa mi darí aj s mäsom :) a tento receptík je fakt chutný, ešte jeden tip: nemusíte robiť 2vrstvy..stačí zmiešať jablká s tvarohom a piškótami v jednej miske a dať to medzi rožky... rýchlejšie a rovnako chutné :) ešte raz všetkým vďaka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia