Foto: hudobnicek
Viem, že každý má asi svoj osvedčený recept, aj ja som ich pár vyskúšala, kým som neostala pri tomto - mäkkučká, šťavnatá a za Zobraziť celý popisViem, že každý má asi svoj osvedčený recept, aj ja som ich pár vyskúšala, kým som neostala pri tomto - mäkkučká, šťavnatá a za rozpraženým čerstvým maslom voňajúca žemľovka... ak ju poznáte, tak si tú chuť predstavíte, ak nie, môžte vyskúšať :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
5 ks (nemusia byť čerstvé) |
|
3,5 dcl |
|
(podľa chuti) |
|
2 ks |
|
(podľa veľkosti) |
|
1 ks |
|
|
|
250 g |
|
2 ks |
|
obyčajné |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme jabĺčka, aby nám pustili šťavu - ošúpeme ich, postrúhame a pridáme 1 vanilk. a 1 škoric. cukor. Množstvo jabĺk neuvádzam do popisu, lebo záleží, do akej formy robíte žemľovku a koľko máte radi (ja som robila do tortovej formy s priemerom 26cm a mala som maličké skoré jabĺčka, tak mi trebalo okolo 15ks).
-
2
Pripravíme si tvarohovú plnku - v miske zmiešame tvaroh s 1 vanilk. cukrom a 1 žĺtkom (bielko si odložíme).
-
3
V ďalšej miske si pripravíme zohriate mlieko s asi 2 KL kryšt. cukru a 1 žĺtkom (bielok pridáme k bielku, ktoré nám zvýšilo pri tvarohu). Zmes premiešame.
-
4
Rožky si nakrájame na asi 1cm kolieska, ktoré namočíme do mliečnej zmesi a ukladáme ich do vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Na prvú vrstvu rožkov navrstvíme jabĺčka ( ale bez šťavy, trošku ich vyžmýkajte :).
-
5
Na jabĺčka naukladáme piškóty, ktoré namáčame vo zvyšnej jablkovej šťave. Namiesto piškót sa môže dať ďalšia vrstva rožkov, ja som ich ale mala doma málo tak som dala piškóty.
-
6
Teraz príde na rad tvarohová plnka, no najprv si vyšľaháme bielky so štipkou soli a primiešame k tvarohu. Navrstvíme na piškóty.
-
7
Tvarohovú vrstvu zakryjeme zvyšnými kolieskami rožkov namočených v mliečnej zmesi. Posypeme hnedým cukrom ( nemusí byť, preto to neuvádzam ani v surovinách.) Dáme piecť do rúry, najprv pečiem na 180-200C asi 20min, potom vyberiem, poukladám pár tenučkých plátkov masla a znova šupnem do rúry ešte na 10min. Ale toto nemusí byť, stačí dať maslo až potom pred podávaním, ale keď tá krásna vôňa potom.... :)
-
8
Podávame poliate s rozpraženým maslom (nie ramou, florou, ale klasickým obyčajným maslom) - toto netreba podceniť, tá chuť je potom úplná iná - skvelá ;) Môžme pridať šľahačku, čokoládový toping.. podľa chuti a možnosti. A buď ako hlavné jedlo, alebo len ako olovrant, večeru, zákusok, kedykoľvek budete mať chuť na niečo sladké :)
Diskusia k receptu