Jablkovo-tvarohová žemľovka (fotorecept)

Autor receptu: hudobnicek

Viem, že každý má asi svoj osvedčený recept, aj ja som ich pár vyskúšala, kým som neostala pri tomto - mäkkučká, šťavnatá a za rozpraženým čerstvým maslom voňajúca žemľovka... ak ju poznáte, tak si tú chuť predstavíte, ak nie, môžte vyskúšať :)

8
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme jabĺčka, aby nám pustili šťavu - ošúpeme ich, postrúhame a pridáme 1 vanilk. a 1 škoric. cukor. Množstvo jabĺk neuvádzam do popisu, lebo záleží, do akej formy robíte žemľovku a koľko máte radi (ja som robila do tortovej formy s priemerom 26cm a mala som maličké skoré jabĺčka, tak mi trebalo okolo 15ks).
  2. Pripravíme si tvarohovú plnku - v miske zmiešame tvaroh s 1 vanilk. cukrom a 1 žĺtkom (bielko si odložíme).
  3. V ďalšej miske si pripravíme zohriate mlieko s asi 2 KL kryšt. cukru a 1 žĺtkom (bielok pridáme k bielku, ktoré nám zvýšilo pri tvarohu). Zmes premiešame.
  4. Rožky si nakrájame na asi 1cm kolieska, ktoré namočíme do mliečnej zmesi a ukladáme ich do vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Na prvú vrstvu rožkov navrstvíme jabĺčka ( ale bez šťavy, trošku ich vyžmýkajte :).
  5. Na jabĺčka naukladáme piškóty, ktoré namáčame vo zvyšnej jablkovej šťave. Namiesto piškót sa môže dať ďalšia vrstva rožkov, ja som ich ale mala doma málo tak som dala piškóty.
  6. Teraz príde na rad tvarohová plnka, no najprv si vyšľaháme bielky so štipkou soli a primiešame k tvarohu. Navrstvíme na piškóty.
  7. Tvarohovú vrstvu zakryjeme zvyšnými kolieskami rožkov namočených v mliečnej zmesi. Posypeme hnedým cukrom ( nemusí byť, preto to neuvádzam ani v surovinách.) Dáme piecť do rúry, najprv pečiem na 180-200C asi 20min, potom vyberiem, poukladám pár tenučkých plátkov masla a znova šupnem do rúry ešte na 10min. Ale toto nemusí byť, stačí dať maslo až potom pred podávaním, ale keď tá krásna vôňa potom.... :)
  8. Podávame poliate s rozpraženým maslom (nie ramou, florou, ale klasickým obyčajným maslom) - toto netreba podceniť, tá chuť je potom úplná iná - skvelá ;) Môžme pridať šľahačku, čokoládový toping.. podľa chuti a možnosti. A buď ako hlavné jedlo, alebo len ako olovrant, večeru, zákusok, kedykoľvek budete mať chuť na niečo sladké :)