Jablkovo-šípkový džem

Autor receptu: dvorka

Roky sa chystám na šípkový džem a nikdy nestihnem zber pred rýchlejšími zberačmi ktorí majú čas celé dni. Tento rok sa mi urodilo na záhradnom plote asi niečo okolo pol kila tak som sa rozhodla využiť aspoň tie. A aby som mala džemu viac, pridala som aj jablká.

Postup

  1. Zo šípok som si odstrihala čierne okvetie a prípadné stopky. Umyla som ich a odvážila. Do tlakového hrnca som nasypala šípky a zaliala vodou asi 1 cm nad vrstvu šípok. Pod tlakom som ich varila hodinu. Po tomto čase šípky zmäkli. Ponorným mixérom som ich rozmixovala, nechala vychladnúť a zatiaľ som si načistila dvojnásobné množstvo jabĺk aj so šupkami. Ak je viac šípok, jabĺk môže byť aj rovnaké množstvo. Šípky som prepasírovala cez sitko s väčšími okami na zachytenie zrniek a potom cez jemnejšie sitko aby som zachytila pichľavé chĺpky.
  2. Jablká som dala do tlakového hrnca, priliala šťavu zo šípok a znova varila pod tlakom teraz už len 20 minút. Za ten čas sa mi jablká uvarili na kašu. Pre prípad som znova celú masu rozmixovala a prepasírovala cez sitko s väčšími okami. Odmerala som si množstvo ovocného pretlaku. Množstvo ovocného pretlaku v mililitroch vydelím dvoma a toľko gramov cukru pridám. Ja som mala 1000 ml pretlaku, odvážila som si 500 g cukru.
  3. Ovocný pretlak som ešte chvíľu povarila, bol pekný hustý ako krémová polievka. Pridala som cukor a miešala aby sa rozpustil. Na najmenšom tepelnom zdroji som varila ešte 10 minút kým som si pripravila horúce poháriky a vyvarila vrchnáky. Občas som džem premiešala. Ako sa pri ovocných zaváraninách zvykne, urobila som si skúšku kvapnutím trocha džemu na misku. Po vychladnutí som mala rôsolovitú hustotu. Hotový som naliala do pohárikov a zbytok z hrnca som si dala na zaslúženú raňajkovú vianočku.