Jablkový koláč

Jablkové pité

Autor receptu: redakcia

16
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva, s cukrom, nastrúhaným maslom, so žĺtkami aj so studenou vodou. Vypracujeme hladké cesto.
  2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a na 10 minút ho dáme do chladničky.
  3. Medzitým si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Do misy k nim pridáme cukor, škoricu, hrozienka a nasekané orechy.
  4. Odpočinuté cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a každý rozvaľkáme na veľkosť plechu. Plech vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie a vložíme naň jeden plát cesta.
  5. Na cesto rovnomerne rozdelíme jablkovú plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta. Cesto ešte popicháme vidličkou a potrieme dobre rozšľahaným vajcom.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C aspoň 30 minút, podľa potreby aj o čosi dlhšie.
  7. Upečené pité necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a potom nakrájame.