Jablkové pité - klasické fotorecept

jerica - fotkajerica, 23. marca 2010
Jablkové pité - klasické (fotorecept)
Foto: jerica

Pekný predveľkonočný čas. Pridávam môj osvedčený recept , "jablkové pyté" (možno naše spolu varechárky ho poznajú a tak len ho pripomeniem) , u nás na záhrade máme polo jesenné odrody , tie nevydržia do jarného obdobia a tak ich spracovávam na použitie do koláčov.Recept mám od mojej babky z Modry , bola super kuchárka , veľa som sa od nej naučila ,dokonca aj tie domáce rezance.

60 minút
príprava

Suroviny

600 g
250 g
150 g
4 ks
1 bal
1,5 bal
3/4 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V mise vymiešam maslo, cukor, vanilkový cukor do hladka, potom pridávam (pomaly vmiešavam) vajíčka, a dobre vymiešam.

  2. 2

    Postupne vmiešavam múku.

  3. 3

    Spravím dva bochníky, dobre vypracujem , a nechám v chladničke cc. pol hodinu.

  4. 4

    Zoberiem fóliu na pečenie, vyvaľkám jedno cesto na tej fólii, keď je vyvaľkané na rozmer plechu, tak ho vložím do plechu.

  5. 5

    Jabĺčka mám pripravené z jesennej úrody, robím takto: pokrájané (nestrúham) dám do kastróla, podusím a pomačkám ako pyré, nie na hladko , ale aby ostali aj kúsky. Nakladám do pohárov, a keď robím koláče z jabĺk tak len otvorím pohár a šup na koláč. Tak aj teraz v recepte dám dva poháre, posypem vanilkovým cukrom a mletými orechmi .

  6. 6

    Prikryjeme druhým cestom , ktorý som tiež vyvaľkala na fólii a stranou s cestom prikrývame koláč. Cesto rovnomerne kladiem tak, že fóliu pomaly sťahujeme. Popicháme vidličkou. Ja nepotieram vajíčkom. Dáme do vyhriatej rúry, pečieme pomaly na 180 °C cc.3/4 h.

  7. 7

    .....Pridávam foto , vyvaľkané cesto na papieri na pečenie položím na základ koláča

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... papier ide ľahúčko stiahnuť

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    .. dokonca ostane na ďaľšie použitie

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    .. okraje popritláčam,

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    horúci hotový koláč potriem cukrovou vodou / dve PL kryštál cukor , 1PL horúcej vody/ (mašlovanie)

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@janger tá fólia je neskutočne dobrá vec , nie je to silikón , je to ohňuvzdorná fólia , predáva sa aj u nás , je dosť drahá , ale vynikajúca , môže sa použiť minimálne na viac ako sto pečení, a to si myslím , sa nestane , že spravím 100 koláčov na plechu , ani do smrti , plech ostane čistý , koláč super, len sa moc o tom nevie , prvý raz som tú fóliu dostala od mojej priateľky , má syna vo Švajciarsku , ten , myslím si , zaoberá sa predajom tejto folie , ale na veľko , používajú ju aj vo veľkých firmách , zrejme pekári , neviem , len toľko. Keby som vedela , ako , tak ti ju pošlem .
1x lakey5
@janger škoda , že som nenafotila v reze ten koláčik , ešte som nevedla , že budem prispievateľka web varecha , fotila som to pre rodinu Alenku z Nemecka , aj s popisom , teraz sa mi to zišlo , ináč na tej folii môžeš piecť aj mäso , len keď máš obyčajný plech , ja mám od nevesty darček na ježiška perfektný plech MIELE , nie len , že super sa v ňom pečie , ale čistiť to je radosť , nič sa neprilepí , krásne a rýchlo sa upečie , len ja v tom nerobím koláče , na to mám tie moje klasické plechy a k tomu tú fóliu , ja za tie roky čo robím s tými fóliami , už mi aj ztmavla tým pečením , používam novšiu, ale tá stará sa vždy niekde uplatní , nesmie sa zabudnúť , keď režeš koláčiik , musíš dávať pozor , aby sa fólia neprerezala , narežem a potom z takej umelej hmoty zn.TUPPERWARE mám krájač na koláče a tým to dokrájam. www.tupperware.sk tam si pozri, ale určite máte aj u vás www, len na konci vašu krajinu.
1x lakey5
To je super!!! Já nemám sice fólii, ale pečící papír vždy, tak to je něco. Tak dlouho jsem na světě a ještě se musím hodně učit. Díky moc!! To si ukládám, abych třeba nezapoměla.
1x zlata56