Jablkové pité - klasické fotorecept

jerica - fotkajerica, 23. marca 2010
Jablkové pité - klasické (fotorecept)
Foto: jerica

Pekný predveľkonočný čas. Pridávam môj osvedčený recept , "jablkové pyté" (možno naše spolu varechárky ho poznajú a tak len ho pripomeniem) , u nás na záhrade máme polo jesenné odrody , tie nevydržia do jarného obdobia a tak ich spracovávam na použitie do koláčov.Recept mám od mojej babky z Modry , bola super kuchárka , veľa som sa od nej naučila ,dokonca aj tie domáce rezance.

60 minút
príprava

Suroviny

600 g
250 g
150 g
4 ks
1 bal
1,5 bal
3/4 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V mise vymiešam maslo, cukor, vanilkový cukor do hladka, potom pridávam (pomaly vmiešavam) vajíčka, a dobre vymiešam.

  2. 2

    Postupne vmiešavam múku.

  3. 3

    Spravím dva bochníky, dobre vypracujem , a nechám v chladničke cc. pol hodinu.

  4. 4

    Zoberiem fóliu na pečenie, vyvaľkám jedno cesto na tej fólii, keď je vyvaľkané na rozmer plechu, tak ho vložím do plechu.

  5. 5

    Jabĺčka mám pripravené z jesennej úrody, robím takto: pokrájané (nestrúham) dám do kastróla, podusím a pomačkám ako pyré, nie na hladko , ale aby ostali aj kúsky. Nakladám do pohárov, a keď robím koláče z jabĺk tak len otvorím pohár a šup na koláč. Tak aj teraz v recepte dám dva poháre, posypem vanilkovým cukrom a mletými orechmi .

  6. 6

    Prikryjeme druhým cestom , ktorý som tiež vyvaľkala na fólii a stranou s cestom prikrývame koláč. Cesto rovnomerne kladiem tak, že fóliu pomaly sťahujeme. Popicháme vidličkou. Ja nepotieram vajíčkom. Dáme do vyhriatej rúry, pečieme pomaly na 180 °C cc.3/4 h.

  7. 7

    .....Pridávam foto , vyvaľkané cesto na papieri na pečenie položím na základ koláča

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... papier ide ľahúčko stiahnuť

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    .. dokonca ostane na ďaľšie použitie

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    .. okraje popritláčam,

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    horúci hotový koláč potriem cukrovou vodou / dve PL kryštál cukor , 1PL horúcej vody/ (mašlovanie)

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

57 komentárov k receptu
@janger tá fólia je neskutočne dobrá vec , nie je to silikón , je to ohňuvzdorná fólia , predáva sa aj u nás , je dosť drahá , ale vynikajúca , môže sa použiť minimálne na viac ako sto pečení, a to si myslím , sa nestane , že spravím 100 koláčov na plechu , ani do smrti , plech ostane čistý , koláč super, len sa moc o tom nevie , prvý raz som tú fóliu dostala od mojej priateľky , má syna vo Švajciarsku , ten , myslím si , zaoberá sa predajom tejto folie , ale na veľko , používajú ju aj vo veľkých firmách , zrejme pekári , neviem , len toľko. Keby som vedela , ako , tak ti ju pošlem .
@jerica mila, si strasne zlata! Ja sa popozeram po obchodoch, iste to bude dostat aj tu. Len som o nej nevedela. Podla obrazku som najprv myslela, ze je to papier na pecenie, az ked som citala ten postup, tak tam pises o folii, tak som bola zvedava ;-))). Ale teda teraz uz viem. Dakujem ti za vysvetlenie a aj za tvoju ochotu!!! Pozdravujem ta!
@jerica , tak uz som aj hladala na internete a som sa potesila, je to dostat aj tu, dokonca vo viacerych velkostiach, aj v okruhlej forme (do panvice). Takze si ju istotne objednam. Este raz, dakujem za tip.
s tou foliou sa veľmi dobre pracuje , na nej som váľkala to cesto , preniesla na plech , a na to druhé som tiež cesto vyváľkala , dala na koláč s jabkami , tie jablká nesladím , lebo cesto je dosť sladké , len keď posypem orechami zamiešam do nich kryštál.cukor.Ďakujem za pozdrav , to isté máš aj odo mňa , ahojko , dala som na varechu včera čo som robila polievku , bola výborná , nechcem sa chváliť , ale neostalo z nej iba čo som nachystala manželovi Jankovi do roboty.
@jerica , to je na tej folii sikovne, ze sa da na nej aj valkat a tak si to cesto prenesies na plech a netrha sa. Takze ked si ju budem kupovat, kupim hned dve. A mrknem aj na tvoju polievocku, verim, ze je vyborna. Ved vsetky tvoje recepty su velmi dobre.
@jerica , pozerala som, ale polievku od tebe nevidim. Ci dobre pozeram? Ale snad este nie je uverejnena...Ked pridem vecer z roboty, tak potom pozriem, snad tam uz bude. Ahoj!
@janger škoda , že som nenafotila v reze ten koláčik , ešte som nevedla , že budem prispievateľka web varecha , fotila som to pre rodinu Alenku z Nemecka , aj s popisom , teraz sa mi to zišlo , ináč na tej folii môžeš piecť aj mäso , len keď máš obyčajný plech , ja mám od nevesty darček na ježiška perfektný plech MIELE , nie len , že super sa v ňom pečie , ale čistiť to je radosť , nič sa neprilepí , krásne a rýchlo sa upečie , len ja v tom nerobím koláče , na to mám tie moje klasické plechy a k tomu tú fóliu , ja za tie roky čo robím s tými fóliami , už mi aj ztmavla tým pečením , používam novšiu, ale tá stará sa vždy niekde uplatní , nesmie sa zabudnúť , keď režeš koláčiik , musíš dávať pozor , aby sa fólia neprerezala , narežem a potom z takej umelej hmoty zn.TUPPERWARE mám krájač na koláče a tým to dokrájam. www.tupperware.sk tam si pozri, ale určite máte aj u vás www, len na konci vašu krajinu.
Pridám ešte jeden , ptom to dám naraz zverejniť , keď prídeš z práce už to tam bude. Teším sa ako si vylepšíš varenie. J.
@jerica , ten tvoj plech som si uz obzerala pri niektorych tvojich receptoch ;-). Taky hlboky, sikovny...Tupperware poznam, je to aj tu, mam kopu veci z toho, hlavne vselijake misky...Musim pozriet ten krajac na kolace. No ale teraz si idem pozriet tvoje nove receptiky. Som zvedava...
To je super!!! Já nemám sice fólii, ale pečící papír vždy, tak to je něco. Tak dlouho jsem na světě a ještě se musím hodně učit. Díky moc!! To si ukládám, abych třeba nezapoměla.
@jerica práve som si spomenula že ved mam takú foliu vyhrala som ju v súťaži myslim Hera a ešte som s nou nič nerobila.-((((((((((už viem ako ju použijem:-)))toto pyté je vynikajúce vyskúšam urobiť pomocou folie.....dakujem za dobrý nápad:-))))))
Tú fóliu občas majú v Lidli, keď je akcia a nie je až tak drahá, mňa vyšla ešte v korunách asi na 70 sk, piekla som na nej aj linecké koliečka a podobne, kde sa nemusí vymazávať plech.
nerob si starosti , určite na to prídeš , ale aj tak je to dobré , linka sa dá otvoriť,si zlatá, máš snahu a to sa cení . Pekný deň a začínajúci sa týždeň všetkým varechám čo sú na web varecha.sk.
dakujem vstekich, ale ja asi som blba. Skusila som aj s mužom, aby som nebola ja tu sama sisi, ale nejde my. Nenajdem tam ten link, ako nie ze nenajdem, nemam to napisane. že nie som taka zaciatocnicka na internete v html, ale nic. To ma porazi. Prepacte ze otravujem a ze pisem offtopic
@mortisha29 pridala som foto aj popis , keď chceš pozri si,je to osvieženie staršieho receptu , robila som už len na pečiacom pepieri. myslím si že k tomu čo je nafotené nemusí byť komentár. Teším sa že si to vyskúšaš.
v sobotu som ho upiekla pre môjho jabĺčkového synovca. je to presne také pyté, aké si pamätám z detstva, úžasné a krehké. a vychytávka s prenášaním na papieri spôsobila, že som mala krásny povrch bez zlepovancov, čo sa mi veru nedarilo pri prenášaní na valčeku. ďakujem za recept ;-).
@irenaw ďakujem za odozvu, teším sa že nefotím pre parádu, ale vždy dorú radu našim varecháčom.
Teraz pečiem na dvoch plechoch čerešňovú bublaninu,(tú čo mám v mojich receptoch)končia prvé čerešne , tak to ešte chcem stihnúť,naši vnuci zbožňujú takéto ovocné koláče,minule mi vnuk povie keď už jedol piaty kus , že má to jednu chybu ,musí vypľúvať kôstky,"ale babi to mi nevadí" škoda , tento rok čerešne mali veľkosť málo väčšie od hrášku.
tento koláč sme si všetci obľúbili. cez víkend som mala upiecť niečo bez cukru a bez bielej múky a mohli tam byť jablká. nič lepšie mi nenapadlo, ako upraviť recept, ktorý som už viackrát piekla a ktorý je výborný. tak sa chcem spýtať, či ho môžem uverejniť v upravenej verzii, samozrejme s odkazom na originál :-)
@irenaw , som potešená , že sa recept osvedčil , myslím si , že bude dobre keď to zverejníš tak ako píšeš , je rozumné to pridať pre tých čo nemusia tak sladké a s bielou múkou :-) Už sa teším :-)
Wau, super napad s foliou. Casto peciem pyte, mam svoj recepr, trochu iny ako tento, ale vzdy som sa natrapila aby som to krehke cesto dala na plech. Juj, dakujem za vyborny napad. Dnes idem upiest pyte podla tohto receptu. verim, ze bude vyborny a bez trapenia. Dakujem :-)
v mojom živote sa stala nenapraviteľná chyba..:
sestra-@jerica-mi chýba...
takto hľadám,pátram sama-často z nevedomosti ujde sa mi od života rana..
@jerica-z ávidím..mala si sa od koho fintičky kuchyne učiť..
ja nie...preto tak často ma nezdary chodili mučiť..
ale odkedy mám VARECHU-našla som tu stálu múdrosť aj potechu..
želám pokojnú nedeľu

@radost ďakujem, je pre mňa radosťou, že ma berieš sestrou, teším sa, že rady s radosťou berieš, aj keď sestru a radcu som mala mamu, starú mamu, hoc volali sme ju babka, tá je moja stála, aj ked len už z hora, volá ma tá, moja babka, veru nalepilo sa na mňa čo to z varenia a pečenia.
Rada sa podelím, aj ked je to v skormnosti, nie je toho času nazvyš, ale bez zlosti si vychutnávam v živote radosti a najviac mám radosť, keď má ten druhý ešte väčšiu radosť, to ma veru najviac poteší :-)
@margaretka tých receptov je tu dosť, len každý je v niečom iný, aj ked len v malom zložení, potešila som sa pochvale za čo ti ďakujem, :-)
Milá @jerica , koláčik upečený,vôňa pripomína detstvo.Takýto pekávala naša nebohá mama a my so sestrou sme darmo hľadali ten správny recept, mama mala väčšinu receptov zapísaných "v hlave"...som veľmi rada,posuniem sestre do Čiech,ďakujem veľmi pekne. Inak prenášanie cesta či už na podložke,či papieri na pečenie je naozaj výborný nápad,povrch je pekne hladučký a tvoje mašlovanie som od teba okukala už dávnejšie. Ešte raz vďaka,prajem krásny víkend.
Dobrý nápad s tým prenášaním z papiera na pečenie. Mne sa aj osvedčilo to, že som si druhú polovičku cesta dala zamraziť ako malé guľôčky a potom iba nastrúhala na strúhaku. Asi tak ako sa robí známy strúhaný tvarohový koláč. Celkom sa mi to osvedčilo a vyzerá to zaujímavo...




Fotka je tiež staršieho dátumu, ale ako som spomenula, nevedela som vkladať fotografiu len odkaz nedávno som sa to naučila tak sa idem pochváliť.
Koláčik bol výborný, s prípravou nebol žiaden problém veľmi dobrý recept ďakujem.
Mila pani Jerica, ako prosim Vas nakladate jablcka? Po uvareni ich hned date do pohara, zavriete a dobre je? Dakujem Vam krasne uz teraz za odpoved.
@anan (9.10.2019 11:37) milá asi Anička, jablka pokrájané na štvrtky dám do hrnca , podlejem trochou vody, aby mi neprihoreli, nechám len chvíľu zovrieť, pomačkám s pučidlom na zemiaky, tak aby
nebola z toho kaša, ale, aby ostali malé kúsky, zohrejem tak, aby jablková zmes bola horúca, horúce dávam do sedem dc. poharov, zavičkujem, poháre zabalím do novinového papiera, mám malú vaničku, tú vysteliem dekou, do vaničky s dekou, poukladam vedľa seba fľaše zabalené v novinovom papieri, novinami prikryjem, nato dekou, tak robím aj rajčinovú šťavu. Nechám v suchom dunste do vychladnutia cc.4 dni, ale to už je jedno, len nech sú poháre vychladnuté. Možno som to vysvetlila zrozumiteľne, snaha bola :-)

Pridaj komentár k receptu: