Jablkové pité - klasické (fotorecept)

Autor receptu: jerica

Pekný predveľkonočný čas. Pridávam môj osvedčený recept , "jablkové pyté" (možno naše spolu varechárky ho poznajú a tak len ho pripomeniem) , u nás na záhrade máme polo jesenné odrody , tie nevydržia do jarného obdobia a tak ich spracovávam na použitie do koláčov.Recept mám od mojej babky z Modry , bola super kuchárka , veľa som sa od nej naučila ,dokonca aj tie domáce rezance.

60 minút
príprava

Postup

  1. V mise vymiešam maslo, cukor, vanilkový cukor do hladka, potom pridávam (pomaly vmiešavam) vajíčka, a dobre vymiešam.
  2. Postupne vmiešavam múku.
  3. Spravím dva bochníky, dobre vypracujem , a nechám v chladničke cc. pol hodinu.
  4. Zoberiem fóliu na pečenie, vyvaľkám jedno cesto na tej fólii, keď je vyvaľkané na rozmer plechu, tak ho vložím do plechu.
  5. Jabĺčka mám pripravené z jesennej úrody, robím takto: pokrájané (nestrúham) dám do kastróla, podusím a pomačkám ako pyré, nie na hladko , ale aby ostali aj kúsky. Nakladám do pohárov, a keď robím koláče z jabĺk tak len otvorím pohár a šup na koláč. Tak aj teraz v recepte dám dva poháre, posypem vanilkovým cukrom a mletými orechmi .
  6. Prikryjeme druhým cestom , ktorý som tiež vyvaľkala na fólii a stranou s cestom prikrývame koláč. Cesto rovnomerne kladiem tak, že fóliu pomaly sťahujeme. Popicháme vidličkou. Ja nepotieram vajíčkom. Dáme do vyhriatej rúry, pečieme pomaly na 180 °C cc.3/4 h.
  7. .....Pridávam foto , vyvaľkané cesto na papieri na pečenie položím na základ koláča
  8. ... papier ide ľahúčko stiahnuť
  9. .. dokonca ostane na ďaľšie použitie
  10. .. okraje popritláčam,
  11. horúci hotový koláč potriem cukrovou vodou / dve PL kryštál cukor , 1PL horúcej vody/ (mašlovanie)