Jablkové pité ako ho pečiem ja fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. októbra 2013
Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept)
Foto: sracz

Algoritmus vývoja technológií a „ladenia“ chutí tohoto koláčika, by Vám vedeli, v rokoch 1963÷1969, popísať, samozrejme okrem mňa, desiatky pubertálnych i postpubertálnych „výrastkov“ v Zobraziť celý popisAlgoritmus vývoja technológií a „ladenia“ chutí tohoto koláčika, by Vám vedeli, v rokoch 1963÷1969, popísať, samozrejme okrem mňa, desiatky pubertálnych i postpubertálnych „výrastkov“ v zelenom. Kutuzovky a pred nimi La Franconi, za svojimi bránami ukrývali desiatky nedočkavcov na dielo rúk mojej mamky s vôňou jabĺk a domova. Ja som ho „vycíbril“ po svojom, ale od našej mamky Aňuciky to bolo predsa len iné, pravé, orechové! Žiaľ, len bolo! Od januára ´79 už pečie len vysoko v nebíčku, Anjelikom!

12-16
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
1 ČL (prdop)
štipka
120 g
2 bal.
2 ks
2 PL
1 ks
120 g
1-2 PL
Plnka:
2-3 PL
1200-1500 g
1 ks
200 g
2-3 bal.
120-150 g
120-150 g
2-3 PL




Postup

  1. 1

    … zhodou mne neznámych náhod a okolností som „prišiel na chuť“ pečenia koláčov a zákuskov, samozrejme tej jednoduchšej „kategórie“! So zodpovedným plnením funkcie „chlap v domácnosti => gazdiniak“, je potrebné sem_tam naservírovať aj niečo sladké. V súvislosti s týmto mojim „dielom“, som si spomenul aj na časy „minulé“ keď sa o lekároch vravievalo „pred zákrokom úplatok, po zákroku milá pozornosť“! Tak takúto „milú pozornosť“ získala moja krajšia ½ od jednej zo svojich pacientiek. Veľký kôš domácich, ručne oberaných, tvrdších jabĺk. Na obrázku vidíte časť z nich, v spoločnosti ostatných ingrediencií, potrebných na upečenie super jemného a chutného jablkového pytè, ako ho zvyknú pripravovať mamky, babky a gazdinky u nás doma, v Košiciach! Základ tohoto variantu uzrel svetlo sveta pod Šibenou horou, na Barčianskej ulici. Ja som ho, ale iba „kúščilinek“, vyšperkoval po svojom!

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do pracovnej misy som preosial hladkú múku (HLM) so štipkou soli a „prdop_om“, priložil 120 g masla (cez noc bolo na stole a ráno bolo mäkké až „fľ_fľ“), postrúhanú kôru z jedného citróna (ale zo dvoch bude viac voňavé), práškový a vanilkový cukor, dve celé čerstvé vajíčka a mandľový extract

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    všetko som nežne spracoval do takejto gule; cesto bolo trošku tuhšie, tak som prilial „žblnk“ ~ 1,5 PL šľahačkovej smotany (v 50.÷60. rokoch nám domácu sladkú smotanu predávala „nena Stoľarka“ z Gyňova pri Košiciach, chodievala k nám až do domu a neskôr aj do bloku na Komenského s dedinskými výrobkami (mlieko, maslo, tvaroh, klobásy, slanina a inšó); ak by cesto bolo „redšie“, posypte ho HLM_om a prepracujte do potrebnej konzistencie

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než si cesto odpočinulo, zbavil som umyté jablká kože, pokrájal ich asi na 15 mm segmenty a uložil do druhej pomocnej misy s citrónovou šťavou (priebežne som ich premiešaval podľa toho, ako som prikladal kúsky jabĺk)

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na dno hlbšieho hrnca som dal ~ 2 PL masla, vysypal pokrájané jablká a navŕšil 200 g hnedého cukru; premiešal som ich a

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    povaril ~ 20´; podľa obr. vidno, že stratili viac ako ⅓ na hmotnosti i objeme;

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    než uvarené jablká vychladli, pripravil som cesto; rozrezal som ho na ½ a každú na menšie pracovné kúsky

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    z prvej ½ som každý kúsok rukou „rozťapkal“ a postupne ukladal na pekáč (ako keď lastovičky zlepujú hniezdo), postriekaný olejom s HLM_om v sprey_i a posypaný hrubo strúhaným jadrom kokosového orecha

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na pripravený spodný diel budúceho pytè som rovnomerne rozložil vychladnuté jablká (pred tým som z nich v sitku nechal odkvapkať nadbytočnú šťavu)

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    posypal som ich dvomi balíčkami škoricového cukru, posypal hrozienkami namočenými v rume (v „kredenci“ ich mám vo fľaši uložené 24/7/365) a dobrými dvomi hrsťami mandľových lupienkov

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    povrch som prikryl druhou ½ „pozlepovaného“ cesta, poichal vidličkou, vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C / 355 °F a nechal ~ 33´ piecť do takejto

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zlatožltej farby

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    hotový pytè_koláčik v reze vyzeral takto,

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    takto kúsky posypané práškovým cukrom na dezertnom tanieriku

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a takto repre foto pre Varecha.sk na kryštálovom podnose!!!

    Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

danila
mám rada tvoje recepty, chválim pekné jesenné foto...
izabella929
@sracz... úplne najlepší zákusok je jablkový.-) piekli ho naše babičky a vedeli prečo, lebo je tam fantázia chutí, dá sa kombinovať s rôznymi príchuťami a preto je najsamlepší zo všetkých...jabloň je najrozšírenejší ovocný strom na svete a teda sa považuje za matku ovocných stromov a ja som veľmi rada,že tento strom nám dáva také skvelé ovocie, ktoré nám veľmi chutí pre jeho fantastickú arómu a šťavnatosť...krásne si napiekol aj chutne a naviac si to vyšperkoval jesennou poéziou.-))
eviana
Milý @sracz , napiekol si úžasne, pyté ako lusk, Aňucika sa isto hrdo a s láskou na Teba díva a usmieva, krásne si sa to od nej naučil, fotodokumentáciu veľmi chválim, aj postup a la "zliepanie lastovičieho hniezda" sa mi páči, tiež ho praktikujem, vo vaľkaní cestna na veľkosť plechu som mierne povedané ľavá (resp. raz sa nezadarilo a odvtedy to radšej ani neskúšam:)) Je krásne vedieť, že aj tak ďaleko vo svete vďaka Tebe môže rozvoniavať táto jablková pité pýcha :) Veľmi chválim, tlieskam šikovnosti Tvojich rúk i s láskou vkladaným skúsenostiam Tvojej Aňuciky Tebou krásne zúročeným a vycibreným, úžasne naservírované, cukrom vábne zasnežené... fajnotka za šeckých 5* :)
anenka9
hned zajtra ho upeciem....a je velmi putavo napisany , cita sa to dobre))))
sovka62
Pre mňa v detstve vzácny koláčik. V sade sme mali len jednu jabloň, letnú, na štrúdle, takže jablkové pité sa pieklo tak ako u teba, keď niekto dodal jablká. Medzitým bývalo nie jablčné, ale napr. tvarohové, lekvárovo-orechové a podobne.
A vieš čo ma na tvojom recepte dostalo najviac? Spôsob krájania. Áno, toto je ten správny spôsob ktorým sa krája pité, žiadne štvorce ani obdĺžniky. A ešte otázka: čo si spravil s tými malými trojuholníčkami, ktoré ostali na bokoch plechu? Zjedol? Dnes by som ich zjedla aj ja, tie chrumkavé kraje, ale ako dieťa som ich nemala rada, vtedy len pekne vykrojené stredné časti.
anina6
nádherný, šťavnatý jablkovník sa ti podaril, a s tými vylepšeniami to môže byť fajnové. čo dodať šikovný gazdiniak, však jasné že východniar.
claretka
mňam, nádhera. Milujem jablkové pité...Ukladám a cez víkend pečiem...
radost
vždy sa pri čítaní tvojich receptov usmievam..a to je dobre..:-)
ampara
Ako vždy,výborný recept,vtipne napísaný, s láskou upečený, už je uložený! Ja mám presne takú istú krištálovú tácku po mojej mame. Bola učiteľka a vždy na konci školského roku doniesla niečo z brúseného skla. Nám to išlo na nervy,lebo pred sviatkami sme tie ťažké brúsené kusy museli umývať,ale dnes sme radi ,že ich máme.
elysa
výborný koláčik... mám rada jablkové pité...
tatranka
Teraz je obdobie jablkových koláčov a tak tvoj koláčik je ako ponúknutý recept vhodný.Pekne spracované.
aroooo
môže byť, od susedy som dostala ládičku jabĺk, bude toto aj štrúdľa vaľkaná aj......
sracz
Pekne ďakujem, @danila milá a želám Ti krásne dni!

Je to presne tak, milá @izabella929 ako u mňa s Tvojimi rcp! Vyvolávajú spomienky a dodávajú pokoj a mier duši! Ďakujem za pochvalu, ktorá od „repre tortozákuskárky“ Tvojich kvalít, poteší mnohonásobne!

Som naozaj poctený a potešený zároveň, že „dýchaš“ so mnou, milá @eviana krásy spomienok na detstvo! Tento druh cesta je potrebné naozaj „zlepovať“, lebo je jemné a krehké. Vážim si Tvoju pozornosť a teším sa Tvojmu uznaniu! Ďakujem!

Múdre rozhodnutie, milá @anenka9 … držím Ti všetky PPP a želám Tebe aj všetkým „na okolo“ dobrú chuť!

Milá moja „nežnejšia rovesníčka“ @sovka62 od Teba je to pocta extra „akurátna“! Nielen vzhľadom na Tvoje kvality perfect domácej gazdinky (myslím a profanujem to naozaj z duše úprimne), ale aj preto, že viem ako si okolo „kšeftu“ časovo aj fyzicky zaneprázdnená. Už som sa obával, že stratím ďalšiu „priazeň“ ako po odchode Čistinky a Sandriky! Samozrejme, tak ako u Teba aj u mňa „orezy“ patria k pochúťkam, ale musím o ne (teda aspoň o ich časť) tuho bojovať s mojim krajším JA! Nuž a čo sa krájania pitè týka, mám predsa vynikajúce základy od mojich dobrých víl , mamky a babičky, B.P.

Ďakujem, milá @anina9 a srdečne pozdravujem Teba, HN aj okolie!

Nie iba chváliť, ale aj upiecť, milá @gabikapb !!!

Ďakujem Ti, @claretka milá a želám úspech ku weekend_ovému pečeniu!

Teším sa z Tvojich úsmevov, ako aj z Tvojej radosti @radost milá! Veď nie nadarmo sa u nás na „Vihode“ hovorí „sranda muši buc, aj kebi otca vešaľi“!!!


Pravdu rečieš, milá @ampara aj ja som si až sem, za mláku, doniesol celú sadu kryštálu z Poltára! K mojemu smútku som sa však dozvedel, že už aj tamojšia „fabrička“ padla na „oltár vlasti“! Veľká škoda pre celé slovenské sklárske umenie! Ďakujem Ti za mile slová!

Ďakujem za pozornosť, milá @elysa a pochutnaj si aj na tom „po mojom“!!!

Srdečne Ťa pozdravujem po našimi Tatrami, @tatranka milá a ďakujem Ti za uznanie!

Viem si predstaviť ten „víchor“ pri čistení i pečení s „ládičkou“ jabĺk, milá @aroooo len dúfam, že to nie je rozmer „Z“ lebo do takého sa svojho času pomestilo aj 40 kg!

Ďakujem Ti @kika1212 milá a srdečne pozdravujem!

helica
Milý @sracz , Tvoj koláčik vypadá viac než úžasne. Som milo prekvapená, že zrejme používaš čisto slovenské ingrediencie. Počula som, že najväčší problém v Amerike je zohnať kvalitnú múku, ale ako vidím, máš to dobre zariadené. Tiež krájam na kosoštvorce, je to také typické pre jablčník. Ešte Ti chcem pripomenúť, ten môj kančí guláš. Ja som pekne zodpovedala na všetky Tvoje otázky, ako si chcel a odpoveď nikde. Nezabudol si?
teresalaura
hmm, normalne si ma navnadil... uz viem, co budem vypekat v piatok pred vikendom.. Jablka zo sadu odpocivaju v pivnici, hladka muka v spajzi, uz len hrozienka namocit do rumu a no problem..
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tvoj recept ma očaril, nadchol, je krásne spracovaný , tú chuť si viem živo predstaviť...navyše mám priateľa, ktorý "almás pité" priam zbožňuje - spravím pre neho podľa teba. :-)))
dakujem za úžasný receptík a letí k tebe 5*****
pusta
a zabudla som, aj u nás doma sa jablkové pité krájalo vždy na kosoštvorce :-)))
aj za to palec hore :-)))
zinnajdha
Práškový cukor - prc
Kryštálový cukor- krc
Vanilkový cukor - vacu
Škoricový cukor - škocu


zinnajdha
Hladká múka - hlm
Hrubá hrm
Polohrubá pohrm
Sóda bikarbóna - brouza

A prášok na pranie je prnap

S pozdravom "Svetu mier ! "
kitty24
Krásny recept, ďakujem , rada čítam tvoje recepty s príbehom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia