Foto: sracz
Algoritmus vývoja technológií a „ladenia“ chutí tohoto koláčika, by Vám vedeli, v rokoch 1963÷1969, popísať, samozrejme okrem mňa, desiatky pubertálnych i postpubertálnych „výrastkov“ v Zobraziť celý popisAlgoritmus vývoja technológií a „ladenia“ chutí tohoto koláčika, by Vám vedeli, v rokoch 1963÷1969, popísať, samozrejme okrem mňa, desiatky pubertálnych i postpubertálnych „výrastkov“ v zelenom. Kutuzovky a pred nimi La Franconi, za svojimi bránami ukrývali desiatky nedočkavcov na dielo rúk mojej mamky s vôňou jabĺk a domova. Ja som ho „vycíbril“ po svojom, ale od našej mamky Aňuciky to bolo predsa len iné, pravé, orechové! Žiaľ, len bolo! Od januára ´79 už pečie len vysoko v nebíčku, Anjelikom!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
350 g |
|
1 ČL (prdop) |
|
štipka |
|
120 g |
|
2 bal. |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
120 g |
|
1-2 PL |
|
Plnka: | |
2-3 PL |
|
1200-1500 g |
|
1 ks |
|
200 g |
|
2-3 bal. |
|
120-150 g |
|
120-150 g |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
… zhodou mne neznámych náhod a okolností som „prišiel na chuť“ pečenia koláčov a zákuskov, samozrejme tej jednoduchšej „kategórie“! So zodpovedným plnením funkcie „chlap v domácnosti => gazdiniak“, je potrebné sem_tam naservírovať aj niečo sladké. V súvislosti s týmto mojim „dielom“, som si spomenul aj na časy „minulé“ keď sa o lekároch vravievalo „pred zákrokom úplatok, po zákroku milá pozornosť“! Tak takúto „milú pozornosť“ získala moja krajšia ½ od jednej zo svojich pacientiek. Veľký kôš domácich, ručne oberaných, tvrdších jabĺk. Na obrázku vidíte časť z nich, v spoločnosti ostatných ingrediencií, potrebných na upečenie super jemného a chutného jablkového pytè, ako ho zvyknú pripravovať mamky, babky a gazdinky u nás doma, v Košiciach! Základ tohoto variantu uzrel svetlo sveta pod Šibenou horou, na Barčianskej ulici. Ja som ho, ale iba „kúščilinek“, vyšperkoval po svojom!
-
2
do pracovnej misy som preosial hladkú múku (HLM) so štipkou soli a „prdop_om“, priložil 120 g masla (cez noc bolo na stole a ráno bolo mäkké až „fľ_fľ“), postrúhanú kôru z jedného citróna (ale zo dvoch bude viac voňavé), práškový a vanilkový cukor, dve celé čerstvé vajíčka a mandľový extract
-
3
všetko som nežne spracoval do takejto gule; cesto bolo trošku tuhšie, tak som prilial „žblnk“ ~ 1,5 PL šľahačkovej smotany (v 50.÷60. rokoch nám domácu sladkú smotanu predávala „nena Stoľarka“ z Gyňova pri Košiciach, chodievala k nám až do domu a neskôr aj do bloku na Komenského s dedinskými výrobkami (mlieko, maslo, tvaroh, klobásy, slanina a inšó); ak by cesto bolo „redšie“, posypte ho HLM_om a prepracujte do potrebnej konzistencie
-
4
než si cesto odpočinulo, zbavil som umyté jablká kože, pokrájal ich asi na 15 mm segmenty a uložil do druhej pomocnej misy s citrónovou šťavou (priebežne som ich premiešaval podľa toho, ako som prikladal kúsky jabĺk)
-
5
na dno hlbšieho hrnca som dal ~ 2 PL masla, vysypal pokrájané jablká a navŕšil 200 g hnedého cukru; premiešal som ich a
-
6
povaril ~ 20´; podľa obr. vidno, že stratili viac ako ⅓ na hmotnosti i objeme;
-
7
než uvarené jablká vychladli, pripravil som cesto; rozrezal som ho na ½ a každú na menšie pracovné kúsky
-
8
z prvej ½ som každý kúsok rukou „rozťapkal“ a postupne ukladal na pekáč (ako keď lastovičky zlepujú hniezdo), postriekaný olejom s HLM_om v sprey_i a posypaný hrubo strúhaným jadrom kokosového orecha
-
9
na pripravený spodný diel budúceho pytè som rovnomerne rozložil vychladnuté jablká (pred tým som z nich v sitku nechal odkvapkať nadbytočnú šťavu)
-
10
posypal som ich dvomi balíčkami škoricového cukru, posypal hrozienkami namočenými v rume (v „kredenci“ ich mám vo fľaši uložené 24/7/365) a dobrými dvomi hrsťami mandľových lupienkov
-
11
povrch som prikryl druhou ½ „pozlepovaného“ cesta, poichal vidličkou, vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C / 355 °F a nechal ~ 33´ piecť do takejto
-
12
zlatožltej farby
-
13
hotový pytè_koláčik v reze vyzeral takto,
-
14
takto kúsky posypané práškovým cukrom na dezertnom tanieriku
-
15
a takto repre foto pre Varecha.sk na kryštálovom podnose!!!
A vieš čo ma na tvojom recepte dostalo najviac? Spôsob krájania. Áno, toto je ten správny spôsob ktorým sa krája pité, žiadne štvorce ani obdĺžniky. A ešte otázka: čo si spravil s tými malými trojuholníčkami, ktoré ostali na bokoch plechu? Zjedol? Dnes by som ich zjedla aj ja, tie chrumkavé kraje, ale ako dieťa som ich nemala rada, vtedy len pekne vykrojené stredné časti.
Je to presne tak, milá @izabella929 ako u mňa s Tvojimi rcp! Vyvolávajú spomienky a dodávajú pokoj a mier duši! Ďakujem za pochvalu, ktorá od „repre tortozákuskárky“ Tvojich kvalít, poteší mnohonásobne!
Som naozaj poctený a potešený zároveň, že „dýchaš“ so mnou, milá @eviana krásy spomienok na detstvo! Tento druh cesta je potrebné naozaj „zlepovať“, lebo je jemné a krehké. Vážim si Tvoju pozornosť a teším sa Tvojmu uznaniu! Ďakujem!
Múdre rozhodnutie, milá @anenka9 … držím Ti všetky PPP a želám Tebe aj všetkým „na okolo“ dobrú chuť!
Milá moja „nežnejšia rovesníčka“ @sovka62 od Teba je to pocta extra „akurátna“! Nielen vzhľadom na Tvoje kvality perfect domácej gazdinky (myslím a profanujem to naozaj z duše úprimne), ale aj preto, že viem ako si okolo „kšeftu“ časovo aj fyzicky zaneprázdnená. Už som sa obával, že stratím ďalšiu „priazeň“ ako po odchode Čistinky a Sandriky! Samozrejme, tak ako u Teba aj u mňa „orezy“ patria k pochúťkam, ale musím o ne (teda aspoň o ich časť) tuho bojovať s mojim krajším JA! Nuž a čo sa krájania pitè týka, mám predsa vynikajúce základy od mojich dobrých víl , mamky a babičky, B.P.
Ďakujem, milá @anina9 a srdečne pozdravujem Teba, HN aj okolie!
Nie iba chváliť, ale aj upiecť, milá @gabikapb !!!
Ďakujem Ti, @claretka milá a želám úspech ku weekend_ovému pečeniu!
Teším sa z Tvojich úsmevov, ako aj z Tvojej radosti @radost milá! Veď nie nadarmo sa u nás na „Vihode“ hovorí „sranda muši buc, aj kebi otca vešaľi“!!!
Pravdu rečieš, milá @ampara aj ja som si až sem, za mláku, doniesol celú sadu kryštálu z Poltára! K mojemu smútku som sa však dozvedel, že už aj tamojšia „fabrička“ padla na „oltár vlasti“! Veľká škoda pre celé slovenské sklárske umenie! Ďakujem Ti za mile slová!
Ďakujem za pozornosť, milá @elysa a pochutnaj si aj na tom „po mojom“!!!
Srdečne Ťa pozdravujem po našimi Tatrami, @tatranka milá a ďakujem Ti za uznanie!
Viem si predstaviť ten „víchor“ pri čistení i pečení s „ládičkou“ jabĺk, milá @aroooo len dúfam, že to nie je rozmer „Z“ lebo do takého sa svojho času pomestilo aj 40 kg!
Ďakujem Ti @kika1212 milá a srdečne pozdravujem!
dakujem za úžasný receptík a letí k tebe 5*****
aj za to palec hore :-)))
Kryštálový cukor- krc
Vanilkový cukor - vacu
Škoricový cukor - škocu
Hrubá hrm
Polohrubá pohrm
Sóda bikarbóna - brouza
A prášok na pranie je prnap
S pozdravom "Svetu mier ! "