Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Algoritmus vývoja technológií a „ladenia“ chutí tohoto koláčika, by Vám vedeli, v rokoch
1963÷1969, popísať, samozrejme okrem mňa, desiatky pubertálnych i
postpubertálnych „výrastkov“ v zelenom. Kutuzovky a pred nimi La Franconi, za svojimi
bránami ukrývali desiatky nedočkavcov na dielo rúk mojej mamky s vôňou jabĺk a
domova. Ja som ho „vycíbril“ po svojom, ale od našej mamky Aňuciky to bolo predsa
len iné, pravé, orechové! Žiaľ, len bolo! Od januára ´79 už pečie len vysoko v nebíčku,
Anjelikom!
12-16 porcií |
25 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup- … zhodou mne neznámych náhod a okolností som „prišiel na chuť“ pečenia koláčov a zákuskov, samozrejme tej jednoduchšej „kategórie“! So zodpovedným plnením funkcie „chlap v domácnosti => gazdiniak“, je potrebné sem_tam naservírovať aj niečo sladké. V súvislosti s týmto mojim „dielom“, som si spomenul aj na časy „minulé“ keď sa o lekároch vravievalo „pred zákrokom úplatok, po zákroku milá pozornosť“! Tak takúto „milú pozornosť“ získala moja krajšia ½ od jednej zo svojich pacientiek. Veľký kôš domácich, ručne oberaných, tvrdších jabĺk. Na obrázku vidíte časť z nich, v spoločnosti ostatných ingrediencií, potrebných na upečenie super jemného a chutného jablkového pytè, ako ho zvyknú pripravovať mamky, babky a gazdinky u nás doma, v Košiciach! Základ tohoto variantu uzrel svetlo sveta pod Šibenou horou, na Barčianskej ulici. Ja som ho, ale iba „kúščilinek“, vyšperkoval po svojom!
- do pracovnej misy som preosial hladkú múku (HLM) so štipkou soli a „prdop_om“, priložil 120 g masla (cez noc bolo na stole a ráno bolo mäkké až „fľ_fľ“), postrúhanú kôru z jedného citróna (ale zo dvoch bude viac voňavé), práškový a vanilkový cukor, dve celé čerstvé vajíčka a mandľový extract
- všetko som nežne spracoval do takejto gule; cesto bolo trošku tuhšie, tak som prilial „žblnk“ ~ 1,5 PL šľahačkovej smotany (v 50.÷60. rokoch nám domácu sladkú smotanu predávala „nena Stoľarka“ z Gyňova pri Košiciach, chodievala k nám až do domu a neskôr aj do bloku na Komenského s dedinskými výrobkami (mlieko, maslo, tvaroh, klobásy, slanina a inšó); ak by cesto bolo „redšie“, posypte ho HLM_om a prepracujte do potrebnej konzistencie
- než si cesto odpočinulo, zbavil som umyté jablká kože, pokrájal ich asi na 15 mm segmenty a uložil do druhej pomocnej misy s citrónovou šťavou (priebežne som ich premiešaval podľa toho, ako som prikladal kúsky jabĺk)
- na dno hlbšieho hrnca som dal ~ 2 PL masla, vysypal pokrájané jablká a navŕšil 200 g hnedého cukru; premiešal som ich a
- povaril ~ 20´; podľa obr. vidno, že stratili viac ako ⅓ na hmotnosti i objeme;
- než uvarené jablká vychladli, pripravil som cesto; rozrezal som ho na ½ a každú na menšie pracovné kúsky
- z prvej ½ som každý kúsok rukou „rozťapkal“ a postupne ukladal na pekáč (ako keď lastovičky zlepujú hniezdo), postriekaný olejom s HLM_om v sprey_i a posypaný hrubo strúhaným jadrom kokosového orecha
- na pripravený spodný diel budúceho pytè som rovnomerne rozložil vychladnuté jablká (pred tým som z nich v sitku nechal odkvapkať nadbytočnú šťavu)
- posypal som ich dvomi balíčkami škoricového cukru, posypal hrozienkami namočenými v rume (v „kredenci“ ich mám vo fľaši uložené 24/7/365) a dobrými dvomi hrsťami mandľových lupienkov
- povrch som prikryl druhou ½ „pozlepovaného“ cesta, poichal vidličkou, vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C / 355 °F a nechal ~ 33´ piecť do takejto
- zlatožltej farby
- hotový pytè_koláčik v reze vyzeral takto,
- takto kúsky posypané práškovým cukrom na dezertnom tanieriku
- a takto repre foto pre Varecha.sk na kryštálovom podnose!!!
|