Jablkové pité ako ho pečiem ja (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Algoritmus vývoja technológií a „ladenia“ chutí tohoto koláčika, by Vám vedeli, v rokoch 1963÷1969, popísať, samozrejme okrem mňa, desiatky pubertálnych i postpubertálnych „výrastkov“ v zelenom. Kutuzovky a pred nimi La Franconi, za svojimi bránami ukrývali desiatky nedočkavcov na dielo rúk mojej mamky s vôňou jabĺk a domova. Ja som ho „vycíbril“ po svojom, ale od našej mamky Aňuciky to bolo predsa len iné, pravé, orechové! Žiaľ, len bolo! Od januára ´79 už pečie len vysoko v nebíčku, Anjelikom!

12-16
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. … zhodou mne neznámych náhod a okolností som „prišiel na chuť“ pečenia koláčov a zákuskov, samozrejme tej jednoduchšej „kategórie“! So zodpovedným plnením funkcie „chlap v domácnosti => gazdiniak“, je potrebné sem_tam naservírovať aj niečo sladké. V súvislosti s týmto mojim „dielom“, som si spomenul aj na časy „minulé“ keď sa o lekároch vravievalo „pred zákrokom úplatok, po zákroku milá pozornosť“! Tak takúto „milú pozornosť“ získala moja krajšia ½ od jednej zo svojich pacientiek. Veľký kôš domácich, ručne oberaných, tvrdších jabĺk. Na obrázku vidíte časť z nich, v spoločnosti ostatných ingrediencií, potrebných na upečenie super jemného a chutného jablkového pytè, ako ho zvyknú pripravovať mamky, babky a gazdinky u nás doma, v Košiciach! Základ tohoto variantu uzrel svetlo sveta pod Šibenou horou, na Barčianskej ulici. Ja som ho, ale iba „kúščilinek“, vyšperkoval po svojom!
  2. do pracovnej misy som preosial hladkú múku (HLM) so štipkou soli a „prdop_om“, priložil 120 g masla (cez noc bolo na stole a ráno bolo mäkké až „fľ_fľ“), postrúhanú kôru z jedného citróna (ale zo dvoch bude viac voňavé), práškový a vanilkový cukor, dve celé čerstvé vajíčka a mandľový extract
  3. všetko som nežne spracoval do takejto gule; cesto bolo trošku tuhšie, tak som prilial „žblnk“ ~ 1,5 PL šľahačkovej smotany (v 50.÷60. rokoch nám domácu sladkú smotanu predávala „nena Stoľarka“ z Gyňova pri Košiciach, chodievala k nám až do domu a neskôr aj do bloku na Komenského s dedinskými výrobkami (mlieko, maslo, tvaroh, klobásy, slanina a inšó); ak by cesto bolo „redšie“, posypte ho HLM_om a prepracujte do potrebnej konzistencie
  4. než si cesto odpočinulo, zbavil som umyté jablká kože, pokrájal ich asi na 15 mm segmenty a uložil do druhej pomocnej misy s citrónovou šťavou (priebežne som ich premiešaval podľa toho, ako som prikladal kúsky jabĺk)
  5. na dno hlbšieho hrnca som dal ~ 2 PL masla, vysypal pokrájané jablká a navŕšil 200 g hnedého cukru; premiešal som ich a
  6. povaril ~ 20´; podľa obr. vidno, že stratili viac ako ⅓ na hmotnosti i objeme;
  7. než uvarené jablká vychladli, pripravil som cesto; rozrezal som ho na ½ a každú na menšie pracovné kúsky
  8. z prvej ½ som každý kúsok rukou „rozťapkal“ a postupne ukladal na pekáč (ako keď lastovičky zlepujú hniezdo), postriekaný olejom s HLM_om v sprey_i a posypaný hrubo strúhaným jadrom kokosového orecha
  9. na pripravený spodný diel budúceho pytè som rovnomerne rozložil vychladnuté jablká (pred tým som z nich v sitku nechal odkvapkať nadbytočnú šťavu)
  10. posypal som ich dvomi balíčkami škoricového cukru, posypal hrozienkami namočenými v rume (v „kredenci“ ich mám vo fľaši uložené 24/7/365) a dobrými dvomi hrsťami mandľových lupienkov
  11. povrch som prikryl druhou ½ „pozlepovaného“ cesta, poichal vidličkou, vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C / 355 °F a nechal ~ 33´ piecť do takejto
  12. zlatožltej farby
  13. hotový pytè_koláčik v reze vyzeral takto,
  14. takto kúsky posypané práškovým cukrom na dezertnom tanieriku
  15. a takto repre foto pre Varecha.sk na kryštálovom podnose!!!