Foto: simi
Svieži a jemný koláč na každú príležitosť. :)
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Prichystáme si suroviny.
-
2
Heru rozmixujeme s kryštálovým cukrom. Pridáme pár kvapiek citrónovej arómy a ešte krátko pomixujeme.
-
3
Potom pridáme múku s kypriacim práškom a vyšľahané bielky, vznikne nám hustá hmota.
-
4
Hrušky ošúpeme a prekrojíme na polovice, jadrovníky nevykrajujeme.
-
5
Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý rozotrieme med, poukladáme polovice hrušiek (jadrovníkom dole) a pokvapkáme šťavou z citróna.
-
6
Cesto potom lyžičkou ukladáme tak, aby sme vyplnili medzery medzi hruškami a uhladíme. Ozdobíme celými bobuľami hrozna.
-
7
Po upečení necháme koláč dobre vychladnúť, potom ho preklopíme, odstránime papier a nakrájame podľa uložených hrušiek. Ozdobíme podľa vlastnej predstavy napríklad bielym jogurtom, ovocím alebo šľahačkou. :)
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.