Hruškový koláč s orechmi

diabambulka - fotkadiabambulka, 12. novembra 2011

výborný jesenný koláčik :-)

12
porcií

Suroviny

Cesto :
150 g
1 ks
100 g
70 g
100 g
Plnka :
3 ks čerstvé
2 PL
200 g
3 ks
2 PL
70 g
Sneh :
2 ks
50 g
50 g
1 ks
Ďalšie suroviny :
 na posypanie ( nemusia byť )




Postup

  1. 1

    Cesto : Do misy dáme múku, cukor, mleté orechy, vajce, maslo a vypracujeme cesto. Dve tretiny cesta rotlačíme mokrou rukou do vymastenej a strúhankou vysypanej okrúhlej tortovej formy. Cesto popicháme vidličkou. Zo zvyšného cesta urobíme dlhší šúľok a roztlačíme ho na boky formy. Vložíme do vyhriatej rúry a predpečieme ( približne 17 minút pri 170°C ). Kyslú smotanu vmiešame s vajcami, práškovým a vanilkovým cukrom a so Solamylom. Zmes vylejeme na predpečené cesto a dáme zapiecť na 15 minút. Olúpané hrušky rozpolíme, vykrojíme jadrovníky nakrájame, polejeme a pomiešame s citrónovou šťavou ( lepšie je ak sa hrušky nakrájajú na menšie kocky ) . Zatiaľ vyšľaháme bielky , pridáme cukor a na koniec vmiešame pomleté orechy. Koláč vyberieme z rúry, obložíme nakrájanými hruškami, potrieme snehom, posypeme mandľovými lupienkami, vložímme naspäť do rúry a dopečeme dozlatista. Dobrú chuť :-)

    Hruškový koláč s orechmi - obrázok 1
  2. 2

    Tip : Bielka som použila z mrazu, pretože keď robím kysnuté cesto, napríklad šišky či buchty, cesto je mäkšie ak použijem len žĺtka :-))) Bielka na kvalite určite nestratia... Hrušky môžeme nahradiť aj jablkami a ešte chutnejší koláčik bude ak ovocie nastrúhate na hrubšom strúhadle a zbavíte prebytočnej šťavy :-)

Diskusia k receptu

ancicka
Páči sa mi tento,iste veľmi chutný koláčik.kk.
Bielka som ešte nikdy nemrazila.
dorisa
Veľmi pekný je tento koláčik, ukladám si ho, ďakujem,
tinca
vydarený koláčik, krásne úvodné foto
vierik
Veľmi je pekný a určite aj dobrušký,ukladám do KK. To foto je fakt veľmi lákavé...:-)
diabambulka
ahoj ancicka, ja som začala bielka mraziť až keď tu na Vareške bola nejaká diskusia a a tam som sa dočítala, že v pohode sa s nimi dá pracovať, vyskúšala som a naozaj odvtedy vždy si dávam mraziť prebytočné bielka do kelínka z jogurtu, alebo smotany, prekryjem alobalom, napíšem počet bielkov, koľko som tam dala a uzavriem gumičkou. Ono to skvele zmrne a keď viem, že budem potrebovať, večer pred tým si ich vytiahnem a rozmrazím :-)
janger
Vyborny jesenny kolac. A budem tie bielka tiez zmrazovat, kolkokrat vyhodim, ked mi zostanu...
ancicka
Tak stými bielkami musím vyskúšať,Lebo zvyčajne ich zlíže pes ,ked sa mi zvyšia a zabudnem hned spotrebovať.
cica2
samé lákavé a krásne receptíky:))
ebaka
dik za nápad zo zmrazovaním bielok,vyskúšam.....tvaroh a hrušky,či jablká....božská to chuť
kukulienka71
konečne recept,aký som hľadala!vyzerá to fantasticky,obrala som hrušky a chcem z nich upiecť niečo extra.Dúfam,že sa mi vydarí.A ďakujem za nápad zmraziť bielka,takisto som ich doteraz vylievala(mami,že to nečítaš?):-)
qaroh
Ja robím tento koláčik od kamarátky:
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia