Hruškový koláč s orechmi

Autor receptu: diabambulka

výborný jesenný koláčik :-)

12
porcií

Suroviny

Postup

  1. Cesto : Do misy dáme múku, cukor, mleté orechy, vajce, maslo a vypracujeme cesto. Dve tretiny cesta rotlačíme mokrou rukou do vymastenej a strúhankou vysypanej okrúhlej tortovej formy. Cesto popicháme vidličkou. Zo zvyšného cesta urobíme dlhší šúľok a roztlačíme ho na boky formy. Vložíme do vyhriatej rúry a predpečieme ( približne 17 minút pri 170°C ). Kyslú smotanu vmiešame s vajcami, práškovým a vanilkovým cukrom a so Solamylom. Zmes vylejeme na predpečené cesto a dáme zapiecť na 15 minút. Olúpané hrušky rozpolíme, vykrojíme jadrovníky nakrájame, polejeme a pomiešame s citrónovou šťavou ( lepšie je ak sa hrušky nakrájajú na menšie kocky ) . Zatiaľ vyšľaháme bielky , pridáme cukor a na koniec vmiešame pomleté orechy. Koláč vyberieme z rúry, obložíme nakrájanými hruškami, potrieme snehom, posypeme mandľovými lupienkami, vložímme naspäť do rúry a dopečeme dozlatista. Dobrú chuť :-)
  2. Tip : Bielka som použila z mrazu, pretože keď robím kysnuté cesto, napríklad šišky či buchty, cesto je mäkšie ak použijem len žĺtka :-))) Bielka na kvalite určite nestratia... Hrušky môžeme nahradiť aj jablkami a ešte chutnejší koláčik bude ak ovocie nastrúhate na hrubšom strúhadle a zbavíte prebytočnej šťavy :-)