Hrudka z kravského mlieka fotorecept

klaura - fotkaklaura, 5. januára 2012
Hrudka z kravského mlieka (fotorecept)
Foto: klaura

Je to jednoduché ... vyskúšajte ... :)

60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 l




Postup

  1. 1

    Pripravíme si mlieko a veľký hrniec ...

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tiež si pripravíme syridlo, ja používam tieto tyčinky, jedna je na 50 litrov mlieka, preto som si ju rozdelila na 5 rovnakých častí. Keďže nemám laboratórne váhy, tak od oka ... :) Práve preto dávam radšej 8 litrov mlieka ... ešte sa mi nestalo, že by sa mlieko nezrazilo ... (keď som robievala z 10 l, veru sa sem-tam neseklo a musela som proces opakovať)

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko v hrnci zohrievame na teplotu 40 - 45 stupňov celzia ... vtedy syridlo pracuje ideálne. Božinku, musím si konečne kúpiť poriadny teplomer ... !!!!! :)

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po dosiahnutí teploty odstavíme hrniec a vysypeme syridlo.

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Miešame minimálne 3 minúty. Potom pokrievkou hrniec zakryjeme a necháme kúzlo pracovať ... 45 minút !

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 45 minútach urobíme skúšku ... strčíme do mlieka prst a pohybom hore by sa mlieko malo takto prasknúť.

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dlhým nožom nakrájame syreninu na kocky. Pekne sa začína oddeľovať srvátka.

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom rukou, pohybom zdola nahor jemne syreninu natriasame a odstraňujeme prebytočnú srvátku.

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 7-10 minútach je hmota celistvá a klesne na dno hrnca.

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do väčšej misy dáme kus plátna a obsah hrnca do nej vylejeme.

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Necháme odtiecť, najlepšie cez noc. Keď už nekvapká srvátka, syr preložíme na tanier alebo do misky a uchováme v chlade.

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotovo. Moja hruda syra váži 1578 gramov. Je sladkastej chuti a je veľmi lahodná. Posolím ju až pred konzumáciou. Stečenú srvátku v žiadnom prípade nevylievajte. Je veľmi zdravá. Môžete ju piť vychladenú, alebo si z nej môžete urobiť aj tento mäkký syr ricotta, ktorého domácu výrobu mám už uverejnenú. Link v komentoch ...

    Hrudka z kravského mlieka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A ešte niečo o priaznivom vplyve srvátky na organizmus: Farba srvátky: žltkasto zelenkastá je daná mliečnym vitamínom laktoflavínom. Má vitamíny: B1, B2, B6, B12, E, C rozpustných vo vode a mliečny cukor Laktózu, vďaka tomu je tak príjemne sladká. Dôležitá bielkovina laktoferín, schopná viazať a transportovať v tele železo. Zdroj Ca, Mg, P, J. Laktóza má priaznivý vplyv na trávenie. Pôsobí na tvorbu hormónu cholecystokinínu- potlačujúceho pocit hladu. Podporuje peristaltycitu- vlnenie čriev a tvorbu črevnej mikroflóry a tým prirodzene upravuje metabolizmus. Obmedzuje zápaly žalúdka a čriev, znižuje cholesterol, Vďaka vápniku napomáha stavbe kostí. Podporuje správnu funkciu ľadvín a s tým spojený čistý vzhľad pokožky. Odporúča sa pre: - Dojčiace ženy – majú kvalitnejšie mlieko a dlhšie koja, čo je dôležité hlavne pre dieťa - Športovci – dodáva mineráli, srvátkové proteíny - Seniori a chorý – posiľňuje imunitu - Ľudia, ktorý chcú schudnúť – tvorba cholecystokinínu proti pocitu hladu a zároveň obsah esenciálnych aminokyselín – základných stavebných látok bielkovín – stavebných látok nášho organizmu.

Diskusia k receptu

irenaw
@klaura tá hruda až spieva :). so syridlom som ešte nerobila, načase vyskúšať. zatiaľ robím len jogurt a syr typu Lučina so živou kultúrou. srvátku dávam aj do chleba, je výborný.
anaska
@klaura , ďakujem za recept, už som naň čakala. Veľmi pekne si opísala aj nafotila postup. Je to naozaj také jednoduché alebo sa to len zdá?
klaura
@anaska prvý krát mi to také jednoduché nepripadalo ... ale teraz ... brnkačka ... :)))))))
alexdidi
Už dlhšie sa chystám na výrobu takejto hrudky-syra.Po tvojej krásnej prezentácii sa na to určite dám.Ďakujem za výborný recept.
mamatata2
Robila som na Silvestra mozarellu podľa @egreska , ostalo mi dosť srvátky, tak som ju použila, kde som myslela, aj na zamiesenie pagáčikov a až potom som si všimla, že tu máš recept na ricottu. Takže teraz už budem vedieť. Hrudku máš super a ďakujeme aj za osvetu o srvátke, budem si ju viac vážiť, ako doteraz. Pre mňa je ešte dôležité, že syridlo má najradšej teplotu 45 - 50°C, neviem, či to platí aj pre tekuté. Pri najbližšej príležitosti budem robiť hrudku podľa Teba.
soniatko
uuuzasne asi si to syridlo vazne objednam :o) mnam slinky sa mi zbiehaju teraz by som si dala na ranajky taku mnamku uz aj do KK
julko69
Prosím ťa,chcel by som sa spýtať,kde sa dá kúpiť syridlo?Veľmi sa mi páči tento recept,rád by som ho urobil.
hubata
Sa máte, keď máte také mlieko!!!!!
Krásne foto, perfektný popis receptu. Vďaka aj za cenné informácie. Ukladám si ho - lebo mám v pláne až budem na dôchodku zaobstarať si záhradu s kozičkou. Môžem sa ja vybodnúť na ich šetrenie do pilierov, nebudem živiť mojimi euráčikmi darmožráčov!
paveljrk
Krása!!!chodím na košiar na ovčiu hrudku,no toto vyskúšam.Je u nás predaj z dvora a tak nie je problém.
lubomirh
Páči sa mi to a rád by som to vyskúšal. Prosím však o informáciu, kde zoženiem syridlo? Ďakujem!
marcy
@klaura :-) mliekomaty vykazujú 30 % pokles predajnosti :( čo narobili supermarkety a pohodlnosť ľudí ( k nám chodieva mliekomat,aj kozie na objednávku dokáže zabezpečiť ) krásne si to pripravila,my tiež papáme bez polročnej trvanlivosti....chceme vyskúšať bylinkové,dodám konečný produkt k mojím už uverejneným receptom....
marianne69
@klaura kustik od KNM mame farmu s mliekom,ak to mlieko nepasterizuju,tak si ho urcite sparavim podla tvojho receptu,uz sa tesim,dakujem.Este si musim kupit teplomer.
straka1
dajte si do guglu- gazdovský dvor Kysta - a uvidíte,čo ste ešte nevydeli.
tetrisss
Syridlo sa da zakupit v mestach v predajniach pre zahradkarov a drobnochovatelov, pripadne v podnikovych predajniach mliekarni, alebo cez net. S tekutym mam skusenosti, staci telesna teplota, to znaci, pichnes prst do zahrievaneho mlieka, necits chlad ani teplotu a je to akurat. S tymto zakladnym vyrobkom sa da robit este vselico. Receptov je tu nete uz velmi vela.
karky
Nema niekto skusenosti a kupou syridla v zahranici? Ako sa to moze volat po anglicky? V akej predajni sa da kupit? Vdaka za receptik.
izabella929
fúúúúha, krásne.-)) tak toto by som fakt dala.-)lúbim výrobky z kravského mlieka..)
evanaaa
To je ale nádhera, takýto domáci syr. Len mi je ľúto, že zanikajú mliekomaty, lebo bez kvalitného mlieka to nejde a z toho, čo predávajú v obchodoch duplom. Síce predávajú aj " čerstvé", trojdňové, ale či aj z toho? Raz mali syridlo v Jednote, ale nekúpila som, zdalo sa mi drahé, no mali ešte nejakú mlečnu kultúru, len už sa nepamätám na čo bola. A aký teplomer vlastne k meraniu teplôt v tekutinách je terba, kde ho dostať? Ja mám jeden na meranie teploty pečenia mäsa, ak by sa dal použiť aj ten ,bolo by dobre.
evanaaa
A ešte - žičica je produkt čoho? Nie je to syrovátka?
mariaklara
Tá vôňa, zbožňujem mliečne výrobky, toto občas robím. Ja mám teplomer v silikónovej vareške, kúpila som ho v kuchynských potrebách. Stál 8,5 eur. A predtým som používala teplomer, ktorý bol určený do hrnca kde sa sterilizujú poháre. @klaury , tu máme srvátku a môžeme robiť tie moje " Srvátkové palacinky " aby ani srvátka nevyšla na zmar.
cica2
velmi pekne spracovaný recept.... fotky a úžasný výsledok na 1*
klaura
ďakujem za komety a že ste sa pristavili ... :)
olga42
ďakujem za recept,syridlo som si objednala.Všetko dobré do Nového Roku 2012.
klaura
@olga42 Podobne, aj tebe úspešný nový rok ... :) a nech sa ti hrudka vydarí ... :)
karky
irenaw vdaka za radu, skusim zohnat.. prajem pekny den
vevuska53
prosím o info kde si zabzeočím syridlo? dá sa zakúpiť na nete? prosím o link,dakujem
jazminnka
pridávam sa, som tu nová...koľko treba tekutého siridla na 8 litrov mlieka, konečne som sa odhodlala...
klaura
@jazminnka , vitaj, medzi nami ... :) ale s dávkovaním tekutého syridla ti neviem poradiť ... ja používam iba sypké, možno v návode na použite a rozrátať ...
marcy
@jazminnka :) v 1,5 dcl vlažnej vody rozmiešaj 1 kávovú lyžičku tekutého syridla ....minulý týždeň sme robili zo 6 litrov od gazdu sme mali 1,6 kg skvelého syra
andy1705
zdravim, neviete mi niekto poradit kde som spravila chybu ked sa mi mlieko nezrazilo?????
ja som to totiž už skúšala, použila som 5 litrov mlieka z automatu, a adekvátne množstvo syridla (rovnaké ako v tomto recepte). Raz som mlieko pasterizovala, myslela som ze či kvoli tomu sa mi to nepodarilo, na druhy krát som ho iba zohriala (merala som teplomerom, malo asi 43 stupňov) pridala syridlo, miešala 3 min., nechala som to odstáť pod pokrievkou 45 min. a NIČ! ostalo mi teplé mlieko. tak som to este raz prihriala a znova nasypala jednu dávku syridla, ale ani tak sa mi to nepodarilo. a neviem prečo. nemáte s tým niekto skúsenosť?? PROSIIIM aj ja by som si rada pochutila na syre :(
klaura
a pri akej teplote si pasterizovala ... ? inak neviem posúdiť prečo sa ti mlieko nezrazilo ... robila si všetko, ako treba ...
andy1705
75 stupnov, ale ako vravim raz som to ani nesterilizovala iba zohriala na 40 - 45 a aj tak niec. Nemože byt to syridlo nejake zle (ale kupovala som ho na dobierku v climax-e.) alebo tam mam vyskusat dat viacej syridla?
klaura
ak si tyčinku rozdelíš na 5 častí a robíš z 5 litrov ... to by malo bohato stačiť ... (normálne to je dávka na 10 litrov) všetko je dobre ... skús to nechať dlhšie ako 45 minút ... ale to si asi tiež vyskúšala ... potom neviem, možno iné varecháčky poradia ... :) prajem pekný deň a držím všetky palce ...
jazminnka
Zdravím...tak ja som robila cez víkend 2xz troch litrov mlieka. Samozrejmä nedala som prvykrát všetkých 6 litrov rozdelila som, lebo som sa bála, ako to dopadne. Ale chválabohu dobre. Myslím, že výťažok nebol až taký, ako tu na obrázkoch prezentujete. Je zrejmä rozdiel podľa toho kde sa kúpi mlieko. Myslím, že to čo sa u nás predáva je veľmi zriedené...Takže syr sa podaril. Ale mne bolo málo a chcela som využiť aj tú srvátku. K asi 2 litrom som priliala ešte liter mlieka. Ohriala som ho na 40 stupňov. Priliala som k tomu 1 dcl octu a zohriala na 90 stupňov a nechala prikryté do rána. A ráno nič...len mlieko zaváňajúce octom...Kde som prosím Vás urobila chybu?
klaura
@jazminnka ako si rozdelila dávku syridla na 3 litre mlieka ? ja to mám problém rozdeliť na 10 litrov ... :))) dávkovanie syridla je myslím dosť dôležité, je to enzým, ktorý robí tie čary ... no a koľko si urobila syra zo 6 litrov ? A ešte k tej ricotte ... k 2 litrom srvátky je 1 liter surového mlieka veľa ... V pôvodnom recepte je srvátka z výroby hrudky z 5 litrov mlieka -( nie z 5 litrov srvátky) a do toho sa vleje 1 liter surového mlieka (ja dávam aj z krabice, kupované) a 1 dl až 1,2 dla octu. Teraz už dávam srvátku s 8 litrov mlieka a 1 liter krabicového a cca 0,5 raňajkovej šialky octu. Do receptu výroby ricotty som pridala nový komentár, kde vysvetľujem, že mlieko sa nemusí až tak zraziť ako na mojich obrázkoch ... netreba sa zľaknúť, ono sa ten jemný kal usadí, len treba jemnučké, husté plátno. A nechať dlho kvapkať v chlade ... Nech sa ti nabudúce vydarí ... treba skúšať. A ja som skutočne lala z 8 litrov mlieka výnosnosť 1,5 kg hrudky ... a bola mňááááám :)
jazminnka
tak: ja som dávala na tri litre mlieka 1 čajovu lyžičku tekutého síridla. Zrazilo sa mi celkom dobre a hrudka mohla mať okolo 0,60dkg. Ja by som s tým bola aj spokojná ale ide mi o tú srvatku. Teraz z tých troch litroch precedím syr a zostane mi srvatka. Koľko čoho mám pridať.
Zostane mi okolo 2 l srvatky.
klaura
predpokladám, že 0,60 kg, nie 0,60 dkg :) veď to je pekné .... ja som sa ricottu naučila robiť tu :  www.jaknato.webpark.cz/html/ricotta.html...
a teraz, keď to pozerám, vidím, že medzi 4 litami a tvojimi 3 litrami nie je až taký rozdiel ... skús 0,7 litra surového mlieka a ocot ... daj tretinu šialky tiež ... možno ti tento link pomôže ... :)
an3da
Ked je dobré kravské mlieko, položíme ho prevariť a ked začne vrieť na
jeden liter mlieka dáme jednu lyžicu octu, ešte povaríme. Zoberieme
z povrchu dierkavou varechou to čo zhustlo, dáme na plátenko
a posolíme, dobre posolíme lebo sol ešte vytečie spolu zo srvátkou.
Potom zviažeme a pritlačíme. Za pár hodín vznikne tvrdý syr. Dobrý.
iboja
ďakujem za dobrý recept ,mám rada takéto domace syry ....len kde dostať syridlo
niniatko
keď sa vám občas nespravila syrenina z tých 10l mohlo to byť práve aj kvôli nedostatku vápnika (pridáva sa chlorid vápenatý), väčšia dávka syridla potom síce vytvorila syreninu, ale môžu ten syr mať nejakú chybu (napr. môže aj zhorknúť alebo sa vytvorí zlá syrenina)
majo51
včera som si kupil syridlo v mliekomate,bolo v prázdnej novej 0.5l flaši a stálo to aj s flašou 2eur.
klaura
@majo51 v prázdnej fľaši ... bolo to na jedno zarobenie ? bola to tekutina, alebo prášok ... s takýmto nemám skúsenosť ... :) prajem pekný deň ...
simark
poradite mi da sa urobyt syr aj s kupovaneho mlieka
klaura
@simark nie, kupované mlieko je pasterizované ... všeliako upravované ... :)
ocek
hrudku som spravil,ja to kombinujem kyslé mlielo so sladkým s syridlo,ale korbáčiky neviem kde robím chybu,ťahať mi až tak nejdu ale nejako ztvrdnu.
slovenka
juuuj toto musím vyskúšať. My máme veľmi radi syry a keď urobím doma, aspoň viem, čo som doň dala.
Ďakujem za recept :-)
klaura
teším sa ... vyskúšaj, určite si pochutíte ... :)
namrug
dnes som prvykrat robil kravsku hrudku ale nevedel som co so srvatkou uz viem dakujem
namrug
ps ja nemam vobec teplomer nastastie sa syrenina zrazila ale nabuduce ked budem robit radsej si ho kupim
klaura
@namrug ja som si už kúpila ... :))))
držím palce pri výrobe ricotty ... nezľlakni sa ak sa ti zrazí najemno (že to ani vidieť nebude ) po scedení budeš mať krásnu jemnú ricottu ...
sona
dobrý deň,spravila som tento syr je skvelý :-) a ricotu som spravila.uplne užasne.dakujem za inšpiráciu.
ešte by som sa rada spytala na solenie syra.solite az na tanieri ?
dakujem
klaura
@sona teší ma, že sa ti syr aj ricotta vydarili ... a k tvojej otázočke ... ano, syr solím až na tanieri ... Ale ak ho chceme uchovať, dáme ho do slaného roztoku: 1l vody+ 3ČL soli. Z nepasterizovaneho mlieka vydrzi v naleve cca tyzden, nasáva do seba aj chuť soli ... Ja si ho nakrájam na menšie kúsky a tak nakladám do tohoto nálevu ... :)
ebaka
@klaura ,ďakujem za výborný rcp,komentáre boli tiež poučné....ja kupujem mlieko v automate a nechám pár dní skysnúť,môj manžel ma veľmi rád ,,kyslé mlieko jesť lyžicou,,....keď sa zasýti,ostatné dám pomaly ohriať,potom precedím cez gázu a pokračujem ako ty.dík
smelo
Výborný recept.
Len som mal problém rozdeliť tú tyčinnku na 10 dielov. Ale ako tak sa to podarilo.
Použil som pre začiatok len 3 litre mlieka a dal som z tej tyčinky toľko čo by stačilo na 5l mlieka. Po vyzrážaní som syr prelial do sitka a tam ho dal odtiecť.
Výsledok bol 65 dkg syra, ktorý vyzera byť úžasne. Manželka hneď po stečení ochutnala či nie je horký, ale nebol.
Srvátku plánujem ďalej použiť.
klaura
som rada, že sa dielo vydarilo ... no a s delením tyčinky mám aj ja problém ... :)))) možno budem uvažovať o kúpe tekutého syridla ...
ale zas ... toto mám už vyskúšané ... zdravím aj manželku ... :)
diabambulka
ahojky klaura, chcem sa opýtať, pri výrobe hrudky syra prečo nesolíš mlieko? ja som sa akurát dnes rozhodla prvý krát si urobiť hrudku, no no podarila sa , ale v kamarátka mi dala recept kde dáva aj soľ a tak som aj ja pridala :-) no asi to nemá význam pri zrážaní, ale mne sa tak krásne syr nevyzrážal ako tebe a tak hľadám kde som urobila chybu, tak sa ako začínajúci syrár spýtam, mlieko najskôr pasterizujete alebo to pri výrobe syra netreba? lebo ja som ho pasterizovala, nechala vychladnúť a potom som už klasicky urobila hrudku, ale nemala som takú super konzistenciu :-( a srvátku mám teraz slanú, keďže som to solila, no tú asi využijem na polievku a domáce pečivko :-) prosím poraď ako sa to robí správne:-)Prevariť, neprevariť, robiť hneď z čerstvého, alebo môžem pozbierať smotanu a z takého mlieka urobiť hrudku a čo chlorid vapenatý netreba ? ďakujem za hociaké postrehy a rady, veľmi mi pomôžete :-)
klaura
ahoj @diabambulka :) ďakujem za komentár a za vyskúšanie môjho receptu ... :) Nie ... mlieko dopredu nesolím ... ešte v žiadnom recepte som sa ja s tým nestretla ... solí sa potom už zrazená sýrenina ... buď ešte neodtečená, ale to si potom znehodnotíš srvátku, alebo solenie tzv nasucho, kedy syreninu dáš do misky, osolíš, môžeš pridať aj bylinky či rôzne koreniny a poriadne zamiešaš. Potom ale musíš dať stečenú a ochutenú syreninu pod lis ... (sitko, tanierik, niečo na zaťaženie) Neviem ... možno aj má soľ vplyv na zrážanie syridla ... je to citlivý enzým a chémia urobí svoje ... skôs nabudúce neposoliť mlieko ... :) Ja mlieko nepasterizujem, ale dosť ľudí to robí ... odporúča sa to z dôvodu možnej nákazy od kravy ... ale aj to treba robiť veľmi presne ... keď mlieko prevaríš na vyššiu teplotu, sýrenie už nemusí prebehnúť optimálne .... smotanu rozhodne nezbieraj ... v mnohých návodoch radia smotanu ešte pridať, aby hrudka a syr boli lahodnejšie ... a chlorid vápenatý už používam aj ja ... zlepšuje zrážanie a celkovú kvalitu syreniny ... Inak ... dobré rady nájdeš tu :  www.syridlo-predaj.sk/index.php/radime-zacinajucim-syrarom-a2...
alebo aj tu  conovehonakopci.cz/?page_id=302...
prajem veľa zdaru a pekný deň :)
sona
klaurika,neviete mi povedať kde robím chybu,ked dam syridlo zriedene vodou do mlieka ,chvílu pomiešam a zrazi sa mi. uz 2 x sa mi to stalo.zmenila som syridlo ,ale davkvanie davam presne podla navodu.používam aj chlorid ,žeby to?dakujem za každu radu.
klaura
@soni čka ... už sa na mňa s týmto problémom obrátila jedna varecháčka ... vtedy som jej nevedela poradiť ... robila hrudku z dvoch litrov, pridala syridlo, miešala a hneď sa jej to zrazilo ... Minule sa to stalo aj mojej dcére, ktorá sa veľmi intenzívne začala zaúčať do tajov syrárstva ... :) Zahrievala 10 litrov mlieka, pridala syridlo, miešala, miešala a zrazu na mňa kričí ... vraj mamko, mne sa to zrazilo .... Pýtam sa jej ... "čo si robila ?" vraj to odušu miešala 5 minút, možno aj viac ... ja vždy miešam pomaly a len 3 minúty ... možno, keď je mlieka menej treba miešať ešte kratšie a pozvolne ... neviem ... treba vyskúšať ... Určite to nie je v chloride ... ten je OK ... Ale aj zo zrazeného sa spravil syr ... nie ? :)
Pozdravujem a držím palce ... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia