Foto: klaura
Je to jednoduché ... vyskúšajte ... :)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si mlieko a veľký hrniec ...
-
2
Tiež si pripravíme syridlo, ja používam tieto tyčinky, jedna je na 50 litrov mlieka, preto som si ju rozdelila na 5 rovnakých častí. Keďže nemám laboratórne váhy, tak od oka ... :) Práve preto dávam radšej 8 litrov mlieka ... ešte sa mi nestalo, že by sa mlieko nezrazilo ... (keď som robievala z 10 l, veru sa sem-tam neseklo a musela som proces opakovať)
-
3
Mlieko v hrnci zohrievame na teplotu 40 - 45 stupňov celzia ... vtedy syridlo pracuje ideálne. Božinku, musím si konečne kúpiť poriadny teplomer ... !!!!! :)
-
4
Po dosiahnutí teploty odstavíme hrniec a vysypeme syridlo.
-
5
Miešame minimálne 3 minúty. Potom pokrievkou hrniec zakryjeme a necháme kúzlo pracovať ... 45 minút !
-
6
Po 45 minútach urobíme skúšku ... strčíme do mlieka prst a pohybom hore by sa mlieko malo takto prasknúť.
-
7
Dlhým nožom nakrájame syreninu na kocky. Pekne sa začína oddeľovať srvátka.
-
8
Potom rukou, pohybom zdola nahor jemne syreninu natriasame a odstraňujeme prebytočnú srvátku.
-
9
Po 7-10 minútach je hmota celistvá a klesne na dno hrnca.
-
10
Do väčšej misy dáme kus plátna a obsah hrnca do nej vylejeme.
-
11
Necháme odtiecť, najlepšie cez noc. Keď už nekvapká srvátka, syr preložíme na tanier alebo do misky a uchováme v chlade.
-
12
Hotovo. Moja hruda syra váži 1578 gramov. Je sladkastej chuti a je veľmi lahodná. Posolím ju až pred konzumáciou. Stečenú srvátku v žiadnom prípade nevylievajte. Je veľmi zdravá. Môžete ju piť vychladenú, alebo si z nej môžete urobiť aj tento mäkký syr ricotta, ktorého domácu výrobu mám už uverejnenú. Link v komentoch ...
-
13
A ešte niečo o priaznivom vplyve srvátky na organizmus: Farba srvátky: žltkasto zelenkastá je daná mliečnym vitamínom laktoflavínom. Má vitamíny: B1, B2, B6, B12, E, C rozpustných vo vode a mliečny cukor Laktózu, vďaka tomu je tak príjemne sladká. Dôležitá bielkovina laktoferín, schopná viazať a transportovať v tele železo. Zdroj Ca, Mg, P, J. Laktóza má priaznivý vplyv na trávenie. Pôsobí na tvorbu hormónu cholecystokinínu- potlačujúceho pocit hladu. Podporuje peristaltycitu- vlnenie čriev a tvorbu črevnej mikroflóry a tým prirodzene upravuje metabolizmus. Obmedzuje zápaly žalúdka a čriev, znižuje cholesterol, Vďaka vápniku napomáha stavbe kostí. Podporuje správnu funkciu ľadvín a s tým spojený čistý vzhľad pokožky. Odporúča sa pre: - Dojčiace ženy – majú kvalitnejšie mlieko a dlhšie koja, čo je dôležité hlavne pre dieťa - Športovci – dodáva mineráli, srvátkové proteíny - Seniori a chorý – posiľňuje imunitu - Ľudia, ktorý chcú schudnúť – tvorba cholecystokinínu proti pocitu hladu a zároveň obsah esenciálnych aminokyselín – základných stavebných látok bielkovín – stavebných látok nášho organizmu.
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-vyroba-syra-ricotta-foto...
Krásne foto, perfektný popis receptu. Vďaka aj za cenné informácie. Ukladám si ho - lebo mám v pláne až budem na dôchodku zaobstarať si záhradu s kozičkou. Môžem sa ja vybodnúť na ich šetrenie do pilierov, nebudem živiť mojimi euráčikmi darmožráčov!
Tyčinka Hansen, bohate stačí objednať tých 5 kusov ...
ja som to totiž už skúšala, použila som 5 litrov mlieka z automatu, a adekvátne množstvo syridla (rovnaké ako v tomto recepte). Raz som mlieko pasterizovala, myslela som ze či kvoli tomu sa mi to nepodarilo, na druhy krát som ho iba zohriala (merala som teplomerom, malo asi 43 stupňov) pridala syridlo, miešala 3 min., nechala som to odstáť pod pokrievkou 45 min. a NIČ! ostalo mi teplé mlieko. tak som to este raz prihriala a znova nasypala jednu dávku syridla, ale ani tak sa mi to nepodarilo. a neviem prečo. nemáte s tým niekto skúsenosť?? PROSIIIM aj ja by som si rada pochutila na syre :(
Zostane mi okolo 2 l srvatky.
a teraz, keď to pozerám, vidím, že medzi 4 litami a tvojimi 3 litrami nie je až taký rozdiel ... skús 0,7 litra surového mlieka a ocot ... daj tretinu šialky tiež ... možno ti tento link pomôže ... :)
jeden liter mlieka dáme jednu lyžicu octu, ešte povaríme. Zoberieme
z povrchu dierkavou varechou to čo zhustlo, dáme na plátenko
a posolíme, dobre posolíme lebo sol ešte vytečie spolu zo srvátkou.
Potom zviažeme a pritlačíme. Za pár hodín vznikne tvrdý syr. Dobrý.
Ďakujem za recept :-)
držím palce pri výrobe ricotty ... nezľlakni sa ak sa ti zrazí najemno (že to ani vidieť nebude ) po scedení budeš mať krásnu jemnú ricottu ...
ešte by som sa rada spytala na solenie syra.solite az na tanieri ?
dakujem
Len som mal problém rozdeliť tú tyčinnku na 10 dielov. Ale ako tak sa to podarilo.
Použil som pre začiatok len 3 litre mlieka a dal som z tej tyčinky toľko čo by stačilo na 5l mlieka. Po vyzrážaní som syr prelial do sitka a tam ho dal odtiecť.
Výsledok bol 65 dkg syra, ktorý vyzera byť úžasne. Manželka hneď po stečení ochutnala či nie je horký, ale nebol.
Srvátku plánujem ďalej použiť.
ale zas ... toto mám už vyskúšané ... zdravím aj manželku ... :)
alebo aj tu conovehonakopci.cz/?page_id=302...
prajem veľa zdaru a pekný deň :)
Pozdravujem a držím palce ... :)