Hrudka z kravského mlieka (fotorecept)

Autor receptu: klaura

Je to jednoduché ... vyskúšajte ... :)

60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si mlieko a veľký hrniec ...
  2. Tiež si pripravíme syridlo, ja používam tieto tyčinky, jedna je na 50 litrov mlieka, preto som si ju rozdelila na 5 rovnakých častí. Keďže nemám laboratórne váhy, tak od oka ... :) Práve preto dávam radšej 8 litrov mlieka ... ešte sa mi nestalo, že by sa mlieko nezrazilo ... (keď som robievala z 10 l, veru sa sem-tam neseklo a musela som proces opakovať)
  3. Mlieko v hrnci zohrievame na teplotu 40 - 45 stupňov celzia ... vtedy syridlo pracuje ideálne. Božinku, musím si konečne kúpiť poriadny teplomer ... !!!!! :)
  4. Po dosiahnutí teploty odstavíme hrniec a vysypeme syridlo.
  5. Miešame minimálne 3 minúty. Potom pokrievkou hrniec zakryjeme a necháme kúzlo pracovať ... 45 minút !
  6. Po 45 minútach urobíme skúšku ... strčíme do mlieka prst a pohybom hore by sa mlieko malo takto prasknúť.
  7. Dlhým nožom nakrájame syreninu na kocky. Pekne sa začína oddeľovať srvátka.
  8. Potom rukou, pohybom zdola nahor jemne syreninu natriasame a odstraňujeme prebytočnú srvátku.
  9. Po 7-10 minútach je hmota celistvá a klesne na dno hrnca.
  10. Do väčšej misy dáme kus plátna a obsah hrnca do nej vylejeme.
  11. Necháme odtiecť, najlepšie cez noc. Keď už nekvapká srvátka, syr preložíme na tanier alebo do misky a uchováme v chlade.
  12. Hotovo. Moja hruda syra váži 1578 gramov. Je sladkastej chuti a je veľmi lahodná. Posolím ju až pred konzumáciou. Stečenú srvátku v žiadnom prípade nevylievajte. Je veľmi zdravá. Môžete ju piť vychladenú, alebo si z nej môžete urobiť aj tento mäkký syr ricotta, ktorého domácu výrobu mám už uverejnenú. Link v komentoch ...
  13. A ešte niečo o priaznivom vplyve srvátky na organizmus: Farba srvátky: žltkasto zelenkastá je daná mliečnym vitamínom laktoflavínom. Má vitamíny: B1, B2, B6, B12, E, C rozpustných vo vode a mliečny cukor Laktózu, vďaka tomu je tak príjemne sladká. Dôležitá bielkovina laktoferín, schopná viazať a transportovať v tele železo. Zdroj Ca, Mg, P, J. Laktóza má priaznivý vplyv na trávenie. Pôsobí na tvorbu hormónu cholecystokinínu- potlačujúceho pocit hladu. Podporuje peristaltycitu- vlnenie čriev a tvorbu črevnej mikroflóry a tým prirodzene upravuje metabolizmus. Obmedzuje zápaly žalúdka a čriev, znižuje cholesterol, Vďaka vápniku napomáha stavbe kostí. Podporuje správnu funkciu ľadvín a s tým spojený čistý vzhľad pokožky. Odporúča sa pre: - Dojčiace ženy – majú kvalitnejšie mlieko a dlhšie koja, čo je dôležité hlavne pre dieťa - Športovci – dodáva mineráli, srvátkové proteíny - Seniori a chorý – posiľňuje imunitu - Ľudia, ktorý chcú schudnúť – tvorba cholecystokinínu proti pocitu hladu a zároveň obsah esenciálnych aminokyselín – základných stavebných látok bielkovín – stavebných látok nášho organizmu.